Yksin kuoleminen ja niksit kuolemaan valmistautumiseen

Jos yksinasuva vanhus tai miksei nuorempikin sattuu saamaan vaikkapa sairaskohtauksen ja kuolemaan asunnossaan, niin miten yleensä ruumis löytyy ja kuka korvaa mahdollisesta ruumiin mätänemisestä johtuvat vauriot vaikkapa vuokrakämppään? Jotain juttuja lehdissä on välillä kuinka jostain asunnoista löytyy viikkoja vanha ruumis, mutta kuinkahan yleistä tämä on?

Jonkinlainen hälytysjärjestelmä ja “kuolleen miehen kytkin” ois hyvä olla, esimerkiksi että pitää vastata johonkin tekstiviestiin tai käydä painamassa nappia vaikka kerran viikossa. Mutta miten tällaisen systeemin saisi itselle järkättyä?

Jos epäilen, että vaikkapa sukulaiseni tai ystäväni on sattunut kuolemaan yksin koska ei vastaa puhelimeen tai ovikelloon, keneen pitäisi ottaa yhteyttä? Poliisiin vai riittääkö taloyhtiö tai kiinteistöhuolto?

3 Likes

Samaan asiaan liittyen. Suomessa ei ole testamenttirekisteriä.

Ainoa tapa jolla yksin asuva ilman lähisukulaisia (tai luotettavia sukulaisia) voi luotettavasti tallettaa testamentin ja varmistaa, että se löytyy kuoleman jälkeen on omistaa tallelokero pankissa ja tallettaa se sinne. Pankit saavat tiedon kuolemasta ja käyvät läpi tallelokeron.

Piironginlaatikossa ym. lojuva testamentti voi mennä roskiin kuolinpesää siivotessa. Edes oma asianajaja ei saa tietoa kuolemasta. Omaiset voivat hävittää testamentin jos eivät tykkää sen sisällöstä.

Mikko Alatalo (kesk.) ehdotti maistraatin testamenttirekisteriä ollessaan kansanedustaja, mutta onko asia edennyt? Tämä olisi hyvin kannatettava ehdotus.

2 Likes

En tiedä, onko edennyt, mutta ei pitäisi olla kivin vaikeaa, hoitotahdon voi jo rekisteröidä suomi.fi palvelussa. Rikkaat pitävät testamentteja avioehtoja yms. asianajajiensa säilytettävinä.

Kuten sanoin, asianajajat eivät saa tietoa asiakkaan kuolemasta. Testamentti on hyödytön jos se lojuu asianajajan kaapissa perukirjoituksen ja perinnönjaon yli.

Asianajotoimisto Svahn käy läp eri tavat säilyttää testamenttia:

Jotkut asianajotoimistot ottavat laatimansa testamentin säilytettäväksi, erityisesti silloin kun heille on määrätty testamentin toimeenpanijan tehtävä. Tässä on kuitenkin ymmärrettävästi riski, että tietävätkö perilliset missä alkuperäinen testamentti on. Asianajotoimistolle ei tule mitään automaattista ilmoitusta väestörekisteristä siitä, että testamentintekijä on kuollut, toisin siis kuin pankeille joille ilmoitus tulee.

Hauskana sivuhuomautuksena, kun hain Youtubesta videota Futuraman itsemurhakopeista, sain varoituksen vaarallisesta sisällöstä ja videon alle itsemurhalinjan puhelinnumeron…

Voi ajastaa sähköpostin lähettämään huoli-ilmoituksen itsestään viranomaiselle viikon viiveellä. Jos unohtaa päivittää ajan monta kertaa, tulee sanomista.

1 Like