Voikohan Natoon hakea heti uudelleen? 🇹🇷

Jos kuvitellaan, ettei Suomi pääsisi Natoon ensi yrittämällä⸺kieltäytyessään antamasta kurdeja Erdoğanin todennäköiseen kidutukseen⸺kauankohan menisi, että saisimme tehdä uuden hakemuksen?

Sen turvin voitaisiin päästä jo paremmilla ehdoilla, ja Erdoğan saisi välissä satikutia. Niin jos kaikki tuo olisi mennyt suht. nopeasti ohi kesän mittaan, Venäjäkään tuskin olisi ehtinyt kauheasti reagoida. Tämä kaikki on tietysti oletuksella, ettei Erdoğan taivu odotetusti.

1 Like

En usko, että tarvitsee hakea uudelleen. Pahimmassa tapauksessa Turkki venyttää päätöksentekoa vaalien yli, mutta eihän Suomen hakemus raukea sinä aikana.

Uskon kuitenkin, että ratkaisu löytyy jos ei lähipäivinä, niin lähiviikkoina. 29 maata haluaa Suomen ja Ruotsin Natoon ja moni niistä haluaa sitä paljon. Biden laittoi eilen oman arvovaltansa peliin, ja sitä ei kannata aliarvioida. Turkki kokeilee sen mitä voi saada, mutta taipuu lopulta.

1 Like

Mielenkiintoinen ajatus :blush::+1:

Ennakkotapauksia ei varmaan ole :thinking: Mutta eiköhän avoimien ovien politiikka jatkuisi heti ekan hylsyn jälkeen…

Ennakkotapauksena voitaisiin pitää esim. Pohjois-Makedonian tapausta, joka odotti jäsenyyttään n. 10 vuotta, kun mailla oli erimielisyys Kreikan kanssa Makedonian nimestä.

Varsinaisestihan Naton jäsenyyttä ei ymmärtääkseni haeta, vaan maa ilmoittaa halukkuutensa liittyä Natoon ja sitten Nato maat kutsuvat liittouman jäseneksi. Tämän jälkeen uusi jäsenmaa vielä hyväksyy kutsun. Jos neuvottelut eivät etene, niin Suomen eduskunnan tahdonilmaushan ei vanhene ellemme sitä itse muuta.

3 Likes

Nopeaa hyväksymistä tärkeämpää on, että ei jää mitään hampaankoloon. Sopimuksen pitää tyydyttää kaikkia.

Politiikka ja vaikeat neuvottelut eivät lopu kun päästään Naton jäseneksi. Kaikki merkittävät päätökset Natossa tehdään konsesuksella. Jopa Artikla 5 vetoamisen jäleen tehtävät päätökset tehdään polittisen tason konsensuspäätöksillä jossa jokaisella on veto. Mitään automaattista mekanismia ei ole.

Venäjän sotavoimat ovat niin huonossa kunnossa, että Yhdysvaltoja ei tarvittaisi Euroopan puolustamiseen jos ei olisi poliittista aspektia. Yhdysvaltojen hegemonian uskottavuus lepää Natossa niin vahvasti, että se on valmis käyttämään porkkanaa ja keppiä jotta konsensus syntyy.

Ai niinpä tosiaan, ei ole varsinaista hakemusta jota vetää pois. Ja tuskinpa ihan herkästi nähdään tilannetta jossa Suomesta ja Ruotsista toimitettaisiin kirjeet ”Parhain herra Naton pomo, ei me just nyt sittenkään olla tulossa” :thinking:

1 Like