Viron vihreät ja vaalit maaliskuussa 2023

Lyhyesti: Millaista yhteyttä me pidetään naapuriin ja miten voisimme tukea heidän menestystään?

Pidemmin: Kävin tänään keskustelemassa Viron vihreiden perustulotilaisuudessa Tarttossa. Uteliaille diat, joita heille esitin:

Samalla pääsin juttelemaan 24-vuotiaan co-puheenjohtajansa kanssa ja käytin ennen tilaisuutta aikaa vähän tutustua puolueen historiaan ja tilanteeseen. Nykyisen puolueen perustamisen ja parlamenttiin pääsemisen jälkeen ovat jääneet kolmeissa vaaleissa alle äänikynnyksen ja kriiseilleet sisäisesti. Suomalainen Wikipedia ei ole tässä kattava, mutta paikallista tai englanninkielistä lukemalla saa paremman kuvan.

Suomalaisessa vain vaalimenestys up-to-date:

Maassa on tulossa vaalit vain vähän ennen meitä (5. maaliskuuta). Yrittävät rakentaa puolueelle kestävämpiä struktuureja ja rahoituspohjaa nyt kovasti. Vapaaehtoispohjalta esimerkiksi ideologinen työ varmasti vaikeaa.

Mulla ei ole mitään selkeitä ehdotuksia, miten heidän kampanjointiaan tai ideologista työtä voitaisiin tukea, mutta esimerkiksi vierailut vaalien alla tai pieni mentorointi eri teemoissa voisi olla hyvästä. Eri kontekstien ymmärrys voisi antaa ideoita myös meidän omaan tekemiseen.

Disclaimer: Tunnen toimintaa niin pinnallisesti, että ehkä he on tosi erilainen puolue kuin me. Mulle näyttäytyi nyt nopeasti lähinnä kuitenkin siltä, että tyyppejä, jotka ajattelee, kuten me, mutta yhteiskunnallinen konteksti tosi erilainen.

2 Likes

Ei ole ihan helppo rasti, mutta hyvä pohdinnan paikka kylläkin. Voi olla, ettei heillä ole kovin laajaa ohjelmapohjaa vielä ja siinä voisi olla apu paikallaan, mutta jotenkin tuntuu, että kotipesässäkin on aika paljon tehtävää sen suhteen.

2 Likes