Vihreistä Sijoituskohteista

TalousVihreiden E.J.Tenhunen on ylläpitänyt Vihreitä Sijoituskohteita listaa, viimeisimpänä TalousVihreiden Trellossa.

Ennenkuin nuolaiset, kyseessä on lähinnä listaamattomat yritykset, isoimpana varmaan Ruohonjuuri.
Mutta joka tapauksessa mielenkiintoinen lista ja pätkä historiaa.

Jos sinulla on ajatus miten tätä listaa kannattaisi ylläpitää niin jätä (siitäkin) viestiä alle.

Kiitos.

2 Likes

Haaveksin, että olisi hyvä ja puolueeton lista myös erilaisista vihreistä sijoitustuotteista kuten etf:istä. Kyllä sellaisiakin on, vaikka jotkut, joita olen studeerannut, ovat olleet vihreitä vain mainoslauseessa.

4 Likes

Kiinnostaa! Miten pääsen Trello-boardin jäseneksi jotta voin kommentoida suoraan siellä?

1 Like

Tällähetkellä näyttää siltä että pitää olla TalousVihreiden jäsen (Liity jäseneksi - asiointi.vihreat.fi). Mutta keskustelu on tässä auki että voiko tästä tehdä julkisen listan.

Yksi mielenkiintoinen mielestäni on voiko Vihreä Kupla pitää jotenkin yllä tätä listaa, esimerkiksi jos tänne saa jonkun wikin tai muun listan mitä kaikki pääsevät päivittämään.

2 Likes

En oikein hahmota, miten vihreiden yritysten osakkeiden omistaminen on hyödyllistä.

  1. Osakeantien ulkopuolella osakkeen ostaminen ei juuri auta itse yritystä.
  2. Jos vihreät sijoittajat siirtävät rahojaan vihreisiin yrityksiin, saastuttavien yritysten arvo alenee suhtessa tuottoihin ja niihin sijoittavien sijoitukselle saatava tuotto kasvaa. Vihreä sijoittaja subventoi muita sijoittajia.
1 Like

Kovin hyvä kysymys.

Luulen että ymmärrän mitä ajat takaa, vaikka tuo kakkoskohta ehkä hieman jäi epäselväksi.

Osakeantiin osallistuminen antaa yritykselle käteisvarantoja jota yritys voi käyttää laajentamiseen tai mainostamiseen. Kummatkin näistä laajentavat vihreiden tuotteiden saatavuutta ja vihreiden yritysten näkyvyyttä.

Mitä vanhoihin osakkaisiin tulee, haluttujen yritysten antien hinnat ovat korkeammalla tasolla kuin edelliset annit tai mitä edelliset osakkaat ovat osakkeistaan maksaneet. Edelliset osakkaat pääsevät näin arvonnousun kautta osallisiksi yrityksen haluttavuudesta.

Tuo on hyvä huomio että epäeettisten yritysten arvo laskee ja p/e paranee ja jotkut käyttävät tätä hyväksikin. Muistan kuulleeni ihan epäeettisistä rahastoista jotka sijoittavat pääasiassa juuri tupakkaan ja aseisiin. Kuitenkin osakkeista voi olla vaikea päästä eroon tai ainakin huonommalla kurssilla. Lisäksi tulee mukaan pelot siitä että pääseekö ollenkaan eroon osakkeistaan.

Mikä muuten on osakkeiden hinnan nousun/laskun vaikutus siihen, että tuleeko uutta osakeantia?

2 Likes

Joskus uteliaana etsiskelin että onko mitään esim rahastoa, joka olisi keskittynyt ilmastonmuutoksesta ”hyötyjiin” jos noin voi sanoa. Esim kiinteistöautomaation yrityksiä tai muita vastaavia aloja jotka tulevat hyötymään kiristyvistä määräyksistä. En löytänyt.

3 Likes

Ilmeisesti tällähetkellä eettiset rahastot pärjäävät paremmin kuin epäeettiset, koska kysyntä.

1 Like

Ei kai siinä ole mitään epäeettistä, jos sijoittaa yhtiöihin jotka kehittävät ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan tai vahinkojen ehkäisyyn?

Eli taloudellisesti hyötyvät.

2 Likes

Vihreitä sijoituskohteita on nykyään kunnioitettavan runsaasti, varsinkin jos mennään Suomen ulkopuolelle. Jos niihin halua sijoittaa (julkisesti listattuihin, tai listaamattomiin startupeihin ja varhaisen kasvuvaiheen yrityksiin), niin vastaan tulee lähinnä ylenmääräinen vaihtoehtojen runsaus.

Vihreyden värisävy toki voi vaihdella haaleasta syvänvihreään, mutta kiertotalouden, uusiutuvan energian ja siihen liittyen energian varastointeknologiaan keskittyviä yrityksiä on jo melkoinen kattaus maailman pörssilistoilla. Esim. vuoden 2021 aikana on Helsingin pörssiin tullut ainakin Spinnova (kehittänyt innovatiivisen teknologian, jolla valmistetaan sellusta ja teollisuuden jätteistä tekstiilikuitua vedetömästi ja ilman kemikaaleja), Merus Power ja EcoUp. Ja tiettävästi lähikuukausina on yksi tai kaksi vihreää listautujaa tiulossa pörssilistalle.

Jos joku haluaa pääomittaa startup-vaiheen, sijoitusmielessä toki todella riskisiä yrityksiä, niin kannattaa seurata joukkorahoitusalusta Invesdoria, jonne tulee silloin tällöin vihreät kriteerit täyttävien listaamattomien yritysren osakeanteja. Omassa sijoitusportfoliossani, joka sisältää sekä henkilökohtaiset osakesalkkuni että sijoitusyhtiön kautta tehdyt sijoitukset, näitä riskisiä startupeja on noin 1,5% siivu kokonaisuudesta. Enemän luotan pörssilistoille tuleviin tai siellä jo oleviin vihreän talouden yrityksiin. Näitä olen poiminut salkkuihin Suomen ohella lähinnä Ranskasta, Alankomaista, Espanjasta ja Kanadasta. Fokuksessani on ollut erityisesti tuulivoima ja vihreään vetytalouteen liittyvät yritykset.

4 Likes