Laskeskelin viime kesänä blogissani oliko Vihreiden äänestyskäyttäytyminen kuinka sukupuolittunutta viime kuntavaaleissa. Tällöin näytti että Vihreät miehet tulivat selkeästi pienemmällä todennäköisyydellä valituiksi kyseisissä vaaleissa mitä naiset (valitettavasti Tilastokeskus tekee jaottelun vain mies/nainen, joten muunsukupuolisista ei ole dataa mitä ottaa huomioon).
Ajoin nyt samalla pohjalla myös aluevaalien tulokset. Näyttäisi tosiaan että aluevaalit olivat selkeästi hyvät vaalit naisehdokkaille. Hienoa naiset! Miehiä oli enemmän ehdolla, mutta naisia valittiin enemmän. Ehdokkaista 45% oli naisia, mutta valituista naisia oli 53%. Eli jonkin verran suosittiin naisia äänestämisessä (varmasti hyvästä syystäkin), mutta suuressa kuvassa kuitenkin aika maltillisesti (ylipäätään oli naisilla 37% suurempi todennäköisemmin läpimenoon mitä miehillä). Ehkä äänestäjät ajattelivat että naisilla on parempi tatsi sote- ja peruspalveluiden järjestämisen suhteen, tämä ainakin tulee äkikseltään mieleen maallikkoselityksenä.
Kun katsotaan samoja lukuja puolueittain, nousevat Vihreät poikkeuksena esiin kuten tekivät myös kuntavaaleissa. Vihreissä ehdokkaista 59% oli naisia, ja läpimenneistä vastaavasti 83% oli naisia. Lopputulos oli siis valituissa 75 naista ja 15 miestä.
Ehkä mielenkiintoisinta on tosiaan se miten luvut eroavat suuresti ehdokasmäärien ja valittujen määrien suhteen. Jos katsotaan montako prosenttia ehdokkaista tuli valituiksi, niin Vihreistä naisista 12% valittiin, mutta miehistä vain 3%. Tämä tarkoittaa että todennäköisyys valintaan oli naisilla siis n. 250% suurempi kuin miehillä (tarkat luvut täältä).
Samansuuntaista oli myös kuntavaaleissa, mutta aluevaaleissa ero kasvoi moninkertaiseksi. Kuntavaaleissa todennäköisyys oli 89% suurempi, mutta nyt tosiaan ero lähes kolminkertaistui. Osan voi selittää sillä että näissä vaaleissa naisia tosiaan äänestettiin muutenkin todennäköisemmin myös muissa puolueissa, mutta äkikseltään tuntuu että eron noin suuri kasvu viestii muustakin.
Onko tämä ongelma? Itsessään se ei ole mielestäni, mutta se voi olla signaali potentiaalisesta ongelmasta. Yksi tälläinen ilmiö voi olla asia mistä Jarkko Tontti kärjistäen kirjoitti Vihreässä langassa:
Karu tosiasia on, että valkoihoisen heteromiehen ei kannata lähteä ehdolle vihreiden listoille eikä toimia vihreissä muutenkaan. Niille, jotka eivät tätä usko, tiedossa on pelkkiä pettymyksiä, kunnes tosiasiat kirkastuvat ja he tajuavat suunnata tarmonsa toisaalle.
Viimeinen vihreä mies sammuttaa valot | Vihreä Lanka
Tuosta voi tulla kierre mitä pidempään ero kasvaa, jos läpipääsy Vihreänä miehenä vain muuttuu jatkuvasti vaikeammaksi, voi olla että yhä isompi osa muuten potentiaalisesti hyvistä ehdokkaista voi suunnata tarmonsa toisaalle.
Toinen mahdollinen ongelma voi olla jos Vihreitä äänestävien demografia alkaa tai on alkanut kaventua. Tällä viittaan siihen että voiko nämä tulokset olla signaali siitä, että Vihreät onnistuvat saamaan entistä huonommin miesäänestäjien tukea. Ja tästä syystä naisten suhteellinen suosio vain kasvaa (jos oletetaan että naiset äänestävät todennäköisemmin naisia mitä miehet). Mutta tässä on minulla nyt aika monta oletusta jotka perustuvat enemmän mutuun, epäilemättä puolueella on parempaakin dataa ja näkemystä äänestyskäyttäytymisen muutoksista. Mielenkiinnolla kuulisin jos jollakulla tietoa on.
Jokatapauksessa, mielenkiintoista miten eritoten Vihreissä näyttää olevan voimakas ilmiö että äänestetään todennäköisemmin naisehdokkaita mitä miesehdokkaita. Ilmiö on tosiaan paljon voimakkaampi kuin vaikkapa Vasemmistoliitolla (tai kääntäen Perussuomalaisilla).
Tuo taulukko ja laskukaavat löytyvät täältä: