Vihreiden sosiaaliturvamalli?

Sosiaaliturvakomitea on hieno, koska se jatkaa työtänsä myös ensi vaalikaudella. Kirjoitin blogin siitä, missä nyt mennään.

Haluaisin kuitenkin herättää keskustelua puolueen isommista linjoista. Kaikkien sosiaaliturvaohjelma linjaa jo paljon ja hyvin, mutta onko täällä erimielisyyttä?

Puolueen sotu-malli:

3 Likes

Perustulomallin kohdalla on lyhyen tähtäimen toimenpiteenä mainittu hiiliosinko:

Kompensoidaan ilmasto- ja ympäristötoimien vaikutuksia ottamalla käyttöön hiiliosinko. Hiiliosinko kompensoi päästöverojen korotuksia jakamalla verotuotot tulonsiirtona.

Tämä vaikutta jotenkin päälleliimatulta. Ensinnäkin hiilivero ja -osinko on mielestäni vaihtoehto päästökaupalle, jota on kritisoitu liian monimutkaiseksi. Mutta EU:ssa kuitenkin meillä nyt on jonkinlainen päästökauppajärjestelmä olemassa, joten ei ole järkeä olla hiiliveroa sen päälle. Ja siten mitään hiiliosinkojakaan ei voi tulla.

Puun takaa tuleva outo kohta tuntuu olevan sellainen, jonka joku komiteassa välttämättä halusi läpi ja se on sitten läiskitty perustulon kohdalle jonne se ei kuulu. Jos hiiliverotusta halutaan välttämättä pohtia niin se menee samaan kategoriaan päästöoikeuskaupan ja muiden hiilidioksidipäästöjen hintamekanismien kanssa, ei perustulon tai sosiaaliturvan alle.

Mä olen eri mieltä.

Se takuutulomallilla targetoitu eli kohdennettu etuus voi olla ihan tärkeä energian hinnannousun sosiaalisessa kompensoinnissa ja samalla askel kohti perustuloa.

Ref myös mun ja Lukaksen podcast-keskustelu:

Kritisoin enemmän sanamuotoa ja sitä, miten se oli hiukan töksäyttäen ohjelmassa. Sana “osinko” viittaa minusta johonkin tuloon, jota jaetaan eteenpäin. “Hiiliosinko” siis viittaisi että hiilestä saadaan tuottoja, siis vaikkapa hiilipäästöjen verotuksen kautta, joka sitten jyvitettäisiin jossain muodossa tasaisesti kaikille kansalaisille. Vähän samoin kuin yrityksen tuotoista osa jyvitetään kaikille osakkeenomistajille osinkoina.

Eli jos ei ole hiiliveroa, ei voi olla osinkoakaan. Vaan se on sitten esim. “energiaraha” tai mainitsemasi “energian hinnannousun sosiaalinen kompensaatio”. Ja jos se on perustuloa tai askel siihen niin sitten se on hiukan redundantti ohjelmassa, joka muutenkin puhuu perustulosta.

Perustulo on oikeastaan yksi parhaista syistä äänestää vihreitä nyt kun ilmastonmuutos alkaa olla jo sen verran valtavirtaa muissakin puolueissa. Kuten blogissakin totesit, vihreät ja vasemmistoliitto ovat ainoat puolueet jotka kannattavat perustuloa. Ja vasemmisto ei oikeastaan ole miettynyt rahoituspuolta.

1 Like

Olin kuunnellut tuon jo kesällä, mutta jostain syystä meni silloin toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Kuuntelin nyt uudestaan, ja suosittelen muillekin.

Keskustelussakin nousi esille se, että hiiliosingot ovat tavallaan väliaikainen laastari oikeaa perustuloa odotellessa. Minusta siihen liittyy sekin ongelma, että jos hiiliosinko otettaisiin käyttöön, niin siitä saattaisi tulla kiinsteä osa joidenkin ihmisten perustoimeentuloa. Ja mitäs sitten kun liikenne sähköistyy ja teollisuus muuttuu hiilineutraaliksi, ja hiiliveroista tai päästökaupasta saatavat tulot hiipuvat? Sosiaaliturvaa kannattaisi ajatella pitkällä aikavälillä erillään vihreästä siirtymästä.

1 Like

Perustulo ohimennen mainittu:

Vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon paperissa luki 1 500 euroa. Hän ryhtyi heti korjaamaan vastaustaan ja sanoi, että jos summaan lisättäisiin 600 euron perustulo, päästäisiin päälle parin tonnin.

Hyvä, että perustulo tuotu esiin. Mutta eikös vihreiden malli ole että ensin se 300 euroa osittaisena perustulona, eikä heti koko summaa?

Lisäksi tuo peruuttelu tuntuu vähän pahalta. Jos perustulo olisi, niin silloin ei tarvittaisi mitään minimipalkkaa. Eli jos Ohisalo tarkoitti 1500 eurolla osa-aikaista työtä, niin se on väärin, koska perustulon ideahan on että voit tienata vaikka vain satasen kuussa sen päälle ilman että menetät tukia. Toisaalta jos tulkitaan että tuo olisi kokopäivätyöstä tuleva palkka, niin sitten se alkuperäinen kommentti oli ihan hyvä eikä sitä pitäisi Ohisalon hävetä. :slightly_smiling_face:

Tästä tulee vähän mieleen Putous-sarjan hahmo P.O. Liitikko, joka aina korjasi mielipidettään vaikka 180 astetta sanomalla “juuri sitä tarkoitin”.