Vihreät tarvitsee konservatiivisen siiven

Reaktioita asioihin näyttää selittävän biologia, mikä vaikuttaa myös äänestyskäyttäytymiseen. Konservatiivien olemassa oloa ei selitä pelkästään ympäristö vaan myös perimä.

Nykyisessa yhteiskunnassamme vasemmistolaisille konservatiiveille jää hyvin vähän tilaa. Siksi he eivät välttämättä äänestä vasemmistoliittoa, demareita tai vihreitä, vaan heidän luontevin vaihtoehtonsa on persut. Sitten tulevat kokoomus, keskusta ja kristilliset satunnaisessa järjestyksessä.

Soinin aikana persuilla oli vielä vasemmistolainen työmiespuolueen leima, mikä osaltaan kantaa puoluetta vieläkin. Hommafoorumilla on selvä duunari vastaan pääoma -vastakkainasettelu.

Pidän surullisena, että konservatiivit ajetaan oikeistopuolueisiin, joissa on myös yleisempiä syrjiviä sävyjä. Konservatiivikin kun kuitenkin saattaa kannattaa oikeudenmukaisuutta ja hyvinvointiyhteiskuntaa.

Vasemmistopuolueilta toivoisi sen verran suvaitsevaisuutta, että he hyväksyisivät mukaan myös konservatiivit, vaikka konservatiivien arvot sotisivat osittain puolueiden muita arvoja vastaan.

Ylen juttu aiheeseen liittyen.

Samaa mieltä, että konservatiiveille sijaa.

Hämmentäisin käsitteitä sen verran, jos se nyt keskustelun aluksi sallitaan, että usein konservatiivit ovat liberaaleja. Eli ovat sitä mieltä, että kukin tyylillään, eivät koe tarpeelliseksi määrätä muiden elämää. Siis eivät ole autoritäärejä. Mutta voivat olla varovaisia, eivät yltiöpäisen progressiivisia, siis ajattele edistystä ja ole niin valmiita nopeisiin muutoksiin, kuten tuo Ylen juttukin sanoi.

Ympäristönsuojeluhan on siinä mielessä hyvinkin konservatiivista, että jos esimerkiksi 1800-luvun lopussa kun öljyn mahdollisuudet huomattiin, oltaisiin noudatettu konservatismin varovaisuusperiaatetta, niin ei oltais hullaannuttu suuna päänä sen uuden halvan energianlähteen holtittomaan käyttöön.

1 Like

Mitäköhän konservatiivi tarkoittaa tässä yhteydessä? Homojen vastustamista? Vahvaa valtiota? Kaiken muutoksen vastustamista? Naispappeuden vastustamista ja luterilaista perinnettä? EU:n vastaisuutta? Nationalismia?

Konservatiivisuus on usein vaikea yhdistää vasemmistolaisuuteen, koska sille keskeistä on kaikkien ihmisten solidaarisuus ja tasa-arvo.

Vihreä liike on 80-luvulta asti ollut Suomessa monen tahon yhteinen liitto: ekologistit, feministit, vammaiset ja underground-kulttuuri. En siis saanut kiinni, että millä tavalla konservatiivisuuden pitäisi näkyä?

Sivuhuomiona, mikäli konservatiivin ja liberaalin erot ovat biologisia, niin silloinhan heidän on myös käytännössä fyysisesti mahdotonta mahtua samaan puolueeseen.

2 Likes

Tuon Ylen jutun mukaan kyse oli suhtautumisesta muutokseen, eli konservatismi vs. progressivismi, vaikka otsikko johtaakin harjaan puhumalla liberalismista.

Konservatismi ei ole ristiriidassa tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden kanssa, jos ajattelee että ainahan fiksut ihmiset on olleet suvaitsevaisia, ei se ole tietääkseni mikään uusi keksintö.

Haavisto muuten kirjoitti tuolla minusta mainiosti siitä miten on sekä konservatiivi (luonnon suhteen) että liberaali (ihmisten vapaus). Konservatismi ja liberalismi -kyselyn vastaukset | niin & näin

Oisko Tolkun vihreät mitään? Tolkuttajat on eräiden mielestä konservatiiveja ja niin edelleen, vaikka ite olen ajatellut olevani sekä tolkku että voimakkaasti yhdenvertaisuuden ja asiallisen keskustelutilan puolella.

1 Like

Ympäristön terveyden palauttamisen teeman pitäisi olla esillä jokaikisen aiheen yhteydessä poliittisessa päätöksenteossa. Mun mielestä se on Vihreiden tehtävä.

Loppupeleissä on samantekevää, mikä päätös on, KUNHAN sen ympäristövaikutukset ovat tervehdyttäviä, ei kuormittavia.

JOKI PUHDISTUU, KUN SITÄ LAKKAA SAASTUTTAMASTA.