Valtun työohjelma, uudet työryhmät yms.?

Kyselen ja mietiskelen, että mikä on nyt suunnitelma ja/tai miten suunnitelma kehittyy siitä, että mitä ohjelmatyöryhmiä ja muita tullaan nimeämään?

Eli siis kiinnostaa sisältö ja myös prosessi siitä, miten hallitus ja valtu näistä päättää?

Jokunen työryhmä pj:n paikka taisikin olla jo haussa?

@Nonissimo ja @jannepeltola ehkä voisitte tuoda ymmärryksen valoa?

@Nonissimo tietää paremmin missä mennään, mutta perusperiaate on että puoluehallitus nimeää työryhmät. Työryhmät sekä tukevat eduskuntaryhmän työtä että valmistelevat ohjelmia.

Ymmärtääkseni seuraava puoluehallitus on 30.10. ja siellä päästään aikaisintaan päättämään työryhmistä ja avaamaan haku. Mutta en ehkä spekuloi enempää kuin että nyt on oikea hetki lobata lähintä puoluehallituksen jäsentä.

Ohjelmatyö perustuu valtuuskunnan työohjelmaan, joka hyväksyttiin viime kokouksessa.

Tosiaan. Puoluehallituksessa 30.10. valitaan jo kolmelle työryhmälle puheenjohtajat (kulttuuri, liikenne, ympäristöpolitiikka).

Ollaan viimeksi tänään työstetty @SariannaMankki kanssa tätä aikataulua.

Puheenjohtajien haku ja valinta.

 • Haku 1.11.-10.11.
 • Valinta 11.11.-12.11.
 • Kevyt keskustelukierros pj:ien kanssa työryhmäläisten valintakriteereistä 15.-17.11.

Työryhmien haku ja valinta

 • Haku 18.-28.11.
 • Valinta yhdessä puhisten kanssa 29.11.-2.12.

Puoluehallitus nimittää työryhmät 11.12.

Pistän joskus myöhemmin työryhmien kokonaisuudesta ja tehtävistä. Kaikkia päätöksiä niidenkään osalta ei ole ihan vielä tehty.

1 Like

Kiitos, tuo valtun työohjelma kertoo siis, mitä eri työryhmiä ollaan nimeämässä, vai onko vielä muitakin?

Ja juna jo meni, mutta kiinnostaa silti se prosessi, millä valtun työohjelma syntyi, eli mitä ohjelmia päätettiin päivittää ja miksi? Mitä muita oli ehdolla jne.

Työryhmät perustetaan sen mukaan, mitä puoluekokous, eduskuntaryhmä ja puolevaltuuskunta on ottanut agendalle. Erityisesti on tärkeää huomata, että kaikilla työryhmillä ei ole ohjelmaa, eivätkä siksi näy valtun työohjelmassa. Osa siis toimii enemmän verkostomaisesti tai eduskuntaryhmän apuna asiantuntijaryhmänä.

Tällä hetkellä pohja näyttää siltä, että hakuun olisi tulossa seuraavat työryhmät (lisäksi jo nimetty ja käynnissä: aluevaaliohjelman työryhmä, poliittisen tavoiteohjelman työryhmä). Satunnaisessa järjestyksessä:

 • poliittinen ohjelma
 • elinkeinopolitiikka
 • Eurooppa
 • ulkoturpo
 • ilmasto- ja energia
 • luonto- ja ympäristö (vesipoliittinen ohjelma)
 • eläinpoliittisen verkoston ohjausryhmä
 • maahanmuutto
 • liikenne
 • hyvinvointi
 • koulutus- ja tiede
 • tietopolitiikan verkoston ohjausryhmä
 • tasa-arvo ja yhdenvertaisuus (toimii myös antirasistisen verkoston ohjausryhmänä)
 • kulttuuri
 • oikeuspoliittinen
 • maaseutu- ja aluepoliittinen
1 Like

Ja prosessista erikseen, että Sarianna ja minä (erityisesti Sarianna, koska kunnia sinne, minne se kuuluu) kerättiin ideoita eduskuntaryhmästä, edellisestä puoluevaltuuskunnalta ja työryhmistä.

Asia kävi muistaakseni myös puoluehallituksella valmistelussa (tämän saatan muistaa nyt väärinkin), mutta viime kädessä työohjelmasta päättää valtu itse.

Puoluehallitus ja me duunarit sitten toteutetaan tätä valtun tahtoa laatimalla hakuilmoitukset ja nimeämällä työryhmäpuhikset ja työryhmien jäsenet, jne.

1 Like

Ja valtulaisena voin tähän täydentää, että intohimoja herättivät erityisesti alue/maatalouspolitiikka ja työmarkkina-asiat.

Loppujen lopuksi asia meni iltatyöryhmälle, joka valmisteli pohjaksi hyväksytyn esityksen jossa alue- ja maaseutupolitiikka niputeltiin ohjelmaksi jota aikaistettiin tiedepoliittisen kustannuksella.

Lisäksi laitettiin erillinen maininta työmarkkina- ja mielenterveysasioiden huomioimisesta puoluehallituksen tai eduskuntaryhmän linjaustyössä.

Jos tekstiarkeologia kiinnostaa, voit verrata valtuuskunnalle tullutta pohjaa sen hyväksymään lopulliseen versioon muutosmerkinnöin.

2 Likes

Kiitos näistä listauksiata ja historiasta. Kukas noita työmarkkina- ja mielenterveyskantoja sitten valmistelee ja hyväksyy, kun eivät mahtuneet Valtun agendalle?

Digiloikka vihreässä ohjelmatyössä avaukseen liittyen minua kiinnoostaisi (ihan vain uteliaisuudesta) ristiintaulukoida myös ohjelmaryhmiin nimetyt henkilöt ja ohjelmat, lähinnä että näkisi kuinka paljon samat tyypit mukana eri ryhmissä… tyyliin missä on meidän ohjelmatyön kokemus ja muisti.

Käsitykseni on, että noihin liittyvät linjaukset ovat ainakin näiden työryhmien agendalla (esitys, puoluehallituksessa voi vielä muuttua):

 • Elinkeinopolitiittinen hoitaa myös entisen talous- ja työllisyystyöryhmän tontin eli työmarkkina-asiat siellä. Työryhmää tukemassa minä ja Sarianna molemmat.
 • Mielenterveysasiat hyvinvointi-ryhmässä, jossa laajemmin sotu- ja sote-asiat yhdessä työryhmässä. Puoluetoimistolta seurantavastuussa todennäköisesti allekirjoittanut.

Ajatus on siis, ettei perusteta montaa työryhmää, joiden tehtäväkenttä risteää liikaa. Ei siis erikseen elinkeino- ja talousryhmiä.

1 Like

Sori, nyt vasta ehdin vastailemaan. Mielenterveys ja työmarkkinat on ikään kuin valtun toive muulle puolueelle nostaa näitä asioita. Puoluehallitus voi tehdä kannanottoja (aika vähän käytetty metodi), mutta ennen kaikkea eduskuntaryhmä tekee avauksia, edustajat kirjoittelee blogeja jne. Ei ole mitään sääntöä tai pakkoa, että heidän pitää tehdä näin, jos valtu käskee, mutta huomioivat yleensä valtussa käydyt keskustelut.

3 Likes

@Nonissimo ja @SariannaMankki olikos työryhmien puheenjohtajien haku avautumassa tänään? Ainakaan vielä työryhmäsivulla ei näkynyt mitään.

Aukeaa viimeistään keskiviikkona.

Täällä nyt haut auki Työryhmähaku 2021 - Vihreät

@SariannaMankki tulkitsenko oikein, että eilen sulkeutuneen pj-haun tulokset menevät puoluehallituksen 19.11. kokoukseen, jossa päätetään puheenjohtajat?

Kyllä, juuri näin. Teemme esityksen puoluehallitukselle nyt alkuviikosta ja valinnan perjantaina.

@Nonissimo ja @SariannaMankki yllämainittu aikataulu on elänyt, mutta päteekö 11.12. vielä ja onko valintakriteereistä tulossa keskustelukierrosta ja tapahtuuko valinta yhdessä puhisten kanssa 7.12 - 11.12 välissä?

Yhdessä puheenjohtajien kanssa tehdään jäsenistä esitys, jonka hyväksyy puoluehallituksen nimeämä rekryryhmä. Ryhmä koostuu puoluehallituksen, -toimiston ja -johdon edustajista. Eli pj:t saavat listan hakijoista ja hakemukset pian haun päättymisen jälkeen (7.12.), ja laitamme heti ensi viikon alussa kokouspyyntöjä.

Tuo aikataulu oli hieman liian optimistinen sen suhteen, että ehtisimme keskustella puheenjohtajien kanssa kahteen kertaan (sekä ennen työryhmähakua että sen jälkeen)

2 Likes