Valko-Venäjällä tuhat poliittista vankia ja pataljoonittain venäläisiä

HS kirjoittaa tänään todella ansiokkaasti Valko-Venäjän kansannoususta:

Valko-Venäjän ihmisoikeusloukkaukset ovat pahentuneet kansannousun aikana. Ihmisoikeusongelmat Valko-Venäjällä eivät sinällään ole mitään uutta: muistan, kun vuonna 2004 saksalainen ystäväni salakuljetettiin auton takaluukussa pitämään Euroopan nuorten parlamentin tilaisuutta maassa. Nyt kansannousun myötä otteet ovat koventuneet ja maassa on kohta 1 000 poliittista vankia.

Venäjä on tarttunut tilaisuuteen ja hankkinut itselleen lisää tosiasiallista maa-alaa Valko-Venäjältä tukemalla heikentynyttä diktaattoria. Alueella on jo muutama pataljoona venäläisiä sotilaita ja lisää tulee, jos Lukashenkalta kysytään.

Mitä keinoja meillä on vaikuttaa asiaan? Pakotteiden tiukentaminen tuntuu selvältä ratkaisulta, mutta sillä on varmasti myös turvallisuuspoliittisia seurauksia.

Samalla myös harmittaa, että Responsibility to Protect -doktriini on aina geopolitiikan orja. Jos jokin vaatisi kollektiivisen vastauksen, se on kymmenet tuhannet mielivaltaiset pidätykset.

1 Like

Oli kyllä hieno ja arvokas kirjoitus, ainakin minut se pysähdytti pitkäksi aikaa.

Ne omat arkimurheet tuntui aika pieniltä tuon kirjoitukseen jälkeen. No jos ei muuta niin KHL ja Jokerit tuntuu entistä vastenmieliseltä.

1 Like