Pyytäisin tähän ketjuun osallistuvia ensin lukemaan jomman kumman seuraavista kirjoituksista (ensimmäinen on perusteellisempi, mutta ehkä enemmän insinöörihenkinen ja vaikeaselkoisempi kun mukaan sotketaan ihan termodynamiikan laitkin):
Itse olen siis samoilla linjoilla kuin Janne Korhonen. Yksi merkittävin mekanismi joka estää ympäristön kantokyvyn paremman huomioonottamisen on kilpailu - Käytännössä mikään toimija ei ole valmis heikentämään omaa asemaa luopumalla yhteisten resurssien ylikäytöstä, sillä ei ole varmuutta että muut toimijat tekisivät vastaavaa luopumista. Ja täten koska kestävyyskriisin seuraus on että edessä on ikäviä aikoja ympäristökriisien seurauksena, sitä tärkeämmäksi koetaan varmistaminen että oma status ei alene hierarkiassa. Sillä kuka tietää miten ikävää kohta on olla tämän kilpailun huonoiten pärjäävillä tulee olemaan.
Tätä mekanismia voitaisiin kuitenkin vähentää, mikäli tuloja ja varallisuutta jaettaisiin nykyistä tasaisemmin. Jos vaikka Suomi keskittyisi oikeasti siihen että täällä pystyisi elämään köyhemmätkin ja kipeämmätkin suhteellisen normaalia elämää ilman syrjäytymistä muusta yhteiskunnasta. Ja toisaalta niiden parhaiten pärjäävienkin tulot ja varallisuus olisi jotenkuten ymmärrettävällä tasolla, niin kentien ihmiset eivät tuntisi niin suurta painetta nousta tulojen ja varallisuuden hierarkioissa.
Käytännössä se voisi luoda varmuutta, että on ihan ok ottaa töistä vaikka sapattivuosi ja downshiftata, tai käyttää perittyä metsäpalstaa jollakin muilla tavoilla kuin maksoimoida sen tuottama taloudellinen hyöty. Sillä olisi luottamus, että vaikka oma tulotaso tippuisikin ja tekisi jotain muutakin kuin rakentaisi kokoajan omaa uraa, niin taloudellisista riskeistä huolimatta Suomi olisi silti ihan hyvä paikka elää ja olla.
Ymmärrän että tuo tarkoittaisi käytännössä että taloudellinen toimeliaisuus voisi asiasta kärsiä, eli talouskasvu kärsiä. Mutta suoraan sanottuna itse keskituloisena kyllä olisin valmis luopumaan aika huomattavastikin rahallisesti, jos muutkin tekisivät vastaavasti, ja yhteiskunnasta tehtäisiin vastaavasti paljon “reilumpi”. Tämä tarkoittaisi toki että ne joilla on nyt eniten joutuisivat luopumaan suhteellisesti eniten. Tästä tulee varmastikin se isoin vaikeus, että miten nykyisessä valtajärjestelmässä asia saataisiin toteutumaan. Mutta se on sitten toinen mietintö, eikä tämänhetkinen kysymykseni aihe.
Kysymys 1: Vaatiiko ympäristöongelmien ratkaiseminen varallisuuden ja tulojen nykyistä tasaisempaa jakamista?
- Vaatii, merkittävästi tasaisempaa jakamista
- Vaatii, hieman tasaisempaa jakamista
- Ei vaadi
0 äänestäjää
Kysymys 2: Kannatatko varallisuuden ja tulojen nykyistä tasaisempaa jakamista?
- Kannatan, merkittävästi tasaisempaa jakamista
- Kannatan, hieman tasaisempaa jakamista
- En kannata
0 äänestäjää