[Uusi Suomi] Keskustan päänavaus maakuntavaaleihin

Aluevaalit: Keskusta haluaa viedä vallan ympäristö- ja liikenneasioista ministeriöistä ”itsenäisiin” maakuntiin – Lupaa jokaiseen kuntaan vähintään yhden ”sote-aseman”.

Mielestäni tässä on sitä päämäärätietoisuutta jota Vihreissäkin tarvittaisiin. Rohkea ja röyhkeä ehdotus joka ankkuroi odotukset riittävän korkealle tasolle.

Itse ehdotuksesta pidän maakuntahallinnosta kovasti, kunhan sitä ei rahoiteta maakuntien välisillä tulonsiirroilla. Samoin tietysti ulkoishaittoja aiheuttavat toimet kuten biodiversiteetti, saasteet ja CO2-päästöt pitää hinnoitella maakuntia ylemmällä tasolla.

No maakuntien välistä tulonsiirroista on joka tapauksessa sovittu ja itse pidän valtionosuuksia aika realistisena välttämättömänä osana järjestelmää.

Pidän tärkeämpänä, ettei vain niihin voisi nojautua, vaan että myös oma verotusoikeus on olemassa ja luomassa painetta kustannustehokkuuteen.

Noin muuten “yksi sote-asema joka kuntaan ei ole realismia”. Niin ei käsittääkseni ole nytkään.

2 Likes

Joo tuossa oli toki hieman toiseen suuntaan liioiteltu noissa tulonsiirroissa, nythän Soteen ei ole tulossa minkäänlaista leikkuria.

1 Like