Juttelimme tänään väenkokouksessa, että voisi olla tarkoituksenmukaista ryhmitellä sisältökeskustelualueet suunnilleen puolueen työryhmäjaon mukaan.
Nykyinen jakohan on syntynyt melko orgaanisesti foorumin puuhaporukan ideoinnin tuloksena eikä sillä ole sen vahvempaa käsitteellistä taustaa. Jos jako vastaisi suunnilleen puolueen sisäistä jakoa, työryhmät voisivat helpommin osallistua foorumilla käytävään keskusteluun ja voisimme samalla käyttää puolueen käsittellistä jakoa oman keskustelumme tukena. En näe asiassa juurikaan heikkouksia, mutta paljon mahdollisuuksia.
Nykyinen jako
Tällä hetkellä jako on seuraava:
- Kulttuuripolitiikka
- Yleinen keskustelu
- Ympäristö
- Tiede ja tekniikka
- Tieto- ja teknologiapolitiikka
- Vihreä puolue
- Vihreä talous
- Koulutus
- Aluevaalit
- Turvallisuuspolitiikka
- Feminismi/egalitarismi
- Ihmisoikeudet
Puolueen työryhmät
Puolueen työryhmät ovat seuraavat:
Maaseutu- ja aluepoliittinen työryhmä. Toimialana maaseutu- ja aluepolitiikka. Työryhmän erityisenä toimeksiantona on tuottaa maaseutu- ja aluepoliittinen ohjelma hyväksyttäväksi puoluevaltuuskunnassa alkusyksyllä 2022.
Kaupunkipoliittinen työryhmä. Toimialana kaupunki- ja metropolipolitiikka. Työryhmän agendalla on niin pienten kuin suurten kaupunkien kehittäminen, liikenne, kaavoitus, elinkeinot ja muut kaupunkilaisten arjen asiat.
Maahanmuuttopoliittinen työryhmä. Toimialana maahanmuutto, kotoutuminen ja turvapaikkakysymykset. Työryhmän erityisenä toimeksiantona on tuottaa maahanmuuttopoliittinen ohjelma hyväksyttäväksi puoluevaltuuskunnassa loppuvuonna 2022.
Talous- ja elinkeinopoliittinen työryhmä. Toimialana talous- ja elinkeinopolitiikka sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopolitiikka. Työryhmän erityisenä toimeksiantona on tuottaa elinkeinopoliittinen ohjelma hyväksyttäväksi puoluevaltuuskunnassa helmikuussa 2023.
Koulutus- ja tiedepoliittinen työryhmä. Toimialana koulutus-, opetus-, kasvatus- ja tiedepolitiikka. Työryhmän erityisenä toimeksiantona on tuottaa tiedepoliittinen ohjelma hyväksyttäväksi puoluevaltuuskunnassa keväällä 2023.
Ulko- ja turvallisuuspoliittinen työryhmä. Toimialana ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä puolustuspolitiikka. Työryhmän erityisenä toimeksiantona on tuottaa ulko- ja turvallisuuspoliittinen ohjelma hyväksyttäväksi puoluevaltuuskunnassa syksyllä 2023.
Oikeuspoliittinen työryhmä. Toimialana oikeus- ja kriminaalipolitiikka. Työryhmän erityisenä toimeksiantona on tuottaa oikeuspoliittinen ohjelma hyväksyttäväksi puoluevaltuuskunnassa loppuvuonna 2023.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöryhmä. Toimialana sukupuolten tasa-arvo sekä syrjinnän vastainen työ, yhdenvertaisuuskysymykset, feminismi ja antirasismi. Erityisenä toimeksiantona on tuottaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelma hyväksyttäväksi puoluevaltuuskunnassa syksyllä 2022.
Ilmasto- ja energiatyöryhmä. Toimialana ilmasto- ja energiapolitiikka. Työryhmä käsittelee ilmastopolitiikkaa kaikilla sektoreilla energiantuotannosta liikenteeseen ja maataloudesta teollisuuteen. Erityisesti tarkoitus on tukea vihreän ympäristö- ja ilmastoministerin toimintaa.
Maatalous- ja eläinverkoston ohjausryhmä. Toimialana maatalous, eläinsuojelu ja eläinten oikeudet. Ohjausryhmä toimii verkostomaisesti ja kokoaa yhteen vihreitä toimijoita, joiden sydämen asiana on edistää eläinten hyvinvointia niin maataloudessa, luonnossa kuin kodeissa.
Tietopolitiikkatyöryhmä. Toimialana tietopolitiikka, digitalisaatio ja tietoyhteiskunta. Työryhmä seuraa Vihreiden keväällä 2021 hyväksytyn tietopoliittisen ohjelman teemoja ja sen tavoitteiden toteutumista sekä herättää keskustelua tietopolitiikasta vihreiden, alan toimijoiden ja muiden keskuudessa.
Hyvinvointityöryhmä. Toimialana köyhyyden vähentäminen, toimeentulo, sosiaaliturva sekä sosiaali- ja terveyspolitiikka. Työryhmä seuraa erityisesti sote-uudistuksen toimeenpanoa ja hyvinvointialueiden kehittymistä sekä valmistelussa olevan sosiaaliturvauudistuksen etenemistä sekä tukee vihreitä poliitikkoja hyvinvointiin liittyvissä asioissa.
Ympäristö- ja luonnonsuojelutyöryhmä. Työryhmän toimialana on mm. luonnon monimuotoisuus, luonnonsuojelu- ja ennallistamistoimet, kaivosten ympäristöasiat ja vesipolitiikka. Erityisenä toimeksiantona on tuottaa vesipoliittinen ohjelma hyväksyttäväksi puoluevaltuuskunnassa keväällä 2022.
Eurooppa-työryhmä. Työryhmä hallinnoi puoluehallituksen tukena toimintaamme Euroopan Vihreissä.
Kulttuuripoliittinen työryhmä. Toimialana kulttuuripolitiikka. Työryhmän erityisenä toimeksiantona on valmistella kulttuuripoliittisen ohjelman päivitys puoluevaltuuskunnan kokouksen 19.-20.2.2022 hyväksyttäväksi.
Liikennepoliittinen työryhmä. Toimialana liikennepolitiikka. Työryhmän erityisenä toimeksiantona on tuottaa liikennepoliittinen ohjelma hyväksyttäväksi puoluevaltuuskunnassa syksyllä 2022.
Tuleva jako?
Nykyisten alueiden kohtalo
- Kulttuuripolitiikka: Säilytetään.
- Yleinen keskustelu: Säilytetään.
- Ympäristö: Uusi nimi: Ympäristö ja luonnonsuojelu
- Tiede ja tekniikka: Säilytetään.
- Tieto- ja teknologiapolitiikka: Säilytetään.
- Vihreä puolue: Säilytetään.
- Vihreä talous: Uusi nimi: Talous- ja elinkeinopolitiikka
- Koulutus: Säilytetään.
- Aluevaalit: Säilytetään.
- Turvallisuuspolitiikka: Uusi nimi: Ulko- ja turvallisuuspolitiikka
- Feminismi/egalitarismi: **Uusi nimi: ** Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus
- Ihmisoikeudet: Säilytetään. (Nämä ovat pitkälti oikeuspoliittisen ryhmän alla, mutta sana “oikeuspolitiikka” tuskin houkuttelee keskustelijoita.)
Lisäksi olisi tällaisia uusia alueita:
- Poliittinen ohjelma 2023-27
- Liikennepolitiikka
- Maaseutu- ja aluepolitiikka
- Kaupunkipolitiikka
- Maahanmuutto
- Ilmasto ja energia
- Maatalous
- Eläinoikeudet
- Hyvinvointi
- Oikeuspolitiikka
Miltäs tällainen kuulostaisi?
Jako säilyttäisi useimmat nykyiset alueet, mutta nimeäisi niitä vähän uusiksi. Jokaiselle puolueen työryhmälle olisi vastinparialue tai kaksi. Sitten olisi vielä yleinen keskustelu ja järjestöllinen keskustelu.