Traineeohjelma, jotta kv-opiskelijat jäisivät Suomeen?

Tietääkö kukaan, onko ollut mitään kehittelyjä laajempaan kansalliseen / korkeakoulujen yhteiseen / yritysten yhteiseen kv-opiskelijoiden trainee ohjelmaan? Pointti olisi siis jonkinlainen työtakuu valmistuneille kansainvälisille hyville osaajille.

Tämä ajatus (loistoidea vai aivopieru?!) tuli mieleeni, kun lueskelin vihreiden 11 vuotta vanhaa elinkeinopoliittista ohjelmaa, jota nyt lähdetään uudistamaan. Siellä sanottiin näin:

Elinkeinoelämän tarvitsema osaaminen varmistetaan parhaiten siten, että maksuttoman koulutuksen piiriin saadaan sopivimmat yksilöt omasta tai vanhempien varallisuudesta ja yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta.

Tämä koskee myös kansainvälisiä opiskelijoita, jotka tuovat lisäksi mukanaan ulkomailla saadun pohjakoulutuksen peruskoulusta alempaan korkeakoulututkintoon asti sekä riittävät resurssit omien elinkustannustensa kattamiseksi. Maksuton koulutus maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti, mikäli opiskelijat työllistyvät opintojensa jälkeen Suomeen.

…tuo viimeinen ”mikäli työllistyvät Suomeen” taitaa valitettavasti olla pullonkaula.

1 Like

Samassa ohjelmassa sanottiin myös:

Enemmistö kansainvälisistä opiskelijoista toivoo saavansa valmistumisen jälkeen töitä Suomesta, mutta vain pieni osa onnistuu tässä. Kansainvälisten osaajien työllistymisen esteitä on purettava ja heille on tarjottava mahdollisuus sisällyttää tutkintoihinsa enemmän kotimaisten kielten opintoja ja tutustua suomalaiseen työelämään.

Purkamalla kansainvälisten osaajien työllistymisen esteitä voidaan helpottaa heikkenevää huoltosuhdetta ja työvoimapulasta kärsivien alojen tilannetta, hyötyä heidän kouluttamiseensa käytetyistä resursseista sekä lisätä Suomen houkuttelevuutta ja elinkeinoelämän kansainvälisiä verkostoja.

  • taataan kaikille suomalaisen korkeakoulututkinnon suorittaneille automaattisesti kolmen vuoden oleskelu- ja työlupa.

Hei! Mulla oli tästä asiasta viiteryhmää, jotka haluaisivat kertoa kantansa. Sopinee, että kontaktoin.

Nyt moni ei voi jäädä, kun Migrin ohjeet on sekavia, ja epäselvyyksiä on ollut jos on vaikka tehnyt opintojen aikana töitä. On siis tullut maastapoistumiskieltoja vastavalmistuneille jne.

2 Likes

Tottakai saa ja kannattaa kontaktoida. Luvat ja byrokratia on yksi puoli asiasta, mikä pitää saada kuntoon, mutta työllistyminen on toinen, mihin tämä trainee ohjelma voisi auttaa.

Hesari kirjoitti taannoin hyvin tästä työllistymishaasteesta:

1 Like

Mä olen pitänyt keskeisenä pullonkaulana (EU:n ulkopuolisten osalta) sitä, että Suomeen ei saa/pysty edes jäädä pidemmäksi aikaa etsimään sitä oman alan työtä, jos ei ole valmis välissä työskentelemään vaikkapa kahvilassa.

Suomesta valmistuneet pitäisi saada enemmän samalle viivalle muiden osaajien kanssa, mikä tarkoittaisi ymmärtääkseni muutoksia niin oleskelulupiin, sosiaaliturvaan kuin työn tarveharkintaankin.

3 Likes

Eikös (oman alan) työpaikka trainee-ohjelmassa korvaisi sen kahviladuunin?

Olen siis toki sitä mieltä, että pitäisi antaa kv-opiskelijoille kerralla pidempi oleskelulupa, jolla saa etsiä töitä opiskelujen jälkeen ja tehdäkin niitä töitä.

Silti tällainen traineeohjelmajuttu voisi olla hyvä lisä palettiin.

3 Likes

Mites @apoikola haluaisit, että teen kontaktoinnin noiden just näiden asioiden kanssa painivien ihmisten kanssa? Annanko sun emailin?
Ja: kirjoittaisinko tähän ketjuun englanniksi alustuksen, ja pyydän heitä tulemaan tänne keskustelemaan?

1 Like

Melkeinpä eniten saisin irti, jos voisin tovin jutella suoraan, kirjoittelu edestakaisin voi olla hiukan tahmeaa.

Ehkäpä meili-intro olisi paras…

1 Like