Tiedon huoltovarmuus

Tiedon huoltovarmuus oli mainittu Vihreiden tietopoliittisessa ohjelmassa. Aoheesta on näköjään käynnistynyt tutkimushankekin.

Ping @mirjak @puuhkaja @jannepeltola @rialistic @AnttiRytsola ja muut tietopolitiikkaryhmän nykyiset jäsenet.

——

”Tieto on valtaa, ja tietämättömyys on siunaus”, näin pohtii professori Harri Jalonen Vaasan yliopistosta Tiedeykkösessä. Materiaalinen huoltovarmuus on tuttu asia meille suomalaisille. Kriisin tullen meillä on viljaa varastoissa ja öljyä kallioissa, mutta tämä ei enää riitä. Globaali toimintaympäristö muuttuu nopeasti, päätöksenteko on monimutkaista, ja sosiaalinen media haastaa tietoa ja tietämättömyyttä sekä perinteistä kriisivalmiutta. Siksi Suomen Akatemia päätti rahoittaa neljän yliopiston ja korkeakoulun tiedon huoltovarmuuden tutkimushanketta. Sitä vetää Vaasan yliopiston vararehtori, professori Annukka Jokipii. Koronapandemia oli yksi kimmoke tälle tutkimushankkeelle. Perinteiset yhteiskunnan hallinta- ja sääntelystrategiat sekä valmiusrakenteet eivät pysyneet koronatoimenpiteiden vauhdissa mukana. Kuinka tiedon huoltovarmuus jalostuu monipuoliseksi yhteiskunnalliseksi kyvykkyydeksi, jossa kansalaisilla on selkeä rooli? Miksi soteuudistuksen valmistelu vuosina 2015-19 tarjoaa huonon esimerkin tiedon huoltovarmuudesta, kun taas tiedustelulain valmistelu hyvän esimerkin? Asiasta tietää Itä-Suomen professori Anssi Keinänen. Toimittaja on Teija Peltoniemi.

3 Likes

https://ftp.funet.fi/ :slight_smile:

Funet on Suomen kansallinen korkeakoulu- ja tutkimusverkko

Funet FTP - Koulutuksen ratkaisut ja palvelut - CSC Company Site

Funet FTP
Minne kulkeutuu sähköisen maailman tieto? Säilyykö jossain ensimmäinen maailmalle lähtenyt Linux? Sähköiset arkistopalvelut säilyttävät historian ja tarjoavat turvallisen säilön tieteelliselle tiedolle. Funet FTP on yksi maailman suurimmista ja vanhimmista arkistopalvelimista.

ftp.funet.fi-arkistopalvelimelle on tallennettu ohjelmistoja useilta sovellusalueilta, informaatiota monilta tieteenaloilta, Internetin tietoliikennestandardeja, keskusteluryhmien arkistoja ja paljon muuta informaatiota. Tärkeimpiä painopistealueita ovat nykyisin tieteentekijöiden ja opiskelijoiden tarvitsemat isot julkiset tiedostokokoelmat kuten GNU/Linux-ohjelmistot ja tieteelliset tietokannat historiaa unohtamatta. Suurin osa sisällöstä on nykyisin automaattisesti peilattu muista vastaavista arkistoista eri puolilla maailmaa.

Arkistopalvelin on osa CSC:n tuottaman Funetin palveluita. Funet FTP:n käyttöönotto ei vaadi erillisiä toimenpiteitä Funet-jäseniltä.

Historiaa: https://groups.google.com/g/sfnet.aloittelijoille/c/YcScOhJUmg4?pli=1

Funetin palvelinta vain pitäisi laajentaa ja rahoittaa toimien yhteistyössä kansainvälisten organisaatioiden kuten Wikipedia, Internet Archive kanssa. Samalla se voisi toimia internetin väimuistina vähentäen liikennettä ulkomaille.

Hei jes kiitos tiedosta, laitan seurantaan! Suomen Akatemia ja Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) rahoittaa tällä kaudella jokusia tietopolitiikan kannalta relevantteja hankkeita. Voisin katsoa mitä kaikkia jahka kerkeän. STN-hankkeet on isoimman mittaluokan tutkimushankkeita Suomessa, niissä on yleensä alan huiput johdossa.

Tiedon huoltovarmuus mainittu taas Pääkirjoitus: Materiaalinen huoltovarmuus ei riitä Tiktok-videoiden yhteiskunnassa | Tekniikka&Talous

Keskustelupaperin mukaan kyse on myös paljon laajemmasta käsitteestä. Tiedon huolto­varmuus on yhteiskunnan päätöksenteon, säädösvalmistelun ja hallintamallin toimivuuden turvaamista ”kompleksisessa ja jatkuvasti muuttuvassa maailmassa”. Helposti herää pohtimaan, miten Suomen olisi käynyt koronapandemian kanssa, jos yllämainitut instituutiot eivät olisikaan pystyneet toimimaan.