Terveisiä puoluevaltuuskunnasta

Moi,

Takana on uuden puoluevaltuuskunnan ensimmäinen kokous.

Tärkeimpänä asiana meillä oli uuden Eurooppa-ohjelman hyväksyminen. Valmis ohjelma löytyy täältä. Olen lopputulokseen pääsääntöisesti tyytyväinen. Oikeastaan minua kaihertamaan jäi ainoastaan hylätty muutosesitykseni EU:n taisteluosastojen kehittämisestä. Harva asia herätti vahvoja mielipiteitä. Äänestyksessä kävi maahanmuuto- ja viisumiasioita jotka muutosesitystyöryhmä halusi maahanmuuttopoliittiseen tai poliittiseen ohjelmaan, mutta joista osa kuitenkin päätyi isossa salissa Eurooppa-ohjelmaan. Sisältötyötä tehtiin paljon: muutosesitystyöryhmämme käsitteli 155 (!) muutosesitystä lähemmäs kuuden tunnin mörkökokouksessa.

Hyväksyimme myös itsellemme työohjelman, johon esitin työmarkkinapoliittista linjaustyötä elinkeinopolitiikan rinnalle. Tämä ei kuitenkaan ehtinyt valtuuskunnan työlistalle, mutta huomioidaan muussa ohjelmatyössä. Maaseutupoliittinen ohjelma muutettiin maaseutu- ja aluepoliittiseksi ohjelmaksi.

Päätimme myös muutamista periaatteista viikon päästä tapahtuvaan ministerivalintaan liittyen, mutta ne jäävät vielä luottamuksellisiksi. Kuulen mielelläni ajatuksia aiheesta!

Keskustelimme aluevaaliohjelmasta. Keskustelu oli erittäin monipuolista ja sitä on vaikea tiivistää. Puhuin itse sukupuolten terveyseroista, hyvinvointialueiden erojen huomionnista, tietojärjestelmistä ja pelastuslaitosten ei-hälytysosastotoiminnasta. Sanoisin, että meillä tulevat korostumaan syrjimättömyyden teemat. Ohjelmatyötä tehdään hyvin tiiviillä aikataululla ja vielä on paljon hiottavaa.

Emme päässeet keskustelemaan sosiaaliturvaohjelmasta, mutta siihen on nyt käynnissä sisäinen kommenttikierros johon linkin saa minulta! Ohjelma on tällä hetkellä aika … tömäkkä, mutta sisällöltään inspiroiva.

Kyselkää ihmeessä spesifimmistä asioista!

Janne

5 Likes

Kiitos raportista. Hauska nähdä, että monet perjanta-iltana täällä foorumilla pyöritellyistä muutosesityksistä selvisi lopulliseen Eurooppaohjelmaan saakka (nimim. vapaaehtoistyötä, millä on merkitystä).

Mitä tulee mörkökokouksiin, niin oma kokemukseni tietopolitiikkaohjelman iltatyöryhmästä oli paljon kevyempi (n. 40 ehdotusta ja alle 2h). Silloin kuitenkin ajattelin, että ihan vaan kehittämällä ehdotusten käsittelyprosessia voisi saada tehoja iltatyöryhmiin… ihan joku persus diff-view / merge juttu helpottaisi paljon, nyt meni paljon aikaa ihan siihen, että silmät ristissä ihmetteli rivinumeroja ja sitä, miltä ehdotukset kuulostaisivat koko tekstin kontekstissa.

1 Like

Tuo, ja juttelimme Viitteen edustajien porukalla että hybridikokoukset voisivat olla niin paljon parempia kuin livekokoukset.

Esimerkki: parin tunnin kokous lauantaina, jossa käydään yleiskeskustelu. Seuraava viikko työskennellään asynkronisesti wiki/versiohallintaympäristössä ja sitten lopulta tullaan seuraavana lauantaina pariksi tunniksi samaan tilaan mergettämään paperin eri branchit keskustelun jälkeen.

Ja isot kiitokset kaikista ehdotuksista!

Isoin osa tippuneista tippui joko koska ne olivat liian pitkiä tai koska ne koskivat seuraavan vuoden-parin sisällä toteutuvia asioita joita ei haluttu 8-10 vuoden mittakaavan paperiin.

Oikeastaan mikään ei herättänyt periaatteellista vastustusta, paitsi liian paljon EU:n tietosuojaa kehuvat muotoilut. Kuulemma se track record ei ole niin hyvä.

1 Like

Tuplamäärä matka- ja osin myös majoituskustannuksia. :thinking:

Mitä tulee iltatyöryhmiin, niin paremmat työvälineet hyvä aihe pohtia. Osin tällä kerralla voi olla kyse myös harjoituksen puutteesta: uusi puolevaltuuskunta koordinoi vielä vähemmän keskenään muutosesityksiä ja ehkä tekee niitä myös innokkaammin. Tämä ihan omaa spekulointia, kun en ollut paikalla.

Sama tuli mieleen. Lisäksi täytyisi varata tälle kaksi peräkkäistä viikonloppua, mikä on lisähaaste. Olisiko se alun livetapaaminen välttämätön? Vai voisiko olla osa edellistä kokousta?

Ah, tarkoitin siis etäkokouksia! Ei läsnäoloa tai vaihtoehtoisesti läsnäolo vain jälkimmäisenä.

2 Likes

Oma kokemukseni oli viime toukokuulta, jolloin oli hioutunut valtu ja jopa poikkeuksellisen vähän intohimoja / muokkausehdotuksia kerännyt ohjelma, mutta silti prosessi ja työkalupuolella olisi ollut paljon saavutettavaa.

1 Like