Tekijänoikeudelliset "kiristyskirjeet" tulossa taas

Pari vuotta sitten muodissa olleet Hedman Partners -lakimistoimiston (ja parin muun vastaavanlaisen puljun) lähettelemät kiristyskirjeet ovat tekemässä paluuta uuden KKO:n linjauksen johdosta.

Aikoinaan tätä ruljanssia sivusta seuranneena mieleen jäi lähinnä se, että kenelläkään poliitikolla tai puolueeella ei tuntunut olevan minkäänlaista kiinnostusta asiaan, vaikka yli sadan tuhannen ihmisen henkilötiedot luovutettiin teleoperaattoreilta eteenpäin kiristysfirmoille. Yleinen fiilis tuntui olevan, että jos ei koske itseä, niin ei mitään väliä, ja mokomat piraatit saavat syyttää itseään.

Useinhan kyseessä saattoivat olla alaikäiset lapset jotka ovat latailleen jotain leffoja, ja sitten vanhemmat saavat vaatimuksen maksaa tuhansia euroja oikeusjutun uhalla. Hedman Partners vei myös muutaman jutun markkinaoikeuteen näytösluontoisesti, ja näistä ainakin yksi päättyi ikävästi ja häviäjä joutui muutaman sadan euron korvauksen lisäksi maksamaan kymmenien tuhansien oikeudenkäyntikuluja, mitkä tietysti mainitaan kiristyksen yhteydessä: “Maksa tonni, tai muuten voi käydä näin…”

Suomessa yleensäkin tekijänoikeusasioissa on koko valtiovalta 100% tekijänoikeuslobbyn lieassa. Mutta se että tämä paska saa nyt taas jatkua, on kyllä hiukan masentavaa. Hommahan kuivui kasaan 2017 kun MAO tiukensi tietojenluovutuskäytäntöä, mutta nyt varmaan taas puljauksesta tulee taloudellisesti kannattavaa.

Ei ketään taaskaan kiinnosta?

4 Likes

Todella ikävää että nämä tekevät paluuta. Tulee myös mieleen että “kiristyskirjeitä” lähetetään myös muista materiaaleista: Miksi Paavo Väyrysen meemikuva voi maksaa jakajilleen? Lakimies vastaa

Ja oikeuden kohtuuttomat kulut ovat tosiaan yksi sivujuonne, helpompi maksaa vaikka olisi oikeassa eikä tehnyt mitään väärää, koska prosessi voi olla pitkä ja kallis…

1 Like