Helsingin sanomien pääkirjoitus väittää, että vientialojen pitäisi määrätä palkankorotusten taho: https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008722379.html . HS perustelee väitettään Baumolin taudilla:
Baumol's cost disease - Wikipedia (Suomalainen wikipedia artikkeli näyttää valikoidusti lyhennetyn englanninkielisestä)
Lyhyesti (mikäli oikein ymmärsin): Yksityisellä puolella palkat ovat nousseet, koska työn tuottavuus on kasvanut. Julkisella puolella — sote-ala, koulutus, … — tuottavuus ei ole kasvanut. Jos julkisella puolella palkkoja nostettaisiin samaan vauhtia kuin yksityisellä, julkinen veisi yhä suuremman osan kansantuotteesta. Siis julkista pitää leikata ja julkisen puolen palkkojen pitää laskea suhteessa keskipalkkaan.
Koska elinkustannusten kasvu korreloi palkkatasoon, julkisen puolen henkilöstön elintaso laskee. Tällaiset ovat talouden lait, ei voi mitään, koska veroja ei voi nostaa. (Jos veroja nostetaan, kukaan ei tee mitään, koska ihmisiltä menee motivaatio tehdä töitä.)
Some-keskusteluissa on lisäksi todettu, että koska julkinen kuluttaa ja yksityinen tuottaa, palkoissa pitääkin olla selvä ero tuottajien hyväksi.
Vaan entä, jos julkinen yksityistettäisiin, alkaisiko se kuluttamisen sijasta tuottaa?
(Voisiko niinkin ajatella, että maailmalla työskentelevät myyntimiehet tuottavat ja kaikki muut kuluttavat.)
On myös peräänkuulutettu julkisen puolen tuottavuuden kasvattamista: Oma vikansa, kun toimivat tehottomasti. Paranisiko tuottavuus yksityistämällä samalle tasolle kuin nykyisellä yksityisellä sektorilla — paperiteollisuus, metalliteollisuus, …?
(Yritän sanoa, että julkinen vs. yksityinen kysymystä pitää lähestyä pragmaattisesti, ei yksinkertaistavan ideologisesti.)
Palvelusektorin tuottavuudessa lienee parannettavaa, mutta toimialojen mahdollisuudet parantaa tuottavuutta ovat erilaiset. Yksityisellä sektorilla tuottavuus on parantanut koneistamisen ja automaation myötä. Tuottavuuden kasvu olisi kai ollut yksityisellä hitaampaa, jos ilmastonmuutokseen olisi puututtu aiemmin ja tehokkaammin.
Yksittäisen työntekijän tekemän työn määrä tai vaativuus ei ole kasvanut enempää kuin julkisella, mutta lakkojen teho on kasvanut, koska koneita käyttävien avainhenkilöiden lakko iskee nopeasti ja rajusti yrityksen tulokseen. Koska palkat ovat palvelualoja pienempi osuus tuontatokustannuksista, palkankorotuksiin on myös helpompi suostua.
Palkat määräytyvät sen mukaan, kuinka nopeasti ja rajusti lakot vaikuttavat ja suuriko osuus tuotantokustannuksista on palkkoja. Varhaiskasvattajien pitäisi olla lakossa muutama vuosi ennenkuin lakko vaikuttaisi kansantalouden tuottavuuteen ja silloinkin vasta vuosikymmenien kuluessa.
Jos varhaiskasvatuksesta, opetuksesta ja sote-aloilta leikattaisiin pysyvästi, se näkyisi vähitellen tuottavuudessa. Voisimme heittää hyvästit haaveille korkean osaamisen hyvinvoivasta maasta.
En näe perusteita sille, että yhteiskunnalle tärkeää työtä tekevien pitäisi kituuttaa, jotta ‘tuottavampaa’ työtä tekevät voisivat kuluttaa enemmän. Haluaisin nähdä solidaarisuutta niin, että hyväpalkkaiset maltillistaisivat korotusvaatimuksiaan ja suostuisivat maksamaan pikkuisen lisää veroja. Priorisoisivat.
Näin selvittäisiin ainakin yli tämän hetkisestä pahasta tilanteesta.
Tuntuu, kuin kansakuntana yrittäisimme hampaat irvessä elää yli varojemme. Keskinäinen luottamus on häviämässä, kun tuntuu, että jokainen yrittää kahmia itselleen kaiken mitä irti saa muista piittaamatta.
Varaa palkkoihin on kuitenkin rajallisesti, koska kilpailukyvystä on pidettävä huolta.
Toisenlainen näkökulma Baumolin tautiin: Hyvinvointivaltio, Baumolin tauti ja väärät lääkkeet näkymä | Poliittinen talous
“Tutkimusraportti julkaistiin kahden vuoden uurastuksen jälkeen vuonna 1966 nimellä ”Performing Arts – The Economic Dilemma. A Study of Problems common to Theater, Opera, Music and Dance”. Tähän klassikkoon taloustieteilijöillä ja valtiovarainministeriön virkamiehillä on tapana viitata, kun julkisen sektorin tuottavuus tulee puheeksi. Politiikkasuositukset eivät kuitenkaan vastaa niitä, joita kirjassa aikanaan annettiin.”
“Baumolin tauti on todellakin tauti, mutta täysin eri merkityksessä kuin se yleensä ymmärretään.”
En ole taloustieteilijä enkä perehtynyt numerotietoihin. Kirjoittelin tuollaista mutuilua ‘maalaisjärjellä’. Toisaalta, talonpoikaiseen taloudenpitoon ministerikin on vedonnut.