Poliisien toimintamahdollisuudet EUssa

MOTilta tuli taas hyvä juttu, uudestaan virtuaalivaluutoista ja ihmisten huijaamisesta pääosin euroopan alueella.

Hyvä juttu Jarmosta joka houkuteltiin ottamaan lainaa ja sivustot hävisivät.

Taas kerran minua mietityttää tuo miksi poliisin työt on tehty niin vaikeaksi EU alueella. Miksi tutkintaa tekevä poliisi ei pysty tietokoneellaan avaamaan muiden EU maiden pankkitietoja? He eivät taida pystyä avaamaan edes suomalaisia pankkitietoja. Tuo vähän ihmetyttää, ei se saldo tai tilisiirtotiedot nyt pitäisi mitään valtionsalaisuuksia olla. Jos tuo saataisiin toimimaan edes EUn alueella voitaisiin muita oleellisia maita houkutella mukaan.

Vastustatko etteivät poliisit saa nähdä tiliotettasi?

Vastustan, jos ei ole perusteltua syytä epäillä rikoksesta ja jos hommasta ei jää jälkeä.

Ei himaankaan saa tulla noin vain penkomaan. Tai kännykkään.

1 Like

Vastustan.

On vähän vaikea kesksiä millä tasolla tätä pitäisi perustella. Pankkisalaisuusperiaatetta voi tarkastella julkisoikeuden näkökulmasta, miettiä yksilön asemaan liittyviä valtiosääntöperiaatteita, perusoikeuksia tai informaatio-oikeuden periaatteita.

Tässä yksi perustelu yleisellä tasolla:

Liberaalisssa oikeusvaltiossa viranomaisilla ei ole vapaata tiedonsaantioikeutta yksityistietoihin. Poikkeukset on erikseen säädetty laissa ja niitä tulkitaan suppeasti. Jos on syytä epäillä rikosta, poliisilla voi olla mahdollisuus päästä ykistyistietoihin, mieluiten oikeuden luvalla.

Julkisoikeus (säätelee erityisesti julkisen vallan ja yksityisen välistä suhdetta) on toimivan demokratian näkymätön peruspilari. Tuntuu pelottavalta, että joutuu jatkuvasti perustelemaan pitkän ajan kuluessa syntyneitä perusarvoja, perusoikeuksia ja sääntöjä jotka ovat liberaalin oikeusvaltion ytimiessä.

Yksilöä suojaavien salaisuusperiaatteiden avoin halveksunta aina kun tapahtuu joku kamala rikos (pedofiilit ym.) on peruskauraa julkisessa keskustelussa.

1 Like