Pelastustoimen vasteajat

Ylellä on viime aikoina kirjoitettu mielenkiintoisesti pelastustoimen vasteajoista, viimeisimpänä tämänpäiväinen kolumni:

Vaikuttaisi, että tässä luodaan aika ikäviä insentiivejä panostaa seiniin toiminnan kehittämisen sijaan. On tietyt fysikaaliset rajat, joiden jälkeen ainoa tapa lyhentää vasteaikaa on perustaa uusi paloasema.

Olisi mielenkiintoista nähdä hyvinvointialue, joka uskaltaa kokeilla mitä tapahtuu jos pelastustoimea mittaroidaan kuolinuhreilla ja aineellisilla vahingoilla eikä vasteajoilla.

Joskus oli kokeilu, jossa ensivasteen yksiköt olivat hajautetut eri puolille kaupunkiseutua. Kansalaista kun eivät paloaseman seinät pelasta vaan ajoneuvoissaan paikalle karauttavat ensipelastajat ja muut.

Poliisihan jo toimii näin. Poliisit ovat kaupungilla pakettiautoissaan ajelemassa ja siksi pääsevät paikalle aika nopeasti. Eivät pääsisi, jos olisivat Pasilan poliisiasemalla odottamassa hälytyksiä.

Miksi tämä ei toimi muilla kuin poliiseilla?

Ainakin brankkarit tekevät todella pitkiä päivystyksiä, joiden aikana silloin kun ei ole hälytyksiä voivat levätä, kuntoilla yms. asemalla, paloautossa kaupungilla pyöriminen olisi aikalailla kuluttavaa.

Poliisin kaupungilla pyörimisellä on myös ennaltaehkäisevä funktio ”poliisi näkyvästi läsnä”, pelastustoimessa vastaavaa valvontafunktiota ei ole.

3 Likes

Alan terminologiaa ovat ilmeisesti ”kärkiyksiköt” ja ”kevytasemat”.

Nyt puhutaan taas minuuteista, kun pitäisi puhua tuloksista. :wink:

Mitä enemmän juttelen ensihoidon ja sosiaalipuolen väen kanssa, sitä enemmän tulee fiilis, että jos puoletkin tästä minuuttikiimasta ohjattaisiin operatiivisen johtamisen kehittämiseen, henkiä säästyisi enemmän.

Ensihoito ja pelastustoimi ovat tukkanuottasilla, poliisi tekee omiaan ja sosiaalitoimi kutsutaan kun asia tulee mieleen. Ja ambulanssi ei välttämättä ole aina välttämätön tilanteessa, jossa kotihoito voisi hoitaa homman kotiin.

Joissain paikoissa on jo saatu rakennettua integroituja johtamiskeskuksia, joissa kaikkien näiden toimintojen päivystävä johto on samassa huoneessa tekemässä päätöksiä. Erityisesti ensihoito hyötyy tällaisesta, kun keskitettyä operatiivista johtoa ei normaalisti ole, mutta myös muu integraatio.

Tällaiset laadulliset parannukset todennäköisesti säästävät enemmän henkiä tehokkaammin kuin paremmat vasteajat: oikea vaste oikeaan paikkaan.

2 Likes