Suomi liikkuu kovaa vauhtia kohti Natoa. Jäsenyysprosessi täyttää mediatilan seuraavan muutaman kuukauden ajan. Nyt on kuitenkin aika pohtia, mihin suuntaan haluamme kehittää ulkopolitiikkaa Nato-jäsenyyden jälkeen. Ja aika tälle keskustelulle on nyt, syksyllä ollaan jo myöhässä.
Omia ajatuksia keskustelun herättämiseksi. miten vihreät voi vahvistaa ulkopoliittista brändiään nykytilanteessa:
1. Eurooppa ja kansainvälinen yhteistyö
Nato-jäsenyys tiivistää Suomen yhteistyötä muihin pohjoismaihin ja tiivistää eurooppalaista puolustusyhteistyötä. Tämä tuo todennäköisesti Suomeen ensi syksynä Eurooppa-myönteistä nostetta, jota vihreiden kannattaa yhtenä Suomen Eurooppa-myönteisimmistä puolueista hyödyntää.
2. Venäjä-kritiikki
Suomen idänsuhteet ovat murroksessa. Vihreillä on selkeä ja yhtenäinen Venäjä-kriittinen linja jo viimeistään vuodesta 2014 eteenpäin. Mm. Heidi Hautalan, Ville Niinistön ja Pekka Haaviston edustaman Venäjä-linjan pohjalta tulee pyrkiä muodostomaan uusi toimintasuunnitelma seuraaville vuosikymmenille Suomen idänsuhteiden tavoitteista. Samalla on mahdollista nousta idänpolitiikan suunnannäyttäjäksi ja haastaa eduskuntavaaleissa perinteisiä puolueita, erityisesti Keskusta ja SDP.
On tärkeää, että Vihreiden linja ei jää ainoastaan Venäjän nykyisten toimien kritiikiksi (jota kaikki puolueet nyt harrastavat), vaan tarjoaa aidosti vastauksia siihen, miten Suomen turvallisuus, rajayhteistyö ja talous varmistetaan Venäjän naapurissa.
3. Monialainen turvallisuus ja kestävä kehitys
Humanitaarinen kriisi Ukrainan sodan seurauksena on herättänyt suomalaisissa halun auttaa. Samalla maatalouden, huoltovarmuuden ja ympäristöuhkien (mm. Tsernobyl) rooli turvallisuuskeskusteluissa vahvistui erityisesti viime maaliskuussa. Vihreillä on vahva omistajuus kestävän kehityksen ja ihmisoikeuksien teemoissa. On löydettävä tapa puhua näistä tärkeistä kysymyksistä ilman, että vihreiden ratkaisut näyttävät mediassa heikentävän suomalaisten turvallisuutta