NATO-keskustelu ja odotettavissa oleva disinformaatiotulva

Nyt kun on presidentti tavannut Bidenia yms. yms. niin on odotettavissa, että NATO-keskustelu ottaa lisää kierroksia ja sitä myöten myös lisää ammattimaista informaatiosodankäyntiä, disinformaation levittämistä ja muuta mukavaa.

Mitenköhän tähän voisi varautua?

3 Likes

Venäjällä on juuri nyt vähän heikosti vaikuttamiskeinoja, kun pakotteiden takia joka tapauksessa venäläisiä propagandakanavia on suljettu ja yritykset ovat muutenkin joutuneet lopettamaan toimintaansa maassa. Fortumin vomalat ovat vielä toiminnassa ja niiden kautta voidaan vaikuttaa kansanedustajiin ja yleiseen mielipiteeseen, kuten tehtiin Fennovoiman lupaäänestyksessäkin. Myös pakolaisase rajalla voidaan ottaa käyttöön.

Jos olisin venäjän trolli, niin yrittäisin valjastaa rokotevastaisen Convoy- ja VKK-porukan levittämään salaliittopropagandaa.

Minusta hyvä lähtökohta olisi vähän kartoittaa sitä sanomaa mitä kukin taho pyrkii levittämään, jotta se sitten hyppäisi silmille kun sama aihe tulee vastaan.

EU vs Disinfo

Oma tietämättömyyteni on suurin riski. Varmaan monella muullakin on kokemus, että mitä enemmän johonkin asiaan tutustuu, sitä virheellisemmältä ja vähemmän relevantilta julkinen keskustelu vaikutaa vaikka siinä ei ole yhtään aitoa disinformaatiota. Paras varustautuminen kaikkiin aiheisiin on opiskella ensin perusteita ja jättää julkisen keskustelun seuraaminen vähemmälle.

NATO-keskustelussa on tärkeä tietää miten NATO toimii krisin ja rauhan aikana ja mille ajattelulle toiminta perustuu.

Omat lähteeni:

Ja aikaisemmin linkitetyt:

Virallisten ja akateemisten lähteiden tiedotteet ja artikkelit on usein parempaa luettavaa kuin niistä tehdyt uutiset:

https://ecfr.eu/
https://um.fi/
https://www.fiia.fi/

2 Likes

Kiitos @apoikola! Tästä aiheesta on ollut puhetta eri kanavilla. Ihmiset ovat hämmentyneitä, jos näkevät vaikka tuttunsa jakavan kyseenalaistamatta Venäjän levittämiä valheita ja vihaa. Haluttaisiin tietoa miten tunnistaa itseen kohdistuva vaikuttaminen, mitä kannattaa tehdä jos tulee vastaan selkeää disinformaatiota?

Olisi mielestäni aiheellista keskustella tästä vielä syvemmin. Kuulla asiantuntijoita.

Venäjän informaatiovaikuttaminen on fakta. Mm. Saksassa se koetaan jo ongelmaksi.

Suomalaiset tuntuvat kuitenkin olevan resilienttejä, Venäjän informaatio näyttää lussulta. Ukraina hallitsee suvereenisti läntisen maailman meemiskeneä.

Tuttujen suomalaisten venäjänmielisten someinfluensserien toiminta vaikuttaa mielestäni hajanaiselta. Kokevat olevansa trollauksen uhreja. Black hat yhteisö on ottanut heidät silmätikukseen. llmeiset Kremlin puppetit aiotaan riisua titteleistään ihan lain puitteissa. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen: Yliopistolakiin tulossa muutos, joka mahdollistaa dosentin arvonimen poistamisen

Vaikka Suomessa ollaan aika mediakriittisiä, uppoaa joihinkin ja maihin piireihin Venäjältä, Kiinasta ja Intiasta tuleva todellisuudesta irrallaan oleva materiaali.

Mm. Yhdysvalloissa riidellään somekanavista ja mediasta, mennään uusiin palveluihin joissa “sananvapautta” ei rajoiteta.

Joissain maissa disinformaatiota ei ylipäänsä koeta uhaksi.

"The fact that Western analysts don’t see information warfare doesn’t mean it isn’t happening, and it doesn’t mean the West has won.

Carl Miller on Atlantic

Joissain maissa on tunnistettu uusi ilmiö: weaponized fact-check. On lähteitä jotka väittävät tekevänsä faktantarkistusta ja tarjoavansa “balanced” news, ja tarjoavat esimerkiksi linkkejä salaliittosivustoille.

Isoja summia mainosrahaa ohjautuu edelleen venäjänmielisten, äärioikeistolaisten ja vihaa lietsovien tahojen medioihin. Googlen ja mainoksia välittävien firmojen “tekoäly” ei tunnista edes Klu Klux Klanin suoria uhkaksia suurista puheista huolimatta.

Telegramissa liikkuu massiivisia tietomääriä mm. pseudoukrainalaisilla kanavilla, jotka esittävät antavansa OSINT-tietoa Ukrainan asevoimista. Avointen kanavien tieto on suoraan tutkijoiden saatavilla. Raportteja tästä ja muiden median kautta vaikuttamisesta julkaisee mm. Harvardin Misinformation Center ja Media Manipulation Handbook.

Tutkimusjohtajat ovat kuitenkin myös huolissaan siitä, että kaikki tietoa keräävät eivät noudata tutkimusetiikkaa eivätkä ajattele kuka materiaalin julkaisemisesta hyötyy.

Summa summarum

Ei kannata mielestäni olla kyyninen mutta ei myöskään naiivi. Vaikka Venäjä ei noudata lakeja, ei se oikeuta meitä syyttämään eri mieltä olevia sen trolleiksi kepein perustein.

Vieraan vallan vaikuttajana toimiminen eli maanpetos on vakava rikos. Keveästi heilahtanut leimakirves ja yksittäisten ihmisten halventaminen voi olla myös ase, jolla vaientaa valtaapitäviä arvostelevat - kuten tehdään nyt Venäjällä. Meidän on pystyttävä parempaan. Oikeusvaltiossa tuomiot annetaan oikeudessa, ei someringeissä. Tämä ei tarkoita sitä, että valheellisen informaation välittämiseen ei saisi puuttua.

Osa venäläisistä koittaa etsiä tietoa valtion kanavien ulkopuolelta. Neuvostoliitto romahti hetkessä, kun ihmiset eivät enää uskoneet siihen. Toivon että Venäjällä ymmärretään jälleen, että heitä johdetaan harhaan.

PS tässä vielä pari disinformaatiota käsittelevää juttua, joita alan tutkijat kehuvat.

10 vuotta feikkisotaa

Podcast: Captain Margaret Smith, Ph.D. from the Modern War Institute at West Point: "Our natural cognitive biases that make us susceptible to misinformation, and discuss ways in which you can counter the spread of false information. " [SEASON 2] EP. 6: When Misinformation becomes Mal-information - ABROADcast | Podcast on Spotify

Tämä linkkisetti ei ole sikäli balanced, että kaikki viitatut instituutit ovat angloamerikasta (USA, Oxford, Australia). Myös muualla tehdään hyvää tutkimusta ja journalismia. Yhdysvalloissa tuntuu kuitenkin olevan resurssit tässäkin eri levelillä. Olen ollut myös positiivisesti yllättynyt, että tutkijat Yhdysvalloissa jakavat huolen datan eettisestä käytöstä. Aiemmin siellä on ollut hiukan liberaalimpi linja kuin meillä.

3 Likes