Mitkä teokset ovat eniten vaikuttaneet omaan maailmankuvaanne?

Moi

Etsin jatkuvasti mielenkiintoisia luku/kuuntelukokemuksia, niin mielenkiinnosta kuulisin mitkä on teille olleet vaikuttavampia kokemuksia jotka ovat kehittäneet maailmankuvaanne tai ajatteluanne, suuntana voi olla mikä tahansa.

Voin itse listata muutaman:

Kirja: 1984 - Herätti eritoten miettimään rakenteita ja järjestelmiä. Kirjassahan siis kuvattiin järjestelmää joka vaikutti murtamattomalta, ja joka ei välttämättä ollut kenenkään hallinnassa tai muutettavissa, ja joka oli yleensäkin hyvinvoinnin kannalta kurja käytännössä kaikille.

Kirja: Sapiens – Ihmiskunnan lyhyt historia - Muutama asia, isompi perspektiivi ihmiskunnan historiaan sai pistämään nykyajallekin paljon laaja-alaisemman näkökulman. Samaten intersubjektiivisuuden käsite yhdistettynä 1984 huomioihin sai ajattelemaan aineettomia ja hahmottomia asioita hyvin eri tavalla, kuten juurikin vaikka ideologioita, ja muita ihmisten uskomuksiin perustuvia asioita jotka ovat kuitenkin hyvin vaikutusvaltaisia ja konkreettisia.

Podcast: Ihmisiä, siis eläimiä #28 – Tere Vadén - Sai minut ajattelemaan nykyaikaamme aivan eri näkökulmasta. Tämä ajatus ajatella yhteiskuntia ja erityisesti “suurta kiihdytystä” ja sen mukana tulleita ilmiöitä (esim. teollistumista ja sen luomaa hyvinvointia, ja toisaalta sen tuhovoimaa muunlajisille sekä esim. ekosysteemeille). Ja toisaalta katsomaan puheita kiertotaloudesta tai vihreästä siirtymästä uudella tavalla. Mistä tulee energia ja mikä sen energian hyötysuhde/eroei on? Minkälaista yhteiskuntaa, kasvua ja hyvinvointia voidaan saavuttaa jos pääasiallisen energialähteen kokonais eroei alenee merkittävästi siitä mitä fossiilisten vastaava oli vuosikymmeniä sitten (jolloin nykyinen fossiilisiin perustuva infra luotiin)?

Tarkemmin näistä ja vähän lisääkin löytyy myös blogistani vastaavasta kirjoituksesta jos kiinnostus heräsi.

Mutta, minkälaisia suosituksia muilla on? Yhden tiedän, Atlas Shrugged on selvästikin monia säväyttänyt oikein kunnon tärskäytyksellä mutta en sitä ole vielä lukenut, tarkoitus olisi kirjastosta se seuraavaksi napata. Marxia yritin lukea muutama vuosi takaperin, mutta en ole kovin hyvä lukemaan yli sata vuotta vanhaa kirjallisuutta. Kieli ja tapa ilmaista on niin erilaista mihin on tottunut että ne eivät yleensä imaise niin että jaksaisin niihin panostaa.

Daron Acemoglun “Kapea käytävä” herätti minut pohtimaan miten heikolla pohjalla yhteiskunta, joka tasapainoilee anarkian ja tyrannian välillä, todellisuudessa onkaan.

2 Likes

Kiitos, näyttää mielenkiintoiselta, pistin kirjastossa varaukseen!

@Ajatus10:n lailla suosittelen jotain Daron Acemoglun kirjaa (kirjoitettu yhdessä James A. Robinsonin kanssa). Acemoglua pidetään tulevaisuuden taluostieteen Nobelistina, vaikka eihän näistä koskaan tiedä. Näkökulma voidaan luokitella nimellä “Uusi institutionaalinen taloustiede”. Samaan aihepiiiriin voisi lisätä Joe Studwellin “How Asia Works: Success and Failure in the World’s Most Dynamic Region” joka on ehkä helppolukuisempi, tosin aihealue on kapeampi. Vaikka kirja keskittyy Aasiaan, sitä lukiessa on vaikea olla huomaamatta että Suomen menestys seurasi myös samaa reseptiä.

Suositus muutaman vuoden takaa on “Radical Markets” Posner & Weyl. Kirja on tavallaan mekansiminsuunnittelun (käänteinen peliteoria) soveltamista demokratian ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vahvistamiseen. Taustalla on paljon ideoita Georismista. Kirja on sikäli ajankohtainen, että monia ehdotettuja metodeja kokeillaan jo aktiivisesti pienessä skaalassa (quadratic voting, quadratic funding). Harbergerin verotus on myös mielenkiintoiden idea.

2 Likes