Miten maskien käyttöä tai maskipakkoa voi nyt perustella?

Ruotsissa pärjäävät maskeitta. Samoin Tanskassa ensi viikosta. Monissa muissa maissa on maskia sakon uhalla kadullakin pidettävä.

Samalla on käynyt selväksi, että korona ei ole vaarallinen enää kuin rokottamattomille, joista ilmeisesti heistäkin hyvin harva päätyy sairaalaan.

Miksi maskeja nyt, kun kerran tauti ei enää rokotetuista aiheuta vakavia ongelmia? Rokottamattomien suojaaminen ei ole rokotettujen vastuulla. Ihan oma valinta jättää rokotus ottamatta, samaan tapaan kuin ylinopeudella ajaminen.

Ja jos tauti ei täytä sairaaloita, miten voi perustella maskipakon? Kait ihmisellä on oikeus ottaa riski sairastua lievästi?

Vai meinaataanko pyrkiä muitakin lieviä riskejä torjumaan maskein, kypärin, nastakengin, kyynärsuojin? Pannaan voimaan alkopassi, joka estää yli kahden tuopin juomisen päivässä? Lopetetaanko lihan ja suolaisten ruokien myyminen ? Punnitaanko ihmiset liukuportaissa ja kasvontunnistetaan BMI>32 ihmiset ja estetään heitä ostamasta yli 2000kcal verran safkaa päivässä? Pakollinen liikuntamittari ja lisäveroa jokaisesta päivästä, jona liikuntaa jää alle tuntiin?

Onko Suomessa muuten maskipakkoa jossain? Ehkä vanhainkodeissa ja sairaaloissa/terveyskeskuksissa?

Suomessa ei ole missään maskipakkoa. Ellei nyt sitten just vanhusten hoitolaitoksissa.

Busseissa etc on vain suosituksia. Ei niistä ole tarvinnut välittää.

Uudellamaalla on voimassa 13.2.2022 saakka laaja maskisuositus rokotussuojan tasosta riippumatta kaikille 12 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille.

Perjantaina oli sairaalahoidossa 641 henkiloä.

Se, että tehohoitopaikat riittää, ei tarkoita että tilanne on hyvä. Vaikka tauti on lievempi, se leviää nopeammin ja sairaalahoitoa tarvitsevien määrä on nyt korkeampi kuin se on ollut aikaisemmin. Kun uutisissa sanotaan “epidemia on taittumassa”, se tarkoittaa että suunta on laskeva. Absoluuttiset määrät ovat silti lähellä huippua.

Sairaanhoidossa:

Kuolleet:

Ainakin VR ja HSL edellyttävät maskin käyttöä. Valvonta on tosin olematonta.

Miksi Ruotisssa on sama tilanne ilman maskeja? Miksi Tanska luopuu kaikista rajoituksista ensi viikolla?

Minusta vaikuttaa siltä, että maskeista on tullut jonkilainen cargo cult, keino levyttää jumalia.

Mielestäni maskien käytön vaatimien on nyt eparationaalista.

Olin juuri viikon Tukholmassa. Siellä ovat naamat maskittomat, kahvilat täynnä, ja elämä normaalia.

Itse vietin 10.3.2020-17.9.2021 käymättä sisätiloissa (paitsi kotona), kulkematta julkisilla liikennevälineillä etc. Silloin se oli tarpeen. Sitten tulivat rokotukset ja tarve hävisin.

Nykyisin en ole maskia käyttänyt, koska sille ei ole mitään perusteita. Eikä laissa ole pakko, joten ei maskin pitämistä voi edes vaatia.

Esitä rationaalinen argumentti maskien käytön poistamiseksi jo nyt.

  • Muista kontrafaktuaalinen ajattelu. Olisiko Suomen tilanne sama kuin nyt ilman maskisuositusta?
  • Kunka paljon olisi saraalahoidossa ja teholla?
  • Onko eri maiden hoitoipaikka- ja hoitomitoitus samanlainen suhteessa väkilukuun? Entä ikärakenne?

Ruotsin tilanne on sikäli erikoinen, että siellä taudin annettiin leivitä. Riskiryhmät ja rokotekielteiset on jo harvennettu kovalla kädellä. Suomessa riskiryhmiä suojeltiin, joten nyt ihmisiä on enemmän enemmän hengissä ja alttiina.

1 Like

Tanska luopui rajoituksista. Ei siis alistu enää rokottamattomien kiristykseen.

Minun mielestäni rokottamattomille pitäisi määrätä tuhannen euron haittavero per kuukausi. Nythän rokottamattomat saavat ilmaiseksi aiheitta hirmuisia kustannuksia yhteiskunnalle. Ei sellaista voi sallia.