Teimme vasta perustetun vihreiden talous- ja elinkeinopoliittisen ryhmän (@Talous-tyoryhma) ensimmäisenä sisältöharjoituksena top-10 listan, mitä toivoisimme seuraavaan hallitusohjelmaan. Disclamer, nämä eivät siis edustaa puolueen kantaa ja ovat aikapaineen alla kasattu. Itse olen kuitenkin tyytyväinen harjoitukseen jo nyt, työryhmä tuotti paljon ehdotuksia ja osasi silti karsia ja syentää. Kiitos erityisesti @Lyydia ja @AarnionVille, kun toimitte kirjureina kanssani.
Harjoitus oli hyvä lähtölaukaus elinkeinopoliittisen ohjelman tekoon ja nyt oliis mahtavaa saada palautetta ja laajentavaa ymmärrystä teisltä arvon Kasvimaalaiset.
Ehdotukset on numeroitu, mutta ne eivät ole prioriteettijärjestyksessä,
1. Otetaan käyttöön bruttokansantuotteen rinnalle mittareita, jotka kuvaavat väestön elämänlaatua ja huomioivat taloudellisen toiminnan vaikutukset ympäristöön.
MIKSI: Talouden pitäisi ohjata hyvinvoivaan yhteiskuntaan, joka vastaa kaikkien ihmisten tarpeisiin ja säilyttää planeetan elinvoimaisena. Mittarina bruttokansantuote ei kerro hyvinvoinnista eikä talouden sopeutumisesta luonnon kantokyvyn rajoihin.
MITEN: Sisällytetään seuraavan hallitusohjelman seurantaan tutkimustiedon nojalla hyväksi havaitut yleistä hyvinvointia kuvaavat mittarit.
TALOUSVAIKUTUKSET: Ei merkittäviä välittömiä vaikutuksia.
2. Suovitaan kansalliset kokonaistavoitteet ja uskottava polku hiilinegatiivisuuteen- ja biodiversiteettipositiivisuuteen pääsemiseksi.
MIKSI: Hiilinegatiivisuus ja biodiversiteetin säilyttäiminen ovat selkeitä ja välttämättömiä taloudellisen toimiliaisuuden vaikuttavuustavoitteita, joita tukeva elinkeinoelämä on myös globaalisti kilpailukykyistä nyt ja tulevaisuudessa.
MITEN: Globaali dynamiikka on ymmärrettävä, tuotanto ja kulutus, hiilikädenjälki ja hiilijalanjälki, esimerkkivaikutus, siirtymäajan vaikutukset, mitä tuotantoa joku tuotanto korvaa ja mitä kulutusta joku kulutus korvaa.
TALOUSVAIKUTUKSET: Pitkällä tähtäimellä positiiviset.
3. Otetaan pitkän aikavälin tavoitteeksi julkisen talouden tasapaino.
MIKSI: Heikko ja ylivelkaantunut julkinen talous ei mahdollista sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävää yhteiskuntaa.
MITEN: Julkisen sektorin toiminta rahoitetaan verovaroin ja oman liiketoiminnan tuotoilla. Tehostetaan julkisen sektorin toimintaa ja vähennetään byrokratiaa. Opitaan ja levitetään parhaita käytäntöjä.
4. Säädetään TKI-työryhmän esittämä rahoituslaki tutkimus- ja kehittämisrahoituksen nostamiseksi.
MIKSI: Suomen talouden uudistuminen ja menestyminen edellyttää julkisen ja yksityisen rahoitusta lisäämisträ innovaatioihin ja perustutkimukseen. Sivistyksellä, tieteellä, taiteella ja kulttuurilla on myös itseisarvo, joka vaikuttaa hyvinvointiin ja yhteisön vetovoimaan.
MITEN: Nostetaan TKI-investoinnit (julkinen + yksityinen) 4%:iin BKT:sta säätämällä rahoituslaki, joka määrittäisi vuotuisen valtion tutkimus- ja kehittämismenojen tason tavalla, joka johtaa julkisen sektorin tutkimus- ja kehittämismenojen 1,33 prosentin BKT-osuuteen ennustetun talouskehityksen vallitessa vuoteen 2030 mennessä. Missiolähtöisen innovaatiopolitiikan avulla voidaan TKI investoinneilla vastata samanaikaisesti yhteiskunnallisiin haasteisiin ja tukea elinkeinojen uudistumista kohti globaaleissa murroksissa avautuvia uusia markkainoita. Missiolähtöinen innovaatiopolitiikka edellyttää politiikkasektoreiden vahvaa yhteistä strategista otetta.
TALOUSVAIKUTUKSET: Lisää julkisia menoja lyhyellä aikavälillä, kasvattaa pidemmällä.
5. Siirretään yritystukien painopiste tuotekehitykseen ja päästöttömiin ratkaisuihin.
MIKSI: Yritystoiminnan on oltava pitkällä aikavälillä kannattavaa ilman tukia, joten painopiste yritystuissa on siirrettävä säilyttävistä uudistaviin. Kannattamattomia yrityksiä ja aloja ei tule tukea.
MITEN: Poistetaan säilyttävät ja ympäristön kannalta haitalliset yritystuet. Uusien yritystukien tulee kohdistua päästöttömien ratkaisujen tuotekehitykseen ja sellaisilla toimialoilla, jotka eivät yhteiskunnallisten vaikutusten ja kansantalouden kannalta uudistu ja uudista riittävästi yksityisellä rahalla.
TALOUSVAIKUTUKSET: Välitön vaikutus neutraali, jos tukien kokonaismäärä pysyy ennallaan. Pidemmän aikavälin vaikutus positiivinen.
6. Maataloustukien kohdistamisella ja metsänomistajien hiilinielukorvauksella luodaan maa- ja metsätalouteen kannusteet hiilensidontaan ja luonnonsuojeluun.
MIKSI: Lisäisi maa- ja metsänomistajien kannusteita suojella luontoa ja sitoa hiiltä, millä olisi positiivinen vaikutus ympäristöön. Metsät ja maa Suomen merkittävin yksittäinen väline kotimaisissa toimissa ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Nykyisin markkinaohjautuvuus puuttuu.
MITEN: Luodaan hiilensidontakorvaus (hiilinielukorvaus), joka toisi jatkuvaa tuloa metsänomistajille. Puun myyntiveroa nostetaan. Kohdistetaan maataloustuet hiilensidontaan, luonnonsuojeluun ja perinnebiotooppeihin.
TALOUSVAIKUTUKSET: Ajatus toteuttaa tämä neutraalisti, mutta lyhyellä aikavälillä negatiivinen vaikutus, kun hiilensidontakorvaukset aloitetaan heti, mutta korkeammat myyntiverot realisoituvat vasta myöhemmin. Luonnonsuojelukustannukset pienenevät nykymalliin verrattuna.
7. Moninkertaistetaan työhön johtava maahanmuutto.
MIKSI: Suomi tarvitsee merkittävän määrän uusia työntekijöitä väestön ikääntyessä. Kansainväliset osaajat myös lisäävät talouden dynaamisuutta.
MITEN: Tehdään työlupien saamisesta helpompaa ja prosessista ketterämpi uudistamalla ulkomaalaislaki, laajentaalla oleskelulupien työnteko-oikeutta, luopumalla saatavuusharkinnasta, myöntämällä pysyvä oleskelulupa suomalaisesta korkeakoulusta valmistuneille ulkomaalaisille opiskelijoille ja digitalisoimalla eri viranomaisten lupaprosessit. Kannustetaan suomalaisyrityksiä palkkaamaan kansainvälisiä opiskelijoita tuomalla yrityksiä ja opiskelijoita yhteen Finland Trainee -ohjelman kautta. Tarjotaan suurissa kaupungeissa vieraskielistä varhaiskasvatusta.
TALOUSVAIKUTUKSET: Positiivinen
8. Toteutetaan perustulo tai negatiivinen tulovero.
MIKSI: Resurssit saataisiin suunnattua ihmisten kohtaamiseen lomakkeiden käsittelyn sijaan. Lisäisi hyvinvointia ja työkykyä.
MITEN: Mahdollisesti laajojen kokeilujen kautta, esimerkiksi yrittäjyyteen kannustamiseksi. Kokeiluihin olisi mahdollista liittää valtion takaama aikapankkivaluutta.
TALOUSVAIKUTUKSET: Välitön vaikutus negatiivinen, pidemmällä aikavälillä positiivinen/neutraali.
9. Puretaan digitalisaatiota tahattomasti rajoittavaa sääntelyä.
MIKSI: Turha sääntely aiheuttaa kustannuksia ja hidastaa talouden uudistumista
MITEN: Arvioidaan uusia lainsäädäntöhankkeita siitä näkökulmasta, että edistävätkö ne vai hidastavatko ne yhteiskunnan tervettä digitalisaatio transformaatiota. Olemassaolevana lainsäädäntöönn voitaisiin kohdistaa digi-normitalkoot, kaikkein haitallisimpien lakikirjausten poistamiseksi.
TALOUSVAIKUTUKSET: Positiivinen
10. Helpotetaan ulosottovelallisen asemaa.
MIKSI: Velka-ahdingon sosiaaliset ja terveydelliset vaikutukset velalliseen ja hänen lähipiiriinsä ovat erittäin suuret.
MITEN: Kohdistetaan ulosoton tilitys ensisijaisesti pääomaan ja vasta toissijaisesti korkoihin ja perintäkuluihin. (Vihreiden työllisyyspoliittiset linjaukset 19.6.2021, kansalaisaloite " Eroon pitkistä velkavankeuksista – ulosotossa pääoma ennen korkoja" 29.9.2020, 7600 kannatusta)
TALOUSVAIKUTUKSET: Kansantaloudellisesti vaikutus on positiivinen, jos velalliset pääsevät jaloilleen nopeammin.