Ministerivalinnat, osuivatko hyvin?

Mielelläni kuulisin kävijöiden mielipiteitä miten meni ja miten muuten olisi voinut mennä.

Itse en osaa paljoa sanoa. Emman brändistä tykkään. Harjanne on mielestäni vähän naivi ja kokematon eikä osaa nähdä isoimpien kaupunkien ulkopuolista Suomea.

Iirikselle ja Ohisalolle toivoisin että osaavat nähdä sen pikkuisen ihmisen joka on syntynyt ja hyväksyy että politiikkaan ehtii vielä hyvin myöhemminkin.

1 Like
En juurikaan tunne tapausta, niin kysyisin, mihin arvionne perustuu, ettei näkisi pikkukuntien päälle?

Tietysti sitä tapahtuu, että etelässä osa tuppaa niputtamaan Uudenmaan ulkopuolisen maamme samanlaiseksi—maakunnasta viis—sillä välin, kun toiset tekevät näistä kärjekkäitä karrikointeja.

Hyvä ainakin, että mahdollisimman monelle on annettu tilaisuuksia. Sikälikin, kun on mahdollista, että puolue tästä kasvaa ajan kanssa. Tällöin on eduksi, jos tulevaisuuden kasvaneella puolueella on useita n.k. tulikasteen jo saaneita rivistössä.

1 Like

Tämä oli oma arvioni kun seurasin jotain haastattelua ennen VPJ valintaa. Siellä kopsahti korvaan vähän semmoinen kaupunkimainen yleistys. Olisiko liittynyt siihen että, karkeasti liitoitellen ja yleistäen, että jos kerran lihakarjan pitämisellä ei maajussit tule toimeen niin hankkikoon uuden ammatin kaupungissa, vähän kuin sihteerit (?) tmv.

Mietin tuntemiani pientilallisia ja ihmisiä joiden kanssa olen jutellut, miten siellä on kulkenut ylpeys suvun tilasta ja pitkästä historiasta, kuinka raskain mielin on jouduttu mettää myymään tai karjaa vähentämään, kuinka puoli ihmisikää on suunniteltu sukupolvenvaihdosta ja mietitty synergioita naapureiden kanssa, kuinka tunnettu omat päät nimellä, piirretty elukoiden sukupuita ja kannettu ylpeyttä Suomen ruokahuollosta. Ja sitten joku kaupunkilaisnuori vaan heittää että muuttakoon kaupunkiin palkalliseksi johonkin toimistoon.

Se oli mielestäni vähän semmoinen… toisen arvostuksen puute. Mukavia ihmisiä, mutta nuoria.

1 Like

Olen pettynyt, monella tapaa ja moneen asiaan. Yritän avata jotain.

Meillä on tarve laajentaa kuvaa puolueesta. Siihen myös puoluekokous antoi selvän viestin valitsemalla Aten ja Hannan varapuheenjohtajistoon. Molemmat olisivat olleet hyviä sijaisia ja hyviä sisäministerinä, ja kyenneet rikkomaan strereotypioita vihreistä. Mutta nyt meillä on sitten puheenjohtajana Iiris Suomela ja ministeriviisikossa Emma Kari. Ei tämä todellakaan laajenna kuvaa vihreistä, vaan alleviivaa strereotypioita.

Vielä enemmän ärsytti ne sisäiset keskustelut, joita aiheesta näin. Valtulaiset kertoivat, että päätös oli erinomaisen hyvä ja siihen oli todella hyvät perustelut, mutta niitä ei vaan voi kertoa vielä. Ja joku vielä toivoi, ettei omat kritisoisi. Mikä Neuvostoliitto tämä on? Ei ainakaan avointa keskustelua ja päätöksentekoa. Ja sitten ihmetellään miksi meitä pidetään ylimielisinä ja kykenemättöminä itsekritiikkiin.

Sitten ärsyttää Krista Mikkosen kohtelu. Että vaihdettiin siksi, ettei ole näkyvyyttä, tuloksista viis. Krista on asiapolitiikko, mutta sellaista ei meillä taideta arvostaa, vaan priorisoidaan somenäkyvyyttä.

Tähän yhdistettynä tuo, että pj haluaa mieluummin palata ympäristöministeriksi kuin sisäministeriksi semetoi asemaamme pienenä puolueena. Jos haluaisimme olla isompi, pitäisi löytyä ministereitä myös muualle, mutta nyt vaikuttaa siltä, että suosion lasku selitetään sillä, että sisäministeriö on jotenkin mahdoton. Miksi se ei ole sitä muille puolueille?

No, tässä enimmät.

6 Likes

Avaan valtulaisena hieman ministerivalintoja.

Miksi on parempi että pj on ympäristö- ja ilmastoministeri eikä sisäministeri?

Puheenjohtaja on meidän merkittävin viestijämme. Menetämme melkoisesti viestintäpotentiaalia siinä että Maria kommentoi miten poliisi on toiminut mielenosoituksissa sen sijaan että voisi keskittyä puhumaan meidän ydinasioistamme. Ilman tätä muutosta voisimme hyvinkin olla ensi vaalien jälkeen vielä pienemmällä kannatuksella kuin tämän hetken gallupit osoittavat.

Ilman muuta asioita pitää saada aikaan eikä valinta ole kritiikkiä Kristan aikaansaannoksia kohtaan. Täytyy tunnustaa että emme ole saaneet tuotua tarpeeksi esiin mitä olemme YM:n puolella saavuttaneet. Keväällä edessä on myös mm todella kriittiset perälautaneuvottelut. Ymmärsin että Emma on erittäin hyvä neuvottelemaan ja sopii tähän tiukkaan paikkaan.

Vertaus Neuvostoliittoon tuntuu kohtuuttomalta kun missään muussa puolueessa ei ministerivalintoja tehdä yhtä demokraattisen prosessin kautta. Ymmärrätte varmaan että ei kaikkia yksityiskohtia voi julkistaa. Jos tällaista edellytettäisiin, tuskin valintaa tekeville voitaisiin antaa riittävästi taustatietoa, koska niistäkin tulisi sitten julkisia.

1 Like

Lisäyksenä vielä että muilla saattaa olla erilaisia perusteluja tämän lisäksi / sijasta, mutta tässä omani.

1 Like

Minusta on täysin absurdia, että pyydettiin omia olemaan kritisoimatta (eikä edes ole ensimmäinen kerta että törmään tähän) ja samalla sanotaan että oli hyvät perustelut mutta ei kerrota niitä. Kyllä se näin ulkoa katsoen on jotain ihan muuta kuin avoimuutta.

Vihreille on perinteisesti annettu se ympäristöministerinsalkku. Nyt saatiin UM ja SM. Tämä olisi ollut mahdollisuus viedä puoluetta uskottavan yleispuolueen suuntaan. Jos puheenjohtajamme ei pysty toimimaan sisäministerinä, niin miten voisimme koskaan olla pääministeripuolue? Onko vika tosiaan vain sisäministeriössä ja poliisissa, vai saattaisiko sittenkin olla vikaa puolueessa, puheenjohtajasta ja viestinnässä?

1 Like

Se vielä, että olen nyt useaan kertaan kuullut myös tuon, että missään muussa puolueessa ei tehdä ministerivalintoja yhtä demokraattisessa prosessissa tai yhtä avoimen keskustelun kautta. Valitettavasti tämä ei rivijäsenelle näy. Minulle meidän ovilive näytti täsmälleen samalta kuin kaikkien muidenkin puolueiden ovilive. Pidempihän se toki oli, mutta lopputulos oli kuitenkin juuri se, mikä oli vuodettu jo etukäteen, ja kun ulos tullaan ja sanotaan että kaikki oli samaa mieltä, niin se pitkä kokous vaikuttaa, valitettavasti, lähinnä teatterilta.

Ja toki ymmärrän että tuskin näin on, mutta ulkoa se vaan kovasti näyttää siltä, joten kyllä sitä viestintää kannattaisi pohtia.

2 Likes

Miten voi kuvitella että kaikki olivat samaa mieltä kun äänet menivät 33-27? Lähes puolet olisi halunnut Kristan jatkavan YM:ssä. Kun ei haluttu että meillä olisi kaikki ministerit Helsingissä, luopui Atte ennen äänestystä SM:n salkusta. Tämän hän on useammassa haastattelussa tuonut esiin.

Viestintää on kyllä mietitty, mutta valinnan perusteita olisi minustakin pitänyt taustoittaa paremmin.

1 Like

Puheenvuoroista tuo mielikuva tuli. Juuri kukaan kokouksessa ollut ei ole valintoja kritisoinut.

Minusta tämä Junkkarin analyysi kuvaa monimutkaista tilannetta aika hyvin. Valinnat asettaa Vihreille vielä hankalamman tilanteen koska periaatteessa Harjannetta ei pitäisi edes valita eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi: Atte Harjanteen kohtelu paljastaa, onko vihreät syömässä pyhät periaatteensa ja muuttumassa valtaa hamuavaksi puolueeksi muiden joukossa.

Lisäksi tuolla on keskellä lause joka aiheutti hymähtelyä:

Eräs näistä markkinatalousvihreistä yritti taustakeskustelussa vakuutella, että Harjanteen syrjäyttäminen voi vahvistaa heidän asemaansa puolueen sisällä – sillä nyt puolue-eliitin on aiempaa enemmän huomioitava myös oikeistovihreät. Iiris Suomelakaan ei kuulemma ole puhunut kahteen viikkoon intersektionaalisesta feminismistä juuri mitään.

3 Likes

Se vielä, että jos Kari lunastaa odotukset (mitä toki toivon), niin Ohisalon on vaikea tulla hänen tilalleen. Mahdollisuudet epäonnistua on suuremmat kuin mahdollisuudet onnistua. Ja Ympäristöministeriön ovi käy kuin hollituvassa.

1 Like

Tässä ei nyt sivuttu sukupuolikulmaa, mutta siihen Satu Hassilla oli hyvä vastine.

1 Like

Moi,

Pahoittelut, että kesti näin kauan pompata langoille asiasta. Kipeitä lapsia, Whatsapp-sotia, you name it.

Toivon @Isidora ettei ainakaan omasta Whatsapp-kommentoinnistani ole tullut fiilistä, ettei asiasta saisi puhua! Ainakin Viitteen valtulaisten kesken oli puhetta nimenomaan, että käydään rakentavaa keskustelua valittua linjaa puolustaen (koska tiedostamme miten paljon tämä ottaa kuulaan) eikä että hiljennettäisiin tietoisesti keskustelua.

Ymmärrän tässäkin ketjussa näkyvän turhautumisen puolueen linjaan. Ihan oikeasti ymmärrän - tässä lainaus puheestani ministerinvalintakokouksessa:

Hävisimme kuntavaalit kaupungeissa. Jättämällä Aten valitsematta pahennamme tätä kehitystä menettämällä äänestäjät, jotka eivät innostu punamullan talouspolitiikasta mutta vastustavat ilmastonmuutosta. He eivät asu maakunnissa. Kokoomuksella tulee olemaan juhlapäivä.

That being said, nyt tehdyt ministerivalinnat ovat lähtökuopat eduskuntavaaleihin. Tästä kannatustilanteesta meidän tarvitsee ottaa ihan erilainen ote hallitustyöskentelyyn ja siihen Emma on kyllä oikea valinta. Samaten on hyvä idea nostaa vaalikampanjan veturina toimiva puheenjohtaja sisäministeriösuosta ympäristö- ja ilmastoministeriöön, meidän perinteisten teemojemme äärelle. Jäljelle jäi vain kysymys, korostetaanko sisäministerivalinnalla alueita vai sinivihreitä.

Ja siitä päästään luontevasti Atteen. Rakastan Attea - olemme tehneet duunia yhdessä kymmenkunta vuotta ja pidin kokouksessa aika rapsakan puheenvuoron hänen puolestaan. (Enkä muuten ollut lainkaan ainoa.)

Uskon maanantain perusteella, että meillä on myös paljon useamman puolueen aktiivin tuki takanamme kuin miten täällä käydystä keskustelusta voisi arvata. (Ihan oikeasti: viimeistään Aten maanantain joukkuepelaamisen jälkeen hän nauttii erittäin laajaa suosiota.) Kokouksessa ei käytetty yhtäkään dissauspuheenvuoroa Attea kohtaan ja ympäristöministeriäänestykseen meneminen oli minulta (joka esitin Attea) ja Atelta taktinen virhe. Se oli freimattu jo paljon aiemmin Emman (ilmasto ja muutos) ja Kristan (suojelu ja alueet) väliseksi titaanien painiksi, johon ei olisi pitänyt mennä väliin tällä vaalitavalla ilman viikkojen pohjatyötä. Nyt pohjatyö oli käytetty sisäministeriys edellä menemiseen.

Kun Hanna vetäytyi Kristan tieltä, ei olisi ollut puolueelle oikein lähteä aluevaalien ovella mittauttamaan Aten kannatusta erittäin pätevän alueiden edustuksen mahdollisella kustannuksella ja siinä Atte teki oikean johtopäätöksen vaikeassa tilanteessa. Emme saaneet kokouksesta haluamaamme sisäministeriä, mutta näin jälkikäteen miettien en myöskään ole varma, olisiko sitä kannattanut ottaa muutenkaan.

Pätkäministeriys nyt ei olisi ollut strategisesti oikea paikka. Ministeriys kahlitsee käsiä ja sisäministerinä Atte olisi pessyt pitkälti Elokapinan likapyykkiä ja pelannut pulushakkia poliisin kanssa. Sisältövahvuudet - ekomodernistinen ilmastopolitiikka ja turvallisuuspolitiikka - olisivat jääneet kakkosiksi. Ministerinpaikka olisi tuntunut tovin hyvältä palkinnolta, mutta vaaleihin mennessä…

Varapuheenjohtajana voi olla todella näkyvä, räiskyvä ja omaleimainen. Katsokaa vaikka Elina Valtosta tai Matias Mäkystä. Jos katsotte Iiriksen ulostuloja pj-sijaisvalinnan jälkeen, voitte huomata että palaute puolueen viestistä ja ilmeestä on mennyt perille. En epäile hetkeäkään, etteikö Atte saisi haluamaansa ilmatilaa. Nyt se tila pitää vain ottaa haltuun. Itse olen ainakin mukana auttamassa Attea siinä.

Vihreät tarvitsevat parempaa markkinoiden ymmärrystä, liberalismia ja rehellisen soininvaaralaista “tell it like it is”-politiikkaa. Näiden perässä olen liittynyt puolueeseen, ja niitä edistän nyt valtuuskunnassa, Viitteessä ja poliittisen ohjelman työryhmässä. Atte on kuitenkin meidän soihdunkantajamme - annetaan hänen työlleen kaikki näkyvyys ja tuki.

Janne

9 Likes

Kiitos @jannepeltola , kyllä tuo avasi enemmän kuin aiemmat puheenvuorot. En silti mahda mitään sille, että itselle kävi niin, että en tule enää äänestämään Ohisaloa jatkoon, jos vaan vastaehdokkaita nousisi. Mulle tämä on näyttäytynyt siten, ettei Ohisalo koe pärjäävänsä sisäministerinä, ja siksi tämä koko hässäkkä ja aika pelatulta näyttäneet valinnat. Ja mielestäni sekä Atte että Hanna olisivat olleet hyviä sisäministerin sijaisia.

Mulla on taustalla myös pettymys puolueen viestintään al Hol -jupakassa. Kyllä herkuttelin silläkin ajatuksella, että kuinka paljon huomiota Ohisalo olisi saanut ulkoministerinä, mutta eihän tämmöistä nyt sentään voi edes ajatella.

3 Likes