Milloin Venäjä päihittää Ukrainan?

Milloin Venäjä voittaa Ukrainan sodan?
  • Alle viikossa (17.3.2022 tai aiemmin)
  • Alle kahdessa viikossa (24.3.)
  • Noin kuukaudessa (huhtikuun alkupuoli)
  • Kesällä
  • Ei koskaan / Ukraina voittaa tämän sodan

0 äänestäjää

Tämän kyselyn osalta “voitto” määriteltäköön siten, että Venäjä valloittaa Ukrainalta alueita vuonna 2014 vallattujen lisäksi, ja loput Ukrainasta jää tavalla tai toisella Venäjän vaikutusvaltaan (joko Venäjän asettaman nukkehallituksen keinoin tai pakottamalla väkivalloin tulitaukoon).

Mitä tarkoittaa voitto?

Ukraina säilyttää itsenäisyytensä, mutta jotain se myös menettää verrattuna alkutilanteeseen. Aivan kuten Suomi talvisodassa. Itä- ja Etelä-Ukrainasta lähtee luultavasti siivu. Ehkä Ukraina luopuu Donbassin alueesta ja Krimistä virallisesti. Zelensky on jo ilmoittanut valmiudesta kompromissiin. Suveriniteetista ei luovuta, mutta Natoon hakeutumisesta luopuminen on mahdollista.

Kumpikaan ei saavuta tavoitteitaan ja molemmat maat kärsivät. Ennustan tuplahäviöltä.

Tietysti kaikilla objektiivisilla mittareilla tilanne on sodan jälkeen kaikille osapuolille, niin Ukrainalle, Venäjälle kuin muulle maailmalle, huonompi kuin ennen sitä. Juuri siksi määrittelin “voiton” aloitusviestissäni lähinnä Venäjän sotilaallisten tavoitteiden kannalta. Kuvailemasi tilanne on sen määritelmän mukaan Venäjän voitto. Ukrainalaiset, kuten suomalaiset aikoinaan, voivat toki määritellä sen “torjuntavoitoksi” oman itsetuntonsa pönkittämiseksi.

Mä vakaasti uskon että realistiset loppumisvaihtoehdot on joko putinin tai sitten venäjän kaatuminen. Se ei ole realistista enää että länsimaat antaisi ukrainan hävitä, sillä olisi liian kauaskantoiset seuraukset.

pienenä kolmantena vaihtoehtona on joku yllättävä tekijä, kiinan itävenäjän valtaus tmv.

Ainoa tapa, jolla länsimaat voisivat estää Ukrainan häviämisen, on suora sotilaallinen väliintulo. Mitä en usko kenenkään haluavan koska ydinaseet. Kasakka ottaa kaiken mikä irti lähtee, ja siinähän me vain katsellaan vierestä.

Nyt länsimaissa elämme vielä sodan alun huumassa, humaltuneina Ukrainan rohkeasta vastarinnasta ja maailmanlaajuisesta yhteisrintamasta ja solidaarisuudesta. Mutta humalaa seuraa aina krapula. Mitäs sitten, kun venäjä on saavuttanut tavoitteensa Ukrainassa: vienyt mustanmeren rannikon ja itä-Ukrainan, murhannut Zelenskin ja hajottanut hallituksen, nöyryyttänyt koko maan ja varmistanut ettei siitä koskaan tule länsimaista demokratiaa? Kuinka pitkään jatkamme Ukrainalaississien aseistamista? Kuinka pitkään pokka kestää talouspakotteiden kanssa? Mitä teemme kun Unkarit, Italiat, ja muut marisijat alkavatkin opportunistisesti peesata Venäjää ja vaativat pakotteiden lopettamista tai kiristävät EU:lta uusia tukipaketteja samalla kun bensan ja sähkön hinta nousee?

Pahin on vielä edessä. En millään jaksa uskoa että Ukraina tulee säilymään itsenäisenä valtiona muuta kuin nimellisesti, tai että Venäjän johto tulisi järkiinsä ja päästäisi Putinista ilmat pihalle.

Vaikka Venäjän hallinto kaatuu tai Venäjä joutuu sekasortoon, se ei välttämättä tarkoita että tilalle tulee parempaa, Ukrainan sota loppuu tai Venäjä vetäytyy.

1 Like

Minä puolestani luulen että jos Venäjän hallinto kaatuu, olkoonkin että se on erittäin epätodennäköistä, se nimenomaan tarkoittaa sitä, että Venäjä vetäytyy, koska melkein ainoa kuviteltavissa oleva syy miksi Putin syrjäytettäisiin on juurikin sodan lopettaminen.

Oppikirjaesimerkki bayesilaisesta ajattelusta.

(… paitsi tietysti jos hallinnon kaatuminen tapahtuu vasta vuosien tai vuosikymmenien päästä jolloin sodassa voitetut alueet ovat jo vähintään de facto ellei de jure Venäjän hallinnoimia.)

1 Like

Hmm. Päihittikö USA Vietnamin? Afganistanin?

Entä Neuvostoliitto Afganistanin?

Enpä usko Venäjän ikinä päihittävän Ukrainaa, jossa on aika paljon asukkaita ja jolla on pitkä raja länteen ja joka saa aseita lännestä loputtomiin.

2 Likes

Venäjä on kuitenkin voittanut aiemmat sotansa. Tsetsenia, Georgia, ja Ukraina 2014. Vertaus yhdysvaltoihin ontuu, koska Venäjä ei yritä luoda demokraattista valtiota, vaan liittää alueita omaansa eikä välitä vaikka Ukrainasta ei jäisi jäljelle kuin savuavat rauniot. Ukraina ei pystynyt valtaamaan takaisin edes piskuisia Donbasin “kansantasavaltoja”, ja aseapu ei paljon auta jos vastustajalla on lähtökohtaisesti 8-kertainen mies- ja kalustoylivoima. Mukaanlukien ydinaseet ja ehkä kemialliset ja biologiset aseet, joita onneksi ei vielä ole käytetty.