Luonnos Kuplaa koskevaksi puheeksi

Moi,

Puoluevaltuuskunnassa on tapana käydä yleistä poliittista keskustelua. Ajattelin pitää puheenvuoron tästä alustasta.

Alla luonnos, mitä mieltä olette?


Hyvät vihreät ystävät,

Monissa paikallisjärjestöissä on käyty puoluekokouksen jälkeen kiivasta huumekeskustelua. Kannabista koskevan puoluekokousaloitteen hyväksyminen tuntuu tulleen yllätyksenä.

Itseäni alkoi mietityttää, onko puolueen keskustelukulttuuri hyvissä kantimissa. Wiion vanha viisaus on että viestintä epäonnistuu paitsi vahingossa, mutta oli silti harmillista että niin moni koki etteivät puoluekokousaloitteista keskusteltu riittävästi.

Olen seurannut nyt keskusteluita Espoon Vihreissä ja Viitteessä. Esvi kävi ydinvoimakeskustelua melko reippain sävyin kunnallisten luottamushenkilöiden listalla jossa yleensä puidaan kokousasioita. Viite taas käy kaiken keskustelunsa Whatsappissa, jossa pahimmilla pulinakanavilla tulee satoja viestejä päivässä. Vähempikin ähkyttää, mutta puheelle on selkeästi tarvettta.

Mediaympäristömme on hajautunut pahasti. On Facebook-ryhmiä, Whatsapp-kanavia, Discord-palvelimia, sähköpostilistoja, Messenger-porukoita. Koronan väistyessä ehkä live-tapaamisiakin. Vihreän Langan kohtalo oli kova ja Verde ei ole vielä ihan ottanut sen paikkaa elävänä keskusteluareenana.

Olemme pienellä porukalla rakentaneet kokeellisen verkkofoorumin osoitteeseen vihreakupla.fi. Nimi on vielä harkinnassa.

Tavoitteemme on rakentaa moderni foorumi, joka yhdistää vihreitä eri kuplista turvalliseen, dialogiin kannustavaan keskusteluympäristöön jota voi käyttää kivasti kännykällä. Otetaan sähköpostilistojen ja chattien vahvuudet ja tuodaan ne yhteen chattien rinnalle rakentamaan laajempaa vihreää yhteisöä.

Saatamme epäonnistua. Siksi sanoin aiemmin että tämä on kokeellinen foorumi. Toivotan teidät siis tervetulleiksi koehenkilöiksi tähän suureen ihmiskokeeseen, jonka tavoitteena on rakentaa parempaa vihreää keskustelua.

Ken tietää, ehkä keksitte paremman nimen kuin Vihreä Kupla?

4 Likes

En tunne puolueen käytännön toimintaa, koska olen tällainen passiivinen rivijäsen, mutta tosi selkeältä tuntuu ongelmien kuvaus.

Jäi mietityttämään, kuinka hyvin kohderyhmä ymmärtää eri viestintäkanavien hyviä ja huonoja puolia.

Itse koin, että Discoursen tehokkaan käytön oppiminen on pikkuisen haastavaa. Vika ei ole Discoursen vaan enemmän mahdollisuuksia tarjoavan työkalun toiminnallisuuden oivaltaminen on aina vaativampaa kuin esim. whats apin yhden pötkön viestintä.

Miten parhaiten kuvata/demota monipuolisemman työkalun hyödyt täysin ummikolle? Jos sellaisia kohderyhmään kuuluu.

Tämä taas tällainen täällä eläkeläisen vinttikamarissa syntynyt ajatus.

1 Like

Wiio? Muutenkin tää virke on vaikea ymmärtää luettuna, saati sitten kuultuna. Liian kikkaileva?

Muuten hyvän oloinen puhe.

Mahtava puhe ja minä tykkään Wiioviittauksestakin.

2 Likes

Ehkä “Tunnetun suomalaisen organisaatiotutkija Osmo…” eteen niin menee harvemmalta ohi.

Joo, näen kuinka lause voi olla vaikea parsia jos ei tunne vanhastaan Wiion tuotantoa.

Parantelen vielä samalla kun muutenkin muokkaan tuon puhekielisemmäksi, suuhun sopivammaksi jne.

Jos lukisin tuon ääneen puheena, puolet yleisöstä olisi myötähäpeästä penkin alla minuutin jälkeen. :sweat_smile:

Hyvä puhe. En tiedä onko tämä lisättävissä siihen, mutta oma ammatillinen taustani on tietosuoja ja tiedonhallinta, ja tästä näkökulmasta puolueen toiminta lähinnä hirvittää. Joskus niin paljon, että protestina tekisi mieli erota, mutta tuskinpa se auttaisi.

Minusta ei siis ole kyse vain viestinnästä. Olemme riippuvaisia palveluista, joiden tietosuoja on ihan surkealla tolalla, ja tiedot poliittisista mielipiteistämme menevät jenkkiläisille teknologiajäteille. Lisäksi meillä ei ole aitoa kontrollia näihin tietoihin, eikä tietoa hallita mitenkään. Jos joku haluaa joskus tutkia puolueen historiaa, niin kuva jää hyvin suppeaksi tämän ajan osalta. Ja tietosuojan osalta tämä on erityisen noloa, kun gdpr on vihreän politiikan suurempia saavutuksia.

4 Likes
2 Likes

Hieno puhe ja tämä kombo puheen valmistelua ja videon jakamista täällä foorumilla on myös osa vihreän keskustelukulttuurin renesanssia. Ilolla mukana ihmiskokeessa.

1 Like

Ai että, voisin allekirjoittaa Isidoran joka sanan sydänverelläni. Onko ylipäätään millään lailla kohtuullista edellyttää, että voidakseen tosiasiallisesti toimia puolueessa on käytettävä palveluja, jotka keräävät mahdollisimman paljon tietoja käyttäjistään?

4 Likes