Kättä pidempää aluevaaleihin

Aluevaaleissa valitaan, ketkä päättävät terveydenhuollon ja sosiaalitoimen eli ns. soten sekä pelastustoimen järjestämisestä Suomessa ensi vuodesta 2023 alkaen, kun uusi sotejärjestelmä vihdoin tulee. (Näillä näkymin.)

Tähän mennessä julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen ns. järjestämisvastuu on ollut kunnilla ja ne ovat saaneet valtiolta näiden järjestämiseen rahaa. Ensi vuodesta alkaen kaikki on toisin. Suomi jaetaan 21 alueeseen 23.1.2023 pidettävissä aluevaaleissa. Aluevaalit pidetään kaikissa muissa kunnissa, kuin Helsingissä.

Mitä aluevaltuusto tekee?

Aluevaltuutettujen toimivalta on julkisten terveyspalvelujen, sosiaalitoimen ja pelastustoimen parissa. Äänestäjilleen reilu ehdokas rakentaa kampanjansakin tästä lähtökohdasta: miten tehdä omalle alueelle nykyistä vihreämmät ja muutenkin paremmat julkiset sote-palvelut? Ja pelastustoimi.

Aluevaltuutetut päättävät esimerkkiksi siitä, miten mielenterveyden ongelmia ehkäistään alueella: perustetaanko matalan kynnyksen palveluita? Miten otetaan huomioon kielivähemmistöt alueella?

Esimerkiksi vähäpäästöisiin hankintoihin satsaaminen olisi iso mahdollisuus tehdä ympäristölle suotuisaa politiikkaa. Myös uusien sote-rakennusten sijoitettelusta päätettäneen aluevaltuustossa, tässä tullee olemaan toinen sauma kannattaa luontoarvoja.

Se on ainakin tiedossa, että ensimmäinen aluevaltuusto päättää, miten hallinnointi alueella jatkossa hoidetaan. Siksi olisi tärkeää saada ehdolle ja luottamustoimiin pätevää väkeä.

Mistä saan tietoa, miten alueeni palvelut toimivat nyt?

Alla linkkejä muutamaan lähteeseen, joihin kannattaa ainakin ehdokkaan tutustua. Mitä lisäisit?

THL:

Lue edes tämä: alueiden erityset haasteet soteuudistuksessa, vuoden 2020 asiantuntija-arvio

Täältä tarkempaa tietoa siitä, miten sote-palvelut eri alueilla toteutuvat nyt, sekä valtakunnallinen yhteenveto: arviointi 2019 (vuoden 2020 arviot julkaistaan pian.)

Kela:

Kela vastaa perusturvan eli “sosiaaliturvan” maksamisesta, mutta alueet muusta sosiaalitoimeen liittyvästä.

Kelan juttusarjassa julkaistaa syvätietoa kaupunkien sosiaaliturvan käytöstä.
Kela Näin Suomessa käytetään sosiaaliturvaa, osa 1: Nuorekas teknologiakeskus Oulu on yllättävän sairastava suurkaupunki

Vihreän puolueen jäsenille:

Koulutuskeskus Vision soteillat: asiantuntijat briiffaavat soteuudistuksen eri kulmista. Seuraava 30.9. klo 18-18:45.

1 Like