Kasvimaan tulevaisuus

Moi,

Tällä hetkellä Kasvimaa toimii vuosisatojen ajan huonoksi todetulla “hyväntahtoinen diktaattori”-mallilla, jossa sivuston toimintakulut menevät omasta kukkarostani ja omistan myös domainit, DNS-ohjauspalvelut ynnä muut vastaavat.

Tämä ei ymmärrettävästi ole kestävä malli. Kasvimaan bussikerroin on yksi, päätökset voivat helposti tuntua yksipuolisilta ja on vaikea sitoutua toimintaan jos formaalia päätösvaltaa ei ole.

On siis aika alkaa miettiä, miten Kasvimaa organisoidaan. Juttelimme tänään väenkokouksen porukan kesken asiasta ja vallitsi hellyttävä yksimielisyys että olisi hyvä idea perustaa yhdistys. Yhdistykseen voisivat liittyä jäseniksi Kasvimaata käyttävät yhdistykset, aktiiviset käyttäjät ja moderaattorit. Taloudellinen tuki tulisi läpinäkyvästi jäsenmaksujen ja mahdollisten lisälahjoitusten kautta. Hallituksen voisivat muodostaa moderaattorit (tai päinvastoin, miten sen haluaakin ajatella). Kukaan ei olisi henkilökohtaisessa vastuussa, paitsi törkeästä huolimattomuudesta.

Yhdistys on osaltaan myös riski: suomalainen yhdistys on verrattain helppo kaapata - etenkin jos etäkokoukset ovat sallittuja. Institutionaalinen rakenne pitää rakentaa sellaiseksi, ettei kaappaus ole helppoa, mutta demokratia kuitenkin toteutuu. Siinä on miettimistä.

Pääosin näen kuitenkin yhdistyksessä merkittävästi enemmän hyötyjä kuin haittoja, eikä pelkästään sen takia että vapautuisin isoimmasta taakasta. :sweat_smile:

Mietimme seuraavanlaista etenemistapaa:

 1. Etsitään innokkaita kumppaneita ja houkutellaan heitä jo etukäteen yhdistysjäseniksi. Ainakin emopuolue, Talousvihreät ja Viite vaikuttavat kiinnostuneilta.
 2. Kirjoitetaan Verdeen artikkeli, jossa selitetään foorumin hyödyllisyys Whatsappiin, Slackiin ja sähköpostilistoihin verrattuna. Esitetään artikkelissa myös kutsu yhdistyksen perustamiskokoukseen, jonka ajankohta on jo päätetty.
 3. Järjestetään Kasvimaalla avoin sääntöjen valmistelu, jonka perusteella muodostetaan perustamiskirja ja säännöt perustamiskokoukseen.
 4. Pidetään perustamiskokous ja järjestäydytään.
 5. ???
 6. PROFIT

Miltä kuulostaa?

Janne

5 Likes

Tarkoitat varmaan, että Kasvimaalla järjestetään…

Yksi mielenkiintoinen mahdollisuus kaappausta vastaan olisi ”jäseneksi kutsuminen”, eli esim. tietyn luottamustason ylittäneet foorumin käyttäjät kutsuttaisiin liittymään jäseniksi ja muille liittymismahdollisuutta ei edes tarjottaisi.

4 Likes

Kannatan.

Olisiko heittää jotain arviota yhdistysten jäsenmaksuista niin yritän saada sen TalousVihreiden ensi vuoden budjettiin.

Kiitos.

Paha sanoa! Sanoisin, että jättäisin tämän päätöksen jäsenille.

Jos olisi pakko spekuloida:

 • $300/kk hostatusta Discourse-paketista x 12 = $3600/kk = 3 200 €
 • 500 € yleiskuluja
 • 500 € markkinointia, edustamista
 • 500 € satunnaisia kuluja/projekteja
  ≈ 5 000 €/vuosi

Jos saadaan 50 henkilö- ja viisi yhteisöjäsentä ja pyritään nollabudjettiin ja jos oletetaan yhteisöjäsenelle 10x jäsenmaksu: 50 € jäsenille ja 500 € yhteisöjäsenille.

Menee aika tyyriiksi henkilöjäsenille; varmaan voisi lähteä oletuksesta että pidetään budjetissa vaikka oletus 1 000 € lahjoituksista ja sillä saadaan henkilöjäsenet reivattua 30 € tasolle.

Kuluja saa kiskottua alas hostaamalla palvelun itse, mutta se edellyttää vapaaehtoisia ylläpitäjiä. Se on oman kokemukseni mukaan yksinäistä ja epäpalkitsevaa hommaa. Mutta jos se onnistuu, Discoursen kuukausikulut voi helposti tiputtaa viidenkympin hujakoille tai alemmas, mikä säästäisi sen kaksi ja puoli tonnia vuodessa.

Mutta tämä on siis ihan puhdasta hattuvakiointia.

Voi mennä monimutkaiseksi, mutta jotenkin mietin, että voisi yrittää kytkeä jäsenyyttä ja foorumin aktiivisuuden kasvattamista.

Siis esim. yhteisöjäsenillä niin, että on joku perusmaksu, josta saa alennusta per sktiivinen uusi foorumilsinen.

Henkilöjäsenillä voisi olla vapaavalintaisia maksuluokkia… 30eur opiskelijalle tai työttömälle on eri kuin 30eur täyspäiväiselle työssäkäyvälle.

Toki myös yhteisöjäsenillä budjetit vaihtelevat reippaasti.

1 Like

Mieluummin lähtisin itse periaatteesta, että perusjäsenmaksu on mahdollisimman alhainen, mutta lahjoituksiin kannustetaan kiitoksilla, gloorialla ja swagilla.

Mahdollisimman matala olisi henkilöjäseniltä lähempänä 5eur kuin 30 mielestäni. Mites rahankeräysluvat nykyisin meneekään?

Tunkisti.

Jopa avoin tippi jäsenmaksun päällä on useimpien kuulemieni tulkintojen mukaan rahankeräystä.

Tätähän voidaan sujuvasti kiertää tekemällä rahankeruusta vastikkeellista. Vastikkeet voivat olla kosmetiikkaa laudalla, fyysistä swagia tai vaikka näkyvyyttä (pysyvä mainospaikka).

Vastikkeellisuus muuttuu vaikeaksi, jos siitä tulee elinkeinotuloa eli myynti on säännöllistä, kohdistuu laajaan yleisöön, myyjät ovat ammattimaisia ja toiminta on laajaa. (ALV-raja on 15 k€.) Omalle porukalle myyty swagi jää turvallisesti vielä tämän ulkopuolelle. Tätä en suosittele mokaamaan, yhdessä yhdistyksessä verotarkastuksen jälkilöylyjä nähneenä.

Rahankeräyslupa kannattanee hakea, mutta se on hidasta ja saattaa vaatia jonkin verran toiminnan vakiintumista.

Mites, onko meillä tosiaan tuo 300/kk business versio?

Aattelin että tuolla satasen kuussa stanulla pärjäisi vielä jonkin aikaa. Tai kannattaisiko sittenkin suunnitella valmiiksi pidemmälle.

Antti

En todellakaan haaskaa siihen rahaa ennen kuin on tarvetta! Mutta budjetointi pitää tehdä pessimistisen/optimistisen kautta, eli niin että foorumin kysyntä räjähtää tasolle joka vaatii isompaa pakettia eikä meillä ole nikkareita rakentamaan itse heti.

1 Like

Voisiko tässä mennä jonkun olemassaolevan yhdistyksen (esim. puolueen) rahankeräysluvalla, vai onko liian luovaa sääntöjen kiertämistä?

1 Like

Voin ehkä auttaa artikkelin kirjoittamisessa, jos on tarvetta. Työn puolesta olisi tietosuoja- ja tiedonhallintanäkökulmaa.

Pitää pohtia. Teoriassa pitäisi olla mahdollista kerätä rahaa ja lahjoittaa se eteenpäin, mutta se riippuu miten raha keräyslupa on muotoiltu.

Ehkä parempi että selvitän ja mutuilen sitten.

Kiitos, aloittelen prosessia kun päähän on laskeutunut jonkinlainen joulurauha. :sweat_smile:

1 Like