Kansalaisaloitteet

Selailin huvikseni käynnissä olevia kansalaisaloitteita. Muutama niistä osui silmään ja ansaitsee mainosta, ehkä joku täälläkin innostuu allekirjoittamaan. Osa taas on muuten vaan hauskoja, tai jopa pöyristyttäviä, mutta keskustelun arvoisia.

Elämänkatsomustiedon opiskelu sallittava kaikille

Kannatettava ja hyvin kirjoitettu aloite. Parasta tietysti olisi jos uskonnonopetus lopetettaisiin kokonaan kouluissa, varsinkin toisella asteella, mutta ET:n avaaminen kaikille vapaaehtoisesti olisi askel oikeaan suuntaan ja helppo välietappi.

Lupa elää – Suomessa pitkään asuneille turvapaikanhakijoille myönnettävä oleskeluluvat

Varmasti jakaa mielipiteitä. Omatkin aivopuoliskoni ovat eri mieltä: toisaalta paperittomille on keksittävä jokin ratkaisu ja mitä kauemmin he ovat maassa, sitä todennäköisemmin se ratkaisu tulee olemaan jonkinlainen vakituisen oleskeluluvan myöntäminen. Miksi siis ei tehtäisi sitä saman tien, sen sijaan että odotetaan seuraavat viisi tai kymmenen vuotta? Toisaalta, tällainen armahdus johtaa moraalikatoon ja uusiin paperittomiin, koska nyt turvapaikkaprosessisa kielteisen päätöksen saavat tai jopa Suomesta vasta turvapaikan hakemista pohtivat siirtolaiset voivat arvioida oleskelevansa täällä pari vuotta paperittomana kunnes paine taas kasvaa riittävästi ja seuraava laillistamiskierros aloitetaan.

Minusta tämä oleskelulupien myöntäminen pitäisi sitoa jonkinlaiseen uudistukseen, jolla estetään samalla uusien laittomasti maassa oleskelevien jääminen tänne.

Seksi lapsen kanssa laittomaksi – Suojaikärajan nosto 18 vuoteen

Miksipä ei. Johtaa varmasti ongelmiin nuortenparien kanssa, joista toinen on vähän yli 18 ja toinen vähän alle, mutta vanhana kääpänä olen sitä mieltä että nuorten itsemääräämisoikeutta kaikissa asioissa pitääkin rajoittaa. Ei mitään pelkoa että menisi eduskunnassa läpi.

Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten muuttaminen vanhentumattomiksi

Kannatan. Suomen lainsäädäntö on tältä osin poikkeuksellisen lepsu verrattuna Ruotsiin tai Saksaan.

Ammattiliitoille säädettävä kanneoikeus

Jännä ehdotus, mutta seuraisiko tästä oikeasti se, että ihmiset eroaisivat ammattiliitoista jotta eivät voisi joutua osapuoleksi työtaistelukanteissa? Muutenkin tuntuu että menee vähän överiksi. Mikäänhän ei nytkään estä ammattiliittoja tukemasta yksittäisiä työntekijöitä jotka kanteen tekevät.

Yhteisvoimat – kansalaisaloite tasa-arvoisen maanpuolustuksen puolesta

Sinänsä kannatettava ajatus, että maanpuolustusvelvollisuus muutetaan sukupuolineutraaliksi ja enemmän valikoivaan suuntaan. Mutta jos tämä tehdään väärin, voidaan sössiä koko homma Ruotsin tapaan. Tässä kansalaisaloitteessa eksplisiittisesti ei oteta kantaa siviilipalveluksen kestoon tai muihin toteutuksen yksityiskohtiin, ja siksi se on minusta huonosti laadittu: koko jutun juju kun on näissä yksityiskohdissa. En myöskään usko valikoitavuuteen kyvykkyyden perusteella, sillä kaikkein kyvykkäimmillä on varmasti parempaakin tekemistä kuin käydä armeija, ja fiksu ihminen kyllä keksii keinot välttää palvelukseen joutuminen. Sen sijaan on siirryttävä enemmän vapaaehtoisuuden suuntaan ja samalla parannettava asepalveluksen houkuttelevuutta päivärahoja korottamalla. Mutta kaikki muutokset pitäisi tehdä perustuen dataan ja empiriaan, vähitellen pitkän ajan kuluessa.

GEENIMANIPULOINNIN (GMO) KÄYTTÖ KORONATAUDIN JOUKKOROKOTUKSISSSA ON KIELLETTÄVÄ

Nämä ALL CAPS -aloitteet on yleensä parhaita huumoripläjäyksiä, eikä tämä huuruisen rokotevastainen räpellys ole poikkeus. Jotenkin siinä yhdistetään rokotteet GMO-tuotteisiin, ja sitten mennään tangentilla sataakahtakymppiä kaikenlaisiin sekalaisiin argumentteihin rokotteiden sisältämästä grafeenista koronapassiin.

Vaalituen rajoittaminen valtiontukea saavilta järjestöiltä ja yrityksiltä

Kaunis ajatus, mutta ehkä vähän ylimalkainen. Käytännön toteutus voi olla hankalaa, koska rahoja on helppo kierrättää “puhtaiden”, valtiontukea saamattomien yhteisöjen kautta. Ja kuinkahan suuri osa vaalirahoituksesta tällaiset lahjoitukset todellisuudessa ovat?

Muutoksia äänestykseen Suomen vaaleissa

Aloitteessa esitetään äänestyslipun muuttamista koneluettavaksi, sekä sellaiseksi että jokaiseen ääneen liitetään satunnainen numerokoodi, jonka perusteella äänestäjä voi jälkikäteen tarkistaa äänensä kirjautuneen oikein. Ensiksimainittu tekee valitettavasti äänestyksestä vähemmän ihmisluettavaa ja -kirjoitettavaa. Jälkimmäinen ehdotus heikentäisi vaalisalaisuutta ja mahdollistaisi mm. äänten ostamisen ja myymisen. En usko, että Suomessa on niin suuria ongelmia vaalivilpin kanssa että tämä olisi tarpeen. Ei jatkoon.

Suora demokratia eli täysi kansanvalta Suomeen käyttäen RIC-työkalua

Demokratiaa voi toki kehittää parempaan suuntaan, mutta tämä aloite menee suoraan syvään päätyyn ja ehdottaa että kansanäänestyksillä pitäisi voida lisätä, poistaa ja muuttaa lakeja, mukaanlukien perustuslakia, ilman minkäänlaista edustuksellista elintä. Tämä on pöhkö idea, koska yksittäisillä kansalaisilla ei yleensä ole resursseja kovin laadukkaaseen lakien kirjoittamiseen, ja se johtaisi takuuvarmasti sekavaan ja sisäisesti ristiriitaiseen lakiviidakkoon. Toisaalta, minusta olisi hyvä jos esimerkiksi Sveitsin tyylisistä kansalaisaloitteista ainakin käytäisiin keskustelua, joten saatan allekirjoittaa tämän ihan vain siitä syystä, vaikka en itse aloitteen sisältöä kannatakaan.

Ehdollaolemisen rajoitteet vaaleissa

Kannatan aloitetta: kansanedustajien ei pitäisi olla samaan aikaan kuntien ja maakuntien valtuustoissa. Olen hiukan eri mieltä siitä etteivätkö samat jäbät voisi olla ehdolla kuitenkin alue- ja kunnanvaltuustossa, koska ne eivät ole kokopäivätoimisia pestejä, toisin kuin kansanedustajuus. Ja ehkä olisi parempi jos ehdokkaaksi asettumista ei kiellettäisi, mutta siinä vaiheessa kun valtuusto tai eduskunta aloittaa toimikautensa, kunkin edustajan pitäisi valita kummassa instituutiossa haluaa vaikuttaa. Toisessa otetaan sitten varamies tilalle. Jos eduskuntaura jää vaalien jälkeen katkolle, edellisissä kunta- tai aluevaaleissa valituksi tullut ehdokas voisi lunastaa paikkansa valtuustossa loppukaudeksi.

EDIT:

Sananvapaus takaisin

PS-nuorten laatima ehdotus kiihottamisen kansanryhmää vastaan -lain muuttamiseksi. Edellisessä yrityksessä taisi olla koko lievän muodon poistaminen, tällä kertaa ehdotetaan “panettelun ja solvaamisen” muuttaminen rikoksella uhkailuun. Periaattessa kannatettava ajatus, mutta persut voivat toiseksi suurimpana eduskuntapuolueena ajaa näitä aloitteita kyllä sitäkin kautta ja tämä haiskahtaa vaalikampanjaan liittyvältä julkisuustempulta. Jätän toistaiseksi allekirjoittamatta henkilökohtaisten antipatioiden takia.

Selasin avoimia alotteita, ja löysin muutaman mielestäni hyvän. Onko allaolevista mielipiteitä?

EU:lla on myös kivoja alotteita. Esim. https://eci.ec.europa.eu/014/public/