Kansalaisaloitteet

Selailin huvikseni käynnissä olevia kansalaisaloitteita. Muutama niistä osui silmään ja ansaitsee mainosta, ehkä joku täälläkin innostuu allekirjoittamaan. Osa taas on muuten vaan hauskoja, tai jopa pöyristyttäviä, mutta keskustelun arvoisia.

Elämänkatsomustiedon opiskelu sallittava kaikille

Kannatettava ja hyvin kirjoitettu aloite. Parasta tietysti olisi jos uskonnonopetus lopetettaisiin kokonaan kouluissa, varsinkin toisella asteella, mutta ET:n avaaminen kaikille vapaaehtoisesti olisi askel oikeaan suuntaan ja helppo välietappi.

Lupa elää – Suomessa pitkään asuneille turvapaikanhakijoille myönnettävä oleskeluluvat

Varmasti jakaa mielipiteitä. Omatkin aivopuoliskoni ovat eri mieltä: toisaalta paperittomille on keksittävä jokin ratkaisu ja mitä kauemmin he ovat maassa, sitä todennäköisemmin se ratkaisu tulee olemaan jonkinlainen vakituisen oleskeluluvan myöntäminen. Miksi siis ei tehtäisi sitä saman tien, sen sijaan että odotetaan seuraavat viisi tai kymmenen vuotta? Toisaalta, tällainen armahdus johtaa moraalikatoon ja uusiin paperittomiin, koska nyt turvapaikkaprosessisa kielteisen päätöksen saavat tai jopa Suomesta vasta turvapaikan hakemista pohtivat siirtolaiset voivat arvioida oleskelevansa täällä pari vuotta paperittomana kunnes paine taas kasvaa riittävästi ja seuraava laillistamiskierros aloitetaan.

Minusta tämä oleskelulupien myöntäminen pitäisi sitoa jonkinlaiseen uudistukseen, jolla estetään samalla uusien laittomasti maassa oleskelevien jääminen tänne.

Seksi lapsen kanssa laittomaksi – Suojaikärajan nosto 18 vuoteen

Miksipä ei. Johtaa varmasti ongelmiin nuortenparien kanssa, joista toinen on vähän yli 18 ja toinen vähän alle, mutta vanhana kääpänä olen sitä mieltä että nuorten itsemääräämisoikeutta kaikissa asioissa pitääkin rajoittaa. Ei mitään pelkoa että menisi eduskunnassa läpi.

Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten muuttaminen vanhentumattomiksi

Kannatan. Suomen lainsäädäntö on tältä osin poikkeuksellisen lepsu verrattuna Ruotsiin tai Saksaan.

Ammattiliitoille säädettävä kanneoikeus

Jännä ehdotus, mutta seuraisiko tästä oikeasti se, että ihmiset eroaisivat ammattiliitoista jotta eivät voisi joutua osapuoleksi työtaistelukanteissa? Muutenkin tuntuu että menee vähän överiksi. Mikäänhän ei nytkään estä ammattiliittoja tukemasta yksittäisiä työntekijöitä jotka kanteen tekevät.

Yhteisvoimat – kansalaisaloite tasa-arvoisen maanpuolustuksen puolesta

Sinänsä kannatettava ajatus, että maanpuolustusvelvollisuus muutetaan sukupuolineutraaliksi ja enemmän valikoivaan suuntaan. Mutta jos tämä tehdään väärin, voidaan sössiä koko homma Ruotsin tapaan. Tässä kansalaisaloitteessa eksplisiittisesti ei oteta kantaa siviilipalveluksen kestoon tai muihin toteutuksen yksityiskohtiin, ja siksi se on minusta huonosti laadittu: koko jutun juju kun on näissä yksityiskohdissa. En myöskään usko valikoitavuuteen kyvykkyyden perusteella, sillä kaikkein kyvykkäimmillä on varmasti parempaakin tekemistä kuin käydä armeija, ja fiksu ihminen kyllä keksii keinot välttää palvelukseen joutuminen. Sen sijaan on siirryttävä enemmän vapaaehtoisuuden suuntaan ja samalla parannettava asepalveluksen houkuttelevuutta päivärahoja korottamalla. Mutta kaikki muutokset pitäisi tehdä perustuen dataan ja empiriaan, vähitellen pitkän ajan kuluessa.

GEENIMANIPULOINNIN (GMO) KÄYTTÖ KORONATAUDIN JOUKKOROKOTUKSISSSA ON KIELLETTÄVÄ

Nämä ALL CAPS -aloitteet on yleensä parhaita huumoripläjäyksiä, eikä tämä huuruisen rokotevastainen räpellys ole poikkeus. Jotenkin siinä yhdistetään rokotteet GMO-tuotteisiin, ja sitten mennään tangentilla sataakahtakymppiä kaikenlaisiin sekalaisiin argumentteihin rokotteiden sisältämästä grafeenista koronapassiin.

Vaalituen rajoittaminen valtiontukea saavilta järjestöiltä ja yrityksiltä

Kaunis ajatus, mutta ehkä vähän ylimalkainen. Käytännön toteutus voi olla hankalaa, koska rahoja on helppo kierrättää “puhtaiden”, valtiontukea saamattomien yhteisöjen kautta. Ja kuinkahan suuri osa vaalirahoituksesta tällaiset lahjoitukset todellisuudessa ovat?

Muutoksia äänestykseen Suomen vaaleissa

Aloitteessa esitetään äänestyslipun muuttamista koneluettavaksi, sekä sellaiseksi että jokaiseen ääneen liitetään satunnainen numerokoodi, jonka perusteella äänestäjä voi jälkikäteen tarkistaa äänensä kirjautuneen oikein. Ensiksimainittu tekee valitettavasti äänestyksestä vähemmän ihmisluettavaa ja -kirjoitettavaa. Jälkimmäinen ehdotus heikentäisi vaalisalaisuutta ja mahdollistaisi mm. äänten ostamisen ja myymisen. En usko, että Suomessa on niin suuria ongelmia vaalivilpin kanssa että tämä olisi tarpeen. Ei jatkoon.

Suora demokratia eli täysi kansanvalta Suomeen käyttäen RIC-työkalua

Demokratiaa voi toki kehittää parempaan suuntaan, mutta tämä aloite menee suoraan syvään päätyyn ja ehdottaa että kansanäänestyksillä pitäisi voida lisätä, poistaa ja muuttaa lakeja, mukaanlukien perustuslakia, ilman minkäänlaista edustuksellista elintä. Tämä on pöhkö idea, koska yksittäisillä kansalaisilla ei yleensä ole resursseja kovin laadukkaaseen lakien kirjoittamiseen, ja se johtaisi takuuvarmasti sekavaan ja sisäisesti ristiriitaiseen lakiviidakkoon. Toisaalta, minusta olisi hyvä jos esimerkiksi Sveitsin tyylisistä kansalaisaloitteista ainakin käytäisiin keskustelua, joten saatan allekirjoittaa tämän ihan vain siitä syystä, vaikka en itse aloitteen sisältöä kannatakaan.

Ehdollaolemisen rajoitteet vaaleissa

Kannatan aloitetta: kansanedustajien ei pitäisi olla samaan aikaan kuntien ja maakuntien valtuustoissa. Olen hiukan eri mieltä siitä etteivätkö samat jäbät voisi olla ehdolla kuitenkin alue- ja kunnanvaltuustossa, koska ne eivät ole kokopäivätoimisia pestejä, toisin kuin kansanedustajuus. Ja ehkä olisi parempi jos ehdokkaaksi asettumista ei kiellettäisi, mutta siinä vaiheessa kun valtuusto tai eduskunta aloittaa toimikautensa, kunkin edustajan pitäisi valita kummassa instituutiossa haluaa vaikuttaa. Toisessa otetaan sitten varamies tilalle. Jos eduskuntaura jää vaalien jälkeen katkolle, edellisissä kunta- tai aluevaaleissa valituksi tullut ehdokas voisi lunastaa paikkansa valtuustossa loppukaudeksi.

EDIT:

Sananvapaus takaisin

PS-nuorten laatima ehdotus kiihottamisen kansanryhmää vastaan -lain muuttamiseksi. Edellisessä yrityksessä taisi olla koko lievän muodon poistaminen, tällä kertaa ehdotetaan “panettelun ja solvaamisen” muuttaminen rikoksella uhkailuun. Periaattessa kannatettava ajatus, mutta persut voivat toiseksi suurimpana eduskuntapuolueena ajaa näitä aloitteita kyllä sitäkin kautta ja tämä haiskahtaa vaalikampanjaan liittyvältä julkisuustempulta. Jätän toistaiseksi allekirjoittamatta henkilökohtaisten antipatioiden takia.

Selasin avoimia alotteita, ja löysin muutaman mielestäni hyvän. Onko allaolevista mielipiteitä?

EU:lla on myös kivoja alotteita. Esim. https://eci.ec.europa.eu/014/public/

1 Like

Tuohon ainakin meni heti nimi alle. Jos puoletkaan aloituksen listaamista jutuista pitää paikkansa, tässä ollaan taas runnomassa kepulaisen ministerin johdolla heikennyksiä kuluttajan oikeuksiin.

Muita ajatuksia herättäviä uusia aloitteita:

 • Vapaapäivien tekeminen ennustettavammaksi voisi olla järkevää. Nyt vuodessa voi olla viikon verran kansallisia vapaapäiviä, joita jonain toisena vuonna ei ole. Mutta ehkä tässä olisi järkevää tulla elinkeinoelämää vastaan poistamalla joitakin vapaapäiviä kuten vaikka helatorstai, niin että keskimäärin ei lisättäisi palkallisten vapaapäivien määrää?
 • Harmi ettei aloitteelle voi antaa negatiivista kannattamattomuusilmoitusta. Ei missään nimessä pidä alkaa sorkkimaan presidentin valtakausia, vaikka Niinistö onkin suosittu pressa. Kyseessä on kuitenkin vain yksi ihminen ja kyllä Suomi kestää vaikka seuraava viranhaltija ei olisikaan ihan yhtä hyvä.
 • Periaatteessa hyvä idea, että pidetään yllä listaa valtioista, joihin ihmisiä ei väliaikaisesti palauteta. Turvapaikkajärjestelmääkään ei tarvitsisi kuormittaa, koska esim. viisumin vanhetessa oleskelulupaa tiettyjen maiden kansalaisille ei kumottaisi automaattisesti, eikä näiden henkilöiden olisi pakko hakea erikseen turvapaikkaa.
 • Kirkon voisi hyvin erottaa valtiosta. Itse en usko, että se onnistuu kertaheitolla, mutta tuen silti kaikkia aloitteita jotka siihen tähtäävät.
 • Muistaakseni Australiassa joskus oli samanlainen ajatus, että samoin kuin on kansallinen yleisradioyhtiö, niin voisi olla olemassa kansallinen sosiaalisen median alusta. Kuitenkin Suomi on liian pieni yksikkö tällaisen alustan toteuttamiseen.
 • Pakotelistalle päätyneiden venäläisten oligarkkien varojen pakkolunastus on kaunis idea, mutta aloite on ongelmallinen, koska se käytännössä antaa ulkovalloille luvan päättää kenellä suomessa on omaisuudensuoja ja kenellä ei. Tästä voisi tulla ongelmia myöhemmin. Ei jatkoon.
 • Sama kuin edellinen.
 • Tämä aloite on vain puolikas: käyttövoimavero pitäisi poistaa samalla, kun toisaalta poistetaan dieselin alempi veroaste. Polttoaineen verotuksen tulisi perustua ainoastaan hiilidioksidi- ja muihin päästöihin.
 • Toinen aloite samasta teemasta, jossa ehdotetaan lisäksi dieselin veroalen muuttamista “biopolttoaineen jakeluvelvoitetueksi”. Koen tämän ongelmalliseksi, koska ensinnäkin jakeluvelvoite sinänsä on huonoa sääntelyä, jolle parempi vaihtoehto olisi tukea suoraan biopolttoaineiden tuotantoa negatiivisilla päästöoikeuksilla, mutta jakeluvelvoitteen tukeminen erillisellä asetuksella vesittäisi senkin.
 • Taas pakkolunastuksista. Edellisiin verrattuna pidän siitä, että se erikseen koskee myös vieraiden valtioiden omaisuutta, ja että langat pidetään Suomen käsissä. Myös EU-kansalaisten omaisuus pitäisi minusta tosin suojata pakkolunastuksilta. Nyt tietysti mielessä on venäjä, venäjä, venäjä, … mutta joku päivä voimme olla samassa tilanteessa vaikkapa Kiinan kanssa.
 • Kannatan. Pikkurahoistahan kansanedustajien sopeutumisrahoissa on kyse, mutta niiden väärinkäyttö valtion ylimmällä tasolla rapauttaa moraalia. Vaihtoehtona sopeutumisrahojen poistolle voisi olla myös rahan myöntäminen kaikille vaikka työllistyisikin muualla, koska silloin ei tarvitsisi ex-kansanedustajien suhmuroida konsultointitulojaan toiminimien tai muiden hämärien keinojen avulla.