Minusta on tuntunut ties kuinka kauan, että ympäristönsuojelu on enemmän keskiluokalle tarjottua hengenravintoa identiteetin pyörittelyyn kuin todellista pyrkimystä kestävään kehitykseen. Yksi selitys suojelun näennäisyydelle on media, joka elää mainoksista.
Media ei voi uutisoida ympäristönsuojelusta faktuaalisesti ja kestävään kehitykseen kannustaen, vaan sen on pidettävä huoli, että ympäristötuho jatkuu, koska se elää siitä. Niukasti kuluttava ja elävä kansa ei ole median etu. Se voi ujuttaa ympäristöhuolta vaalivan jutun sinne ja toisen tänne, mutta samalla se varmistaa uutisoinnin kokonaissävyllä, että kansaa kasvatetaan markkinatalous-, kilpailu- ja kulutususkoon.
Vähitellen mediassa ovatkin alkaneet lisääntyä jutut, joissa ilmastonmuutoksenvastainen taistelu esitetään sopeutumisena sen sijaan että yritettäisiin väittää, että muutos pystytään estämään.
Tuskin kuluu kymmentäkään vuotta, kun uutisointi koskee lähes yksinomaan sopeutumista. Tälle on myös vahva sosiaalinen tilaus. Niukkaa ja todellisiin tarpeisiin perustuvaa elämää eivät tahdo sen enempää kokoomuksen rahan ahneet, vihreiden pikkukivaan globaaliin elämään tottuneet koulutetut naiset kuin vasemmistoliittokaan, jonka tasa-arvoa ja ihmisten inhimillistä kohtelua ajavat tavoitteet perustuvat jaettavan rahan määrään.
Ennen pitkää Suomenkin media huutaa persujen äänellä eli valistaa kansaa, ettei pienen Suomen teoilla ole merkitystä kokonaisuudessa. Julkinen luovuttaminen on lähellä. Tulevien sukupolvien etu ei tule menemään nykyisten sukupolvien oman edun tavoittelun edelle. Tämä käytösmalli lienee syvällä perimässämme. Olemme laji, joka on neuvokas ongelmien edessä, mutta joka kykenee hallitsemaan ongelmia ennakoiden hyvin heikosti.
Intian talous modernisoituu ja teollistuu. Uusien rakennusten ja infrastruktuurin rakentaminen kasvattaa valtavasti energiantarvetta.
Dhanbadilainen energia-asioihin perehtynyt professori Ram Bhattacharjee arvioi, että Intia voi vähentää hiilen käyttöä vasta vuoden 2050 jälkeen.
– Maan kasvavan talouden takia meidän täytyy lähes tuplata nykyinen vuosittainen hiilentuotantomme 700 miljoonasta tonnista noin 1300–1400 miljoonaan tonniin vuosiin 2030–2035 mennessä, sanoo Bhattacharjee.
Hän työskentelee kaivostekniikan professorina IIT Dhanbad -yliopistossa, joka tunnettiin aiemmin Intian kaivoskouluna.
Bhattacharjee kuuluu asiantuntijaryhmään, joka selvittää Intian hallitukselle hiilen käyttöön liittyviä skenaarioita tuleville vuosikymmenille.