Jos perustaisit puolueen, mikä olisi puolueen kolmen kohdan agenda?

Kyllä. Vain kolme kohtaa. Tai jos oikein siltä tuntuu, niin kaksikin on hyvä.

1. Donitsitalouden reunaehdot: Talous ohjaa hyvinvoivaan yhteiskuntaan, joka vastaa kaikkien ihmisten tarpeisiin ja säilyttää planeetan elinvoimaisena.

2. Donitsin sisällä liberaalien arvojen mukaisesti: Vapaus kaikille. Ihmisillä on oikeus elää haluamallaan tavalla, kunhan ei rajoita toisen oikeutta samaan tai vahingoita eläimiä tai ympäristöä.

3. Teto- ja teknologiapolitiikka: Hyödynnämme täysimittaisesti teknologisen ja digitaalisen kehityksen mahdollisuudet. Toimivalla tieto- ja teknologiapolitiikalla voidaan politiikan keinoin käsitellä teknologista ja digitaalista transformaatiota yhteiskunnan hyväksi.

Tosin en perustaisi puoluetta, koska nähdäkseni ylläolevat sopivat hyvin Viheiden ohjelmaan.

3 Likes
 1. Donitsitalouden reunaehdot(matkittu): tutkimustieto planetaarisen biosfäärin ja ihmisten sosiaalisesta tilasta ohjaa taloutta vastaamaan ihmisten tarpeisiin ja elonkirjon säilymiseen.
 2. Myötäelämisen kulttuurin vahvistaminen, niin että kaikille luodaan mahdollisuus tuntea omaa arvokkuutta olla itsensä muita kunnioittaen.
 3. Velkarahajärjestelmän uudistaminen siten että nykyisen rahan muodostuksen, lupauksesta maksaa laina takaisin, sijaan rahan määrä sidotaan ensimmäisen kohdan ehtoihin.

Minäkään en perustaisi puoluetta, nämä voisivat sisältyä Vihreiden ohjelmiin.

2 Likes

Mäkin yritän - ja tosi samoilla linjoilla:

 1. Luonnon tunnistaminen meille välttämättömäksi + myös itseisarvon omaavaksi: Donitsitalous + luontosopimus
 2. Vieraantumisen pysäyttäminen ja kääntäminen - Ihmiset pitää saada kohtaamaan toisensa lokaalisti - nyt tuntuu siltä, että kohtaamisten sijaan paetaan nettiin ja siellä ei usein tapahdu paljonkaan hyvää…ja käännetään selkä lähiympäristölle ja ihmisille (ei ehkä maaliman selkein pointti anteeksi)
 3. Pragmaattisuuden korostaminen ehdotuksissa ratkaisuiksi kohtiin 1 ja 2 eri aikaperspektiiveillä. Tosin kohta 2 itsessään auttaa pragmatismiin.

Enkä minäkään perustaisi uutta puoluetta (luoja varjele…)

Kysymyksen voisi kääntää niin päin, että onko Suomen puoluekentässä aukkoja, joissa olisi tilaa yhdelle tai useammalle uudelle puolueelle? Yleiset talousliberaalit ja ympäristöteemat ovat jo olemassaolevien puolueiden ohjelmissa eikä “ollaan kokoomus/vihreät/sdp, mutta paremmin” ole ihan riittävä pisnesidea.

Suomesta puuttuu EU-puolue. Joko jonkun pan-Eurooppalaisen puolueen kuten Voltin sivuhaara, tai sitten suomalainen puolue jonka keihäänkärki on EU-politiikassa.

Liike Nyt on ilmeisesti luopunut Italian viiden tähden liikkeeltä napatusta ideastaan, jossa asioita äänestetyttäisiin ihmisillä. Tämä jätti aukon oikealle suorademokratiapuolueelle.

Ideologiavapaa puolue, jolla ei olisi kantaa mihinkään asiaan. En tiedä miten se voisi toimia, mutta haluaisin nähdä jonkun yrittävän. :grinning:

1 Like
 1. Ihminen on osa luontoa ja meidän tulee järjestää yhteiskuntamme ja taloutemme tämän mukaan (donitsitalous hyvä lähtökohta tähän).
 2. Yhteiskunnan lähtökohdaksi ihmislähtöisyys. Miltä rakenteet, lainsäädäntö, käytännöt ja organisaatiot sekä talous näyttäisivät, jos pohja-ajatuksena olisi luottamus kaikkien ihmisten hyvyyteen ja kykeneväisyyteen yhteistyöhön (eikä ajatus ihmisen itsekkyydestä)?
 3. Hoivan ja sosiaalisen huolenpidon tärkeys ihmisten hyvinvoinnille. Tämän tuoma arvo pitäisi alkuun kvantifioida ja laskea osaksi taloutta.

Nämä nyt ensimmäisinä tulivat mieleen. :blush: Enkä näe, etteikö näitä voisi edistää Vihreissä sujuvasti.

Mun on vähän tyhmä vastata tuohon, koska laitoin elämästäni jo kerran ison osan likoon ja perustin uuden puolueen. Kannattajakortteja 5000 kpl, sometykkääjiä ja selkääntaputtelijoita löytyy hyville ideoille helpommin kuin suomalaisia jonottamaan ämpäreitä. Vaikeampaa on saada tekijöitä sitoutumaan muuhun kuin kivaan pop-up pöhinään. Kysymys tuntuu siksi minusta vähän siltä, kuin kysyttäisiin että haluaisitko että Marsin koloniassa koitetaan viljellä ensin hirssiä vai kauraa.

Arvioni mukaan Viite on paras realistinen tapa toteuttaa allaolevia pointteja. Suomen vaalijärjestelmä on erittäin resistenssi uusille liikkeille. Jos ei ole vaalivoittajia, ei ole resursseja palkata hallintoa. Ja se joka ei tajua kuinka suuri työ on hallinnossa, on jo hävinnyt.

No, mutta kun nyt kerran kysyitte, niin ne pointit oli

1. Vapaus

Jokaisen pitää voida vapaasti toteuttaa itseään, kunhan se ei vahingoita kanssaihmisiä tai heidän oikeuksiaan.

Automaattinen perustulo kuuluu kaikille. Se ehkäisee syrjäytymistä, antaa mahdollisuudet yrittämiseen ja innovointiin muillekin kuin perityn rahan turvaamille sekä esimerkiksi perheen ja opiskelun yhdistämiselle.

Yhteiskunnan tehtävä on tarjota mahdollisimman yhdenvertaiset mahdollisuudet kaikille. Tämä tarkoittaa heikossa asemassa olevien, kuten vähävaraisten, vammaisten tai päihderiippuvaisten ihmisten aktiivista auttamista.

2. Tutkittu tieto

Päätöksenteon pitää perustua tutkittuun tietoon, eikä vain siihen mikä kuulostaa hyvältä. Pitää ensin tehdä se, millä on suurin positiivinen vaikutus, eikä keskittyä lillukanvarsiin. Esimerkiksi ilmastonmuutos on tieteellinen tosiasia. Samoin tiedämme, että ydinvoima on vähiten vaarallinen tapa tuottaa paljon energiaa tasaisesti ja lähes päästöttömästi. Sillä voidaan torjua ilmastonmuutosta paljon tehokkaammin kuin vaikkapa kieltämällä hehkulamput.

3. Avoin demokratia

Vain avoin ja ymmärrettävä demokratia on todellista kansanvaltaa. Julkisten toimielinten kokousten pitää olla lähtökohtaisesti julkisia ja nähtävillä verkossa, ja kansalaisilla pitää olla helppo tapa kertoa mielipiteensä. Päätösten pohjana olevien asiakirjojen pitää olla ymmärrettäviä ja selkeitä.

4. Pragmaattisuus

Valitsemme parhaiten toimivan ratkaisun ja keskitymme toteuttamaan sen ilman dogmatiaan ja menneen maailman liturgiaan tai katkeruuksiin takertumista.

Emme ole vasemmistoa emmekä oikeistoa. Teemme yhteistyötä yli puoluerajojen yhteisten päämäärien eteen. Kukaan ei halua enempää päätöntä riitelyä ja tosi-tv-demokratiaa, jossa yhden klikin äänekkäimmät edustajat päättävät toisten puolesta, ja rakentavat olemassaolonsa kuvitteelisten stereotypioiden vastustamisen varaan.

 1. Kehityksen tavoittelusta luopuminen määräajaksi. Sopiva määräaika olisi joitain tuhansia vuosia. Sen jälkeen voitaisiin jatkaa entiseen malliin. Nykymaailma ei tarvitse ympäristönsuojelullisista syistä mitään niin paljon kuin pysähtyneisyyttä ja paikallaan nysväämistä. Eteenpäin menemiseen ei ole varaa, koska kehitys palvelee paljon enemmän tuhoavaa kasvua kuin ongelmia ratkaisevaa tekniikkaa tai yhteiskuntamalleja.

 2. Toimet, joilla syntyvyys saadaan rajuun laskuun ja väkiluku kaikkialla maailmassa merkittävästi nykyistä pienemmäksi. Suomessa pitäisi päästä noin miljoonaan kansalaiseen.

 3. Ympäristökuormituksen mittaaminen henkilökohtaisilla mittareilla. Jokaiselle kiintiö, jonka saa käyttää niin kuin käyttää.

 1. Turvataan elämän edellytykset maapallollemme ja sen asukkaille.

 2. Edistetään rauhaa ja ihmisten hyvinvointia.

 3. Toimitaan oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden puolesta kaikkia ihmisiä arvostaen ja kunnioittaen.

3 Likes