[IS 18.5.2022] Vihreät antaisi 450 000 suomalaiselle käteen 44e/kk – näin tuen saajat valittaisiin

Hallituspuolue vihreät ehdottaa energiarahaa, jolla korvattaisiin hintojen nousua maaseudun pientuloisille. Iiris Suomelan mukaan rahat saataisiin valtion kasvavasta veropotista.

Mitäs mieltä?

Meillä taitaa olla kiire kasvattaa sitä veropottia.

(Johdannon artikkelista.)

Vihreiden laskelman mukaan tuen hinta olisi noin 250 miljoonaa euroa, joka ensi vaiheessa otettaisiin kriisitoimena budjettikehyksen ulkopuolelta, käytännössä lisävelkana. Ajatuksena kuitenkin on, että rahat saataisiin energian hinnannousun seurauksena kasvavista valtion verotuloista, jotka vihreiden mukaan ovat moninkertaiset nyt esitetyn tuen hintaan verrattuna.

Jos verotulot kasvavat moninkertaisesti, miksei sitä lisätuloa voi maksaa täysimääräisesti vastaanottajille? Ja se pitäisi tehdä kaavan mukaan siten, että jos ja kun energian hinta taas laskee niin sitten tuetkin laskevat.

Hiukan epäreilulta kuulostaa se että tuki rajataan alueellisesti. Varmasti on köyhiä kaupunkilaisiakin jotka joutuvat ajamaan autolla.

2 Likes

Arveluttaa monesta syystä. Ensinnäkin se että rakennetaan jälleen yksi tulonsiirtomekanismi maakuntiin. Toisekseen vaiheistus on väärä, nykyhallitus varmaan hyväksyisi tuen, mutta hyväksyykö seuraava ympäristöveron? Hiiliosinko olisi parempi tapa vähentää päästöjä.

Näen tämän niin, että tässä hivutetaan perustulomaista hiiliosinkoa sisään vähän kerrallaan. Kun maksuhimmeli tehdään, niin sitten seuraavassa vaiheessa voidaan alkaa miettimään jos se kustannettaisiinkin hiiliveroista eikä alvista. Tai sitten laajennetaan sitä yleisen perustulon suuntaan.

4 Likes

Mun ajatus on sama. Energiaraha on laastari, mutta kun tällainen negatiivisen tuloveron maksumekanismi on kerran tulorekisterin pohjalle luotu, on helpompi edetä kohti takuutuloa tai perustuloa.

Keskusteltiin tästä Lukaksen kanssa ajatuspajan podcastissa:

1 Like

Ehdottomasti rajaus täytyy olla alueellinen. Mikään tuki ei osu absoluuttisesti oikein juuri sitä eniten tarvitseville, mutta tarve autoiluun on mitä suurimmassa määrin alueellinen.