Hybridioperaatio käynnissä Valko-Venäjän ja Puolan rajalla

Parituhatta siirtolaista pakkasessa rajalla: https://twitter.com/mjluxmoore/status/1457975839270780931

Oikeisto ottaa välittömästi tilanteesta kopin ja vaatii rajoja kiinni. Surullisen toimiva strategia itäblokilta.

Mitä ilmeisemmin suurimmalla osalla ei ole perustetta turvapaikkaan. Eikö kelpo ratkaisu olisi perustaa jokin majoituspaikka rajalle ja sitten nopeutetusti käsitellä hakemukset ja palauttaa tarpeen mukaan lähtömaihin?

Ei kait joidenkin tuhansien käsittely ole ongelma?

Jos ja kun käsittely olisi nopeaa, niin aika pian varmaan sana kiirisi eikä rajalle enää ilmestyisi porukkaa.

Guardianin uutisointia kannattaa seurata: Belarus escorts 1,000 migrants towards Polish border | Belarus | The Guardian

1 Like

Venäjä/Valkovenäjä käyttävät nyt EU:n omaa kikkailua aseena EU:ta vastaan. Uutisissa oleva pakolaismäärä on pieni, mutta jos Valkovenäjä ja Venäjä saavat aikaan toimivan yhteyden joka tuo pakolaiset suoraan rajoille, joudumme neuvottelemaan samalla tavalla kuin Turkin kanssa tai laittamaan rajat kiinni.

EU:n pakolaispolitiikkaa kannattaa tarkastella tekojen, eikä puheiden ja lakien perusteella. EUssa ei ole poliittista tahtoa ottaa suurta määrää pakolaisia, mutta ei myöskään haluta rikkoa pakolaissopimusta räikeästi tai irtautua siitä.

EU:n de facto pakolaispolitiikka on estää turvapaikkahakemuksen jättäminen:

  1. EU:n direktiivi estää pakolaisten pääsemisen EU:n alueelle hakemaan turvapaikkaa
    turvallisesti normaalilla lento- ja laivamatkustamisella.
  1. EU:lla on Turkin kanssa sopimus, jossa Turkki rajoitaa pakolaisten pääsyä EU:hun
    hakemaan pakolaisstatusta. EU-Turkey statement, 18 March 2016

Allaolevassa linkissä Pekka Haavisto ja Ursula von der Leyen esittävät 2001/51/EC direktiivin mukaisia ratkaisumalleja joissa ei tarvitse neuvotella, mutta rajoille pääsy estyy ja voimme edelleen jatkaa nykyisellä linjalla.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vaatii maanantaina jäsenmaita asettamaan uusia pakotteita Valko-Venäjää vastaan.

Pakotteet saattavat koskea myös kolmansien maiden lentoyhtiöitä. Valko-Venäjälle on lennätetty siirtolaisia kymmenillä koneilla muun muassa Lähi-idästä.

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi maanantai-illan A-studiossa, että yksi keino vaikuttaa tilanteeseen on pyrkiä vaikuttamaan lentoyhtiöihin, jotka kuljettavat siirtolaisia Minskiin.

– Jotain on saatu aikaakin. Irakin kanssa on jo sovittu, että he pysäyttävät pakolaisia tuovat lennot. Lennot ovat monelle myös liiketoimintaa ja siihen pyritään nyt vaikuttamaan, Haavisto sanoi.

Jos EU estää jollakin keinolla kaupallisia lentoyhtiöitä tuomasta pakolaisia Valko-Venäjälle, niin mikä estää Valko-Venäjän armeijaa perustamasta ilmasiltaa? Jos kerran pakolaiset maksavat yli 10000€ kukin, niin sehän olisi Valko-Venäjän valtiolle hyvinkin kannattavaa hommaa näin EU-pakotteiden kurittaessa taloutta.

Tässä hyvää taustoitusta FIIA:n tutkijalta: Thread by @KristiinaSilvan on Thread Reader App – Thread Reader App

1 Like