[HS] Tytöt, ottakaa tilaa!

Hesarissa oli hieno timanttijuttu islantilaisen tyttökoripallojoukkueen matkasta: Tytöt, ottakaa tilaa!. Joukkueesta on tehty elokuva joka on aiheuttanut valtavasti keskustelua Islannissa nimeltään “Tytöt – Pidetään pallo”. Muutama lainaus jutusta maksumuurin takia:

Onko tuo naama punaisena vaahtoava hujoppi valmentaja helvetistä? Hän huutaa koripallokentän laidalla kouluikäisille tytöille: ”Herää!” ”Keskity!” ”Tajuatko, pitää olla päättäväinen!” Nyrkkiin kiertynyt käsi tahdittaa komentoja.

Olen katsomassa dokumenttielokuvaa Tytöt – Pidetään pallo, joka seuraa islantilaisen tyttöjen koripallojoukkueen elämää neljä vuotta. Saavuin lehdistönäytökseen ilman suuria odotuksia. Ketä nyt kiinnostaa tyttöjen koripallo? Istun kuitenkin elokuvateatterin pimeydessä ravisteltuna ja hämmentyneenä. Itkettääkin.

Joukkueen valmentajan, Brynjar Karl Sigurðssonin
tapa valmentaa lapsia nostaa aluksi karvani pystyyn. Hän huutaa pelaajille, puuttuu häikäilemättä virheisiin ja parjaa laiskoja vanhempia.

Ennen astumistaan tyttöjen valmentajaksi hän ei nähnyt tytöille opetettavan kentällä samoja taitoja kuin pojille: oman tilan ottamista, aggressiivisuutta ja itsevarmuutta. Oikeastaan hän ei nähnyt näitä taitoja opetettavan tytöille kentän ulkopuolellakaan, muussa elämässä. Dokumenttielokuvassa on kohtaus, jossa hän puhuu joukkueelleen siitä, kuinka näiden toivotaan olevan nättejä, ystävällisiä ja rauhallisia kuten äitiensä. Joitain tyttöjä naurattaa, he taitavat tunnistaa ajatuksen.

”En halua kasvattaa tyttöjäni sillä retoriikalla, että maailma on epäreilu. Että tyttöjä kohdellaan kaltoin ja he ovat aliarvostettuja. Haluan viestiä, että sinulla on hyvä tilaisuus kasvattaa merkitystäsi, ei koripalloilijana vaan ihmisenä ja persoonana, olemalla nainen, joka muuttaa asioita sisältä päin. Tavoitteemme joukkueena oli tulla niin hyviksi, että meitä voi sivuuttaa.”

Sigurðssonin yksi tärkeä viesti pelaajilleen on, että kun he eivät anna muiden satuttaa itseään, vain he itse voivat tehdä sen. Hän puhuu paljon haasteista ja niiden voittamisesta. Jos ikäviä tilanteita väistelee, niitä ei voi oppia kohtaamaan. Hän pitää tärkeänä vahvistaa lasten joustavaa tunnesäätelyä, jotta he ovat kykeneväisiä kohtaamaan vastoinkäymisiä.

Joukkue on juuri voittanut Islannin-mestaruuden. 11-vuotiaat tytöt seisovat rivissä lavalla kultamitalit kaulassaan. Ennen kuin mies ehtii ojentaa pokaalin joukkueen kapteenille, tyttö astuu esiin rivistä ja pyytää saada puheenvuoron. Hän kertoo, kuinka joukkue on kahden vuoden ajan pyytänyt saada koripalloliitolta lupaa päästä pelaamaan poikia vastaan, koska tytöt ajattelevat sen olevan hyväksi koripallolle. Liitto ei kuitenkaan ole edes keskustellut asiasta heidän kanssaan. Siksi joukkue ei halua ottaa mitaleita vastaan.

”Koripallossa on meille kyse paljon muustakin kuin voitoista”, Ísold Sævarsdóttir sanoo.

Tytöt riisuvat mitalit kaulastaan ja pudottavat ne lavalle. Sitten he astelevat pois lavalta, jonne koripalloliiton edustaja jää seisomaan pokaali kädessään.

Tyttöjen mielenilmaus päätyi näkyvästi islantilaisiin medioihin. Oliko Brynjar Karl Sigurðsson kulttijohtaja, joka on aivopessyt tyttöjoukkueensa? Mihin tällä aikuisia vähättelevällä eleellä oikein pyrittiin?

Näin käy kun tyttöjä kasvatetaan kuten poikia. He alkavat menestyä mutta törmäävät yhteiskunnan rakenteisiin. Lisäksi yhteisö ei osaa käsitellä heitä vaan sulkee heidät ulos.

2 Likes

Ennen vuotta 2100 naiset saattavat Suomessa hyvinkin tienata enemmän kuin miehet. Nimittäin naiset kouluttautuvat nyt miehiä pitemmälle ja elävät lisäksi pitemmän elämän. Nuoria miehiä kuolee ennen aikojaan joka vuosi raksallakin. Miehet pystyvät 2021 tekemään sekä kaikkia sisätöitä että sellaisia fyysisiä töitä, joissa moni nainen voisi jäädä jalkoihin. Sikäli katsoen voi ymmärtää, että miehet tienaavat hieman enemmän vielä tällä hetkellä. Nuo työt ovat vaan vähenemään päin robotiikan ja automaation myötä. Tässä ei edes vielä tultu luonteenpiirteiden eroihin, mutta niissä mennään jo aika epäselville vesille ja niissä voi olla kyse monesti lähinnä yhteiskunnan luomista muoteista. Suunta on joka tapauksessa kauas katsomattomiin se, että naisten liksat ovat kasvussa tulevat vuosikymmenet, vaikka raha kiinnostaa enemmän miehiä. Kryptovaluuttoihin esimerkiksi on häviävän pieni määrä naisia lähtenyt tähän saakka mukaan suhteessa miehiin, vaikkei esteitä varsinkaan Suomessa ole. Miesten pitää edelleen tehdä lisäksi naisiin vaikutus parisuhdemarkkinoilla. Naiselle riittää useammin, että on vain hyvännäköinen. Miehet harvemmin esimerkiksi meikkaavat, koska sillä ei samalla tavalla säväytetä. Motiivia tienaamiselle on miehellä sikäli enemmän. Rohkeus ja uhmakkuus ovat ihan okei välillä. Hyvät käytöstavat eivät ole poistumassa muodista tällöinkään varmastikaan. Jos nuori naisen alku haluaa olla feministinen sekä rikkoa yhteiskunnan muotteja ja kaipaa menestymistä, intti on paikallaan.

En päässyt lukemaan artikkelia kokonaan, mutta joukkueen tavoite unisex-otteluista voisi olla kokeilemisen arvoinen. Tytöt vastaan pojat, tai sekajoukkueita. Pojilla tietenkin on jotain fyysistä etua helposti, joka on huomioitava. Pituudesta on koriksessa esimerkiksi paljonkin apua.

Moi! Jos haluat tietää mitä osaan, sano @discobot apua.

@discobot ennustus

Eli tasaantuvatko genderien palkkakeskiarvot? :eyes:

:crystal_ball: Todennäköisesti

Tiedät kaiken, Bender.

images(22)