[HS] Pojat ovat poikia - Kankaanpäässäkin

HS kirjoittaa mielenkiintoisesti Kankaanpäästä ja maaseudun eetoksesta:

Alueiden eriarvoistuminen ja kulttuurinen eriytyminen ovat olleet osa suomalaista arkea jo kaupungistumisen alusta alkaen.

Nyt on kuitenkin mielenkiintoista, että paikalliset tiivistävät rivinsä todeten että kauhistellulle asevarastolle ”nauravat nauriitkin” ja dynamiitin räjäyttely on nuorten tavallista hupia. Mikä on varmasti aivan totta: peltoautojen valtakunnassa pieni dynamiitin räjäyttely on luonteva osa viihdepalettia.

Toki tässä on myös kyse vennamolaisesta Helsingin herrat -kauhistelusta: ei kukaan itseään kunnioittava kankaanpääläinen myönnä että meidän pojat harrastaisivat terrorismia. Etenkin kun Suomen perussuomalaisimmassa kunnassa pohjavire on joka tapauksessa ”Isis-terroristeja” vastaan.

HS:n huomio poliisin uskottavuudesta on myös osuva: toivottavasti jutulla on muitakin perusteita kuin aihetodisteina toimivat ruosteiset piilukot ja ilmeisesti kunnan tavaksi muodostuneet viihdedynamiitit (!). Muuten jutussakin esiintynyt puhe poliisin vihreästä siirtymästä (sen kun näkisi…) jatkuu.

Arvostan tällaista journalismia, joka pakottaa avartamaan omaa näkökulmaa. Polarisaatio on todellinen ongelma ja Kankaanpäästä puhuttaessa on tärkeää pitää kulttuurisensitiiviset silmälasit päässä.

2 Likes

Tämmöinen lyhyt huomio, tuo käsitys viihdedynamiitistä saa ihan uuden painoarvon kun kuvittelee omasta mielestään väärännäköisen ihmisen “Vähän hulluttelevan” dynamiitilla.

2 Likes

Rysky Riiheläisellä oli tähän hyvä näkökulma: Joensuussa rakennettiin aikoinaan laaja rasismin vastainen kansalaisrintama, joka on viime vuosien ilmapiirissä kantanut hedelmää.

Kankaanpää voisi kaivata samaa.

https://www.facebook.com/100000675436721/posts/5018122961553502/?d=n

1 Like

Oli tosi hyvä juttu, ja pohdin pitkälti samoja asioita. Sitäkin mietin, että omaan korvaan särähti se, että homma laitettiin vähän tuollaiseen nuoruuden hölmöilyn piikkiin. Eikö mediatietojen mukaan kyse kuitenkin ole ihan aikuisista ihmisistä? Vai onko tämäkin minun, korkeasti koulutetun, kaupunkilaisnaisen, ylimielisyyttä? Tuli jotenkin sellainen fiilis, että maa jakautuu niin, että siinä iässä, kun minä tein gradua, kankaanpääläiset nuoret miehet leikkivät dynamiitilla.

Toinen kiinnostava huomio artikkelissa oli se, että ilmeisesti useampi henkilö oli sitä mieltä, ettei epäilyt yllätä, mutta kukaan ei uskalla sanoa sitä omalla nimellään. Se kuulostaa aika huolestuttavalta.

1 Like