[HS 1.2.2022] Hätäiset hankinnat

Hesarissa hyvää juttua julkkarin ohjelmistohankintojen haasteista.

Hätäiset hankinnat

Julkisilla it-hankinnoilla on huono maine. Etenkin pienten yritysten näkökulmasta ne tehdään yhä usein kiireessä. Pahimmillaan ne ovat suoraan vanhoista kilpailutuksista kopioituja cv-kauneuskilpailuja, joissa veronmaksajan käteen jää vanhentunut tuote ja kallis lasku, sanovat arvostelijat.

Mielestäni tämä Elina Valtosen juniorikoodari-avaus on kannatettava:

Minusta tämä oli hyvä kirjoitus ja hyviä pointteja!

Yksi moite: tässä ei minusta huomioida riittävästi muuta kuin teknologia- ja koodarinäkökulmaa. Suunnittelun (esimerkiksi palvelumuotoilun) tarve mainitaan ainoastaan lyhyesti, vaikka juuri se on oleellinen asia siinä, onnistuvatko hankkeet toteuttamaan lupauksensa.

Helsingin digitalisaation haasteista jonkin verran kuunneelleena voisi huomauttaa myös, että julkisen puolen vuosibudjetointi, josta päätetään poliittisesti, asettaa omat hankaluutensa kehityshankkeille. Olen kuullut myös palautetta, että poliittiset päättäjät eivät ymmärrä IT-projektien eroa perus IT-palveluiden kuluista ja tämä hidastaa huomattavasti kokonaisuuksien etenemistä. Tässä kontekstissa ei kilpailuttajalla ole välttämättä aivan helppoa antaa toimittajille vapaampia käsiä tai ryhtyä markkinavuoropuheluun, jos se aiheuttaa riskin, että projektia ei voida viedä loppuun asti budjetin joustamattomuuden takia.

1 Like