Henkilöstön siirrot / rekryt hyvinvointialueiden hallintoon

Hyvinvointialueiden hallintoon kannattaa rekrytä halukkaista parhaat. Jos tehdään niin, että kunnat saavat vapaasti osoittaa siirtyvän henkilöstön, niin ei todellakaan saada parhaita ja parhaiten motivoituneita.

Huono ”ei näin” verrokki on Valtorin perustaminen aikanaan.

Parempi verrokki Aalto yliopiston yhdistyminen.

2 Likes

Valtori on kyllä melkoinen kokemus.

Nyt uusiin alueisiin mennään aika rytinällä. Edellisen hallituksen aikana aluejako ja sotelaki oli erilainen, ja alueiden hallinnoissa työskenteli ihan kärkinimiäkin. En tiedä, miten tällä kierroksella on ajateltu asia hoitaa. Pitää selvittää.

Hallintoammattilaisena sanottava, että en osaa toivoa paljoa, mutta jos edes joku muistaisi hallinnonkin ja asettaisi sille edes minimilaatuvaatimukset. En pidättele henkeäni. Lähinnä asiasta mitään ymmärtämättömät hokevat että hallinto on paisunut ja hallinnon tehostaminen on se taikaseinä, josta saa aina rahaa. Tosiasiassa kun kuntasektorinkin taloustilanne on ollut pitkään sellainen, että hallinnosta on otettu aikoja sitten kaikki löysät ja vähän lisääkin.

Muuten täällä Etelä-Karjalassa hallinnosta säästettiin niin tehokkaasti, että Eksotelle tuli 30 miljoonaa palkkarästejä maksettavaksi. Olisi voitu välttää, kun olisi hoidettu hallinto kunnolla.

Juuri Eksotea seuranneena en osaa edes toivoa että sinne saataisiin parhaita osaajia. Jos nyt edes saataisiin henkilökuntaa.

4 Likes

Mä en myöskään ymmärrä sitä, että muka säästetään lakkauttamalla hallinto. Ihan oikeasti, ulkoministeriössä koitettiin tätä diplomaattien osalta. Ajateltiin, että kun nyt on tietokoneet eikä sihteeri enää kirjoita koneella diplomaatin asiakirjoja hänen sanelustaan, voidaan hallintoammattilaisten rekryäminen ja perehdyttäminen ulkoasianhallintoon lopettaa.

No, muutaman vuoden rekryttiin vain diplomaattikouluun. Kun suurlähetystöissä nähtiin miten kävi, palasi hallintoammattilaisten kurssi takaisin, vähin äänin. Mutta hallinto muistaa.

1 Like

Takaisin itse aiheeseen eli alueet ja sote. Näkisin, että ICT-hankintojen osaaminen tulee olemaan alueilla kriittinen kysymys.

Nykyinen malli jättäneet ICT-hankinnoista päättämisen aluielle. Se mahdollistaa alueen sisäisten järjestelmien integraation, mutta integraation hoitaminen hyvin vaatii resursseja ja osaamista.

Valtiontason ohjausta ICT-hankintojen yhdenmukaistamiseen alueiden kesken ei ilmeisesti ole tulossa. Tämä on toinen iso haaste. Nykysysteemi on sirpaleinen - miten vältetään, ettei nyt tule yksi kerros sirpaleita lisää?

Alla tänään huomaamani yksityisten tahojen tekemä kyselytutkimus tätä koskien. Nykytilanne karu: “Terveydenhuoltoalan hallinnossa toimivista 41 prosenttia kertoo, että potilasturvallisuus on vaarantunut potilastiedon jakoon tai tietojärjestelmiin liittyvien tilanteiden takia.”

Täällä sivu siitä, miten henkilöstön siirtymisen on suuniteltu menevän: Henkilöstön asema sote-uudistuksessa -

Tämä on aika pelottavaa. Sotepuolen ICT-hankintojen track record julkkaripuolella ei ole keskimäärin kovin hyvä muutenkaan (onnistumisiakin toki on) ja vaikea on nähdä sitä polkua, miten alueilla onnistuttaisiin paremmin.

Sirpaleisuus on haaste, mutta myökään monokulttuuri (case Apotti koko maahan tms.) ei ole ratkaisu.

Toki muutos on aina mahdollisuus… mitäköhän voisi tehdä muuta, kuin toivoa parasta.

1 Like

Tuolla sivulla: ” Kuntien yhteisten tukipalvelujen osalta työntekijä siirtyy hyvinvointialueen palvelukseen, jos henkilön nykytehtävistä vähintään puolet kohdistuu kunnan sosiaali- tai terveyspalveluihin. Tukipalveluiksi katsotaan kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa tukevat tehtävät kuten keskitetty ruokahuolto, siivous, laitehuolto, toimisto- ja hallintopalvelut, palkanlaskenta-, talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut, ICT-palvelut tai kiinteistötoimi, tekniset palvelut sekä laboratoriot ja kuvantamispalvelut.”

Eli kunnat nyt sitten rukkaavat hallintonsa toimenkuvia niin, että saavat pidettyä parhaat osaajat (esim. ne yllämainitut ICT-hankintagurut).

1 Like

En tiedä muista kunnista, mutta kun tein alkuvuodesta vähän hommia Helsingille, en siellä kyllä gurutasoisia hankintaosaajia tavannut. Eihän siellä edes ollut sopimuspohjia valmiina, puhumattakaan varsinaisesta osaamisesta.

Hankintahommissa guruosaamista on enemmän kunnille ja valtiolle myyvissä konsulttifirmoissa. Ne näet sekä laativat tarjouspyyntöjä että vastaavat niihin.

1 Like