EU:n heikot sanktiot Venäjää kohtaan

Asiantuntijat pitävät EU:n pakotepakettia heikkona. Joe Biden erikseen mainitsi puheessaan, että jotkut EU-maat eivät olleet Venäjän SWIFT-järjestelmästä sulkemisen kannalla. Biden selkeästi koittaa luoda painetta asiassa ja kokee sen tärkeäksi, sillä on aika rohkeaa muuten kritisoida kumppaneita tällaisen kriisin keskellä. Nämä maat olivat ilmeisesti Saksa, Italia ja Kypros. Ilmeisesti tämä liittyy jotenkin näiden maiden energiatoimitusten hankaloitumiseen. Osaako joku avata tätä tarkemmin tai kohdistaa hyvään lähteeseen? Onko jossain arvioitu, että miten paljon esim. tämä SWIFT-homma jotenkin euromääräisesti haittaisi näiden maiden taloutta? Kiinnostaisi että missä mittakaavassa nämä maat eivät ole valmiita tekemään uhrauksia.

Mitä muita toimia EU:n pitäisi tehdä?

Pitäisikö EU:n luopua yksimielisyydeen vaateesta ulko- ja turvallisuuspolitiikassa? Niin kauan kuin asioissa vaaditaan yksimielisyyttä, niin tuntuu hyvin mahdolliselta, että aina löytyy joku maa, johon vieras taho pystyy kohdistamaan painostukeinoa tai joka jotenkin muuten on pahassa välikädessä. Ja tuo yksimielisyyden vaade myös luo intensiivin vieraille tahoille luoda tuollaisia painostuskeinoja.

1 Like

Donald Tusk Twittasi että Saksa, Italia ja Unkari estivät kovemmat sanktiot.
https://twitter.com/donaldtuskEPP/status/1497120868367056896

Erityisesti Saksan asenne on ongelmallinen.

Dr. Marcel Dirsus, Saksan Institute for Security Policy at Kiel University (ISPK) valotti vähän Saksan poliitikkojen ja kansalaisten mielipidettä.

ps. Hyvä muistaa että myös Naton päätöksenteko perustuu yksimielisyysteen. Vaikka kuika vetoaa Artikla 5:teen, yksikin jäsen voi blokata tehokkaat vastatoimet. Artikla 5 velvoittaa vain konsultaatioon.

1 Like

Unkari on kyllä sellainen EU-maa, jonka pelkään jossain määrin olevan Venäjän nuorassa, ja jonka pakotevastustukseen luottaen Putin on voinut suunnitella taktiikkaansa.

e. Tää kyl hyvin mutupohjaista.

1 Like

Unkarilla on syynsä, mutta aivan yhtä kyynisiä ollaan muuallakin.

Belgia haluaisi timantit sanktioiden ulkopuolle. Italia haluaisi luksustuotteet ja rautatieteollisuuden. Saksa, Italia ja Itävalta haluavast suojella pankkeja.

Demokratian puolustamisella on lopulta aika pieni arvo jos itse on turvassa. Hong Kong, Ukraina, … Suomi. Kansalliset interessit saavat maat sotimaan tai jättämään sotimatta.

1 Like

Miksi Sveitsiläisiä pankkeja ei uhata pakotteilla ja sanktioilla?

Sveitsissä on selvästi eniten Venäläisten rahaa. Sveitsi on on ollut tyrannien ja rikollisten rahojen määränpää jo vuosia. Siellä on Putinin, Kim Jong-unin, Afrikkalaisten diktaattorien rahat.

Ne voisi antaa ukrainan viranomaisille että antaisivat eteenpäin jos näin parhaaksi katsovat. Eihän rahan antaminen viranomaisille voi olla rikos.

Käsittääkseni SWIFT-maksuliikenteen lopettaminen käytännössä lopettaisi myös kaasun virtaamiseen ja kaupankäynnin yleensäkin, koska ilman maksujärjestelmää ei voi tehdä oikeastaan mitään. Mutta se olisi todella tehokas keino. Jos voitaisiin sulkea Venäjä SWIFTin ulkopuolelle esimerkiksi kuukaudeksi, jonka jälkeen tilannetta tarkasteltaisiin uudestaan, se saattaisi toimia pelotteena.

Tosin tässä vaiheessa on kyllä vaikea nähdä että mikään lyhytaikainen sanktio saisi Putinia peräytymään, ja historia osoittaa että pitkäaikaiset sanktiot, esimerkiksi Kuubaa tai Irania vastaan, eivät ole onnistuneet muuttamaan diktaattorien käyttäytymistä. Pakotteiden kohteena olevat maat tottuvat status quoon hyvinkin pian: kanslaiset jatkavat elämäänsä, ja vallanpitäjät löytävät erilaisia henkireikiä joilla pitävät oman omaisuutensa turvassa.

1 Like

Nyt olen lukenut eri lähteistä, että sekä Saksa, Italia että Kypros olisivat valmiita katkaisemaan Venäjän SWIFTistä ja vain Unkari hannaisi yhä vastaan.

The Kyiv Independent@KyivIndependent

:zap:Cyprus and Italy change their position and support cutting Russia off SWIFT.

Source: FM Dmytro Kuleba, President Volodymyr Zelensky following their conversations with Cyprus and Italy leadership.

Hungary remains the only EU country that opposes this measure.

Unkarikin ehkä nyt mukana: https://twitter.com/visegrad24/status/1497535683363233799

Saksassa on ilmeisesti alkanut itsetutkiskelu suhteesta Venäjään, sekä pakotteiden että sotilaallisen voiman suhteen.

Merkelin Puolustuministeri Annegret Kramp-Karrenbauer:
https://twitter.com/akk/status/1496805470945923076

I’m so angry at ourselves for our historical failure. After Georgia, Crimea, and Donbas, we have not prepared anything that would have really deterred Putin. We have forgotten the lesson of Schmidt and Kohl that negotiation always comes first, but we have to be militarily strong enough to make non-negotiation not an option for the other side.

Der Spiegel: