Digivihreät yhdistyksen perustaminen?

Mietin, että pitäisikö perustaa temaattinen Vihreä yhdistys, jonka ytimenä olisi tietopolitiikkaan vsikuttaminen ja tästä teemasta kiinnostuneiden vihreän aatteen kannattajien tavoittaminen.

Tämä voisi kai hyvin sopia Viitteen yhteisöön?

Mitä mieltä? Onko kokemuksia vihreiden yhdistysten perustamisesta?

Tietenkin vaihtoehtona on saman energian kanavointi jonkun olemassaolevan yhdistyksen kautta.

Olennaisesti pitäisi nähdä, että saisiko uuden yhdistyksen kautta kokonaan uutta porukkaa ja innostusta mukaan.

3 Likes

Yhdistysbyrokratia on pidemmän päälle raskasta. Onko joku syy miksei tätä kannattaisi edistää jonkinnäköisenä Viitteen teemaryhmänä? Anekdotaalisesti: jos tämä olisi yhdistys, liittyisin mutta välttelisin hallitusnakkia viimeiseen saakka. Teema nimittäin kiinnostaa!

4 Likes

Muutamissa yhdistyksissä olleena pj:nä ja lakkauttanu sekä yhdistänyt toiseen, niin allekirjoitan tuon yhdistystoiminnan raskauden. Ennemmin tosiaan alateemaryhmänä jos mahdollista…

1 Like

Ite perustin viime vuonna puolueen, ja siinä ei mielestäni ollut kauheasti byrokratia hommaa - ne ehkä tulevat kyseeseen jos yhdistys on niin iso, että sen sisällä on erinäisiä intressejä ja nämä pitää toki läpinäkyvästi käsitellä. On kokemusta parista eri yhdistyshallituksesta ja näissä vuosikertomuksen ja toimintakertomuksen teko oli työläimpiä yksittäisiä byrokratiahommia - mutta niitä ei ole pakko tehdä raskaina erillisinä dokumentteina lain tai PRH:n mukaan. Ne tehdään jäseniä varten. Tilintarkastuksen voi tehdä ammattilainen kohtuuhinnalla. Enpä ole yritysjuristi, mutta kyllä PRH:n juristit ne meidän dokumentit kuten perustamiskirjat ja säännöt syynäsi ja hyväksyi, ja niillä mentiin.

Eniten aikaa meni saada pankkitili auki, kun ei ollut vielä PRH:n hyväksyntää. PRH:n kanssa sääntöjen viilaukseen meni yksi kierros, koska tehtiin kaikki minimimallilla, ja halusivat täydennystä -mutta sekin oli nopsa homma. Vuosikokous ajoissa lähetettyine kutsuineen pitää toki olla lain vaatimalla tavalla sekä tilintarkastukseen vaadittavat dokumentit, mutta jos on valmis pohja miten näitä hoitaa niin eipä siinä kauan nokka tuhise.

1 Like

No oikeastaan se, että voiko tällä houkutella Vihreisiin uutta porukkaa, jota Viite ei muuten houkuttelisi. En siis tiedä, mutta ihan nimen perusteella Viitteellä on tiede/akateeminen klangi, tämä saattaisi tavoittaa ei-tieteellisiä-digityyppejä.

1 Like

Tässä on kyllä pointti. Onko kaikki miut vihreät omia yhdistyksiään? Voisiko olla vaan verkosto? Muistelen, että joskus oli puhetta Vihreät vanhemmat -teeman ympärillä, ja siinä esitettiin jotain hallinnollisesti kevyempää mallia.

Muuten sama kommentti kuin @jelmnain : liittyisin, mutta välttelisi hallitustanakkia. Toki toivoisin myös, että että esim. tämän foorumin avulla hallitusnakit eivät olisi jatkossa ihan niin raskaita. Olin vuosi sitten yhden paikallisviitteen pj, jonka seurauksena olin jäsenenä varmaan kymmenessä eri FB-ryhmässä (viite+vaalipiiri) ja viestejä ja sähköposteja tuuttasi joka paikasta koko ajan.

1 Like

Mä olen pikkuisen varovainen.

Ollako virallinen yhdistys vaiko joku kasa diginatiiveja.

Siitä voi olla työn lisäksi jopa haittaa jos Digivihreat nähdään omana toimijanaan. Voisi olla tehokkaampaa, sekä vähemmän tuskasta, olla joku TinkTänk tai AjatusHautomo, ehkä ilman #vihreä leimaa. Vihreille voi sitten mainostaa olevan Vihreä ja muille olevansa #realisti :grinning_face_with_smiling_eyes:

Tästä on ollut puhetta myös puolueiden yhteisessä tietopolitiikka.fi Think tankissa, että pitäisikö energiaa kasata sinne niin, että kaikkien puolueiden ja puolueista riippumattomienkin kiknnostuneiden olisi mahdollista kiinnittyä ensin aiheeseen ja siitä sitten halutessaan kanavoitua arvomaailmaltaan itseään lähimpään puolueeseen tai jäädä sitoutumattomaksi tietopoliitikoksi.

3 Likes

Ensimmäistä kertaa huomasin tällaisen yli puoluerajojen olevanTietopolitiikka foorumin. Onko kokemusta miten vaikuttavana tämä foorumi koetaan? Varmaan jäsenten omasta aktiivisuudestaan on kiinni viedä thinktankin pohdintoja omaan puolueorganisaation mahdollisesti päätöksenteon tueksi. Ja kuinka ne siellä otetaan vastaan.

Pienen pohdinnan jälkeen ajattelen, että juuri tällainen yli puoluerajojen oleva foorumi olisi tervetullut lisä tietopoliittiseen osallistamiseen. Mikäli politiikot siellä malttaavat pysyä asiallisen asiassa ilman vastakkainasettelua, niin kannattaa pohtia tuon foorumin kehittämistä, kuten apoikola sanoit.

1 Like

Olen ollut vihreiden edustajana mukana tietopolitiikka.fissa alusta (2019 joulukuu) saakka ja täytyy sanoa, että perin juurin pisitiivinen kokemus.

Nähdäkseni foorumin vaikuttavuuden suurin rajoite on se, että tietopolitiikka ylipäätään on teemana niin marginaalissa kaikissa puolueissa.

3 Likes