Avoimen tiedon aika on ohi

Täällä on kansallisgalleria pääjohtajalta jonkin asteinen provokaatio… museodatan avoin julkaisu pitäisi lopettaa.

Tutun aluetta tuntevan veikkaus on, että pyrkisi pehmittämään polkua museoille NFT:llä rahastamiseen.

Ainakin blogissa on ihan huuhaatulkinta datataloudesta. Digitoimisto ja Sitran proggis eivät millään muotoa väitä, että avoimesta datasta pitäisi siirtyä pois. Päin vastoin datatalouden perusta on ymmärrys datasta kilpailemattomana hyödykkeenä.

Museoiden rahoitusahdinko on varmaankin todellinen, mutta dataa myymällä se ei tule ratkeamaan, päädytään vain samaan kuin ei-digitoinnilla, saavutettavuus ja hyödyntäminen kärsivät ja tulovirrat ovat minimaalisia.

4 Likes

On kyllä härski kela! Yrittääköhän tahallaan provosoida aikaan keskustelua vai ajatteleeko noin oikeasti?

Museo- ja taidealaa en varsinaisesti senkään vertaa tunne, mutta jos vertaan arkistointiin on digitointi ja jo ennen aineistojen siirtäminen uusiin muotoihin niiden säilyttämiseksi ollut sitä “ydintoimintaa”. Ei missään nimessä asia, jossa voi valita joko digitoinnin tai alkuperäisen teoksen.

Jos valtio ei rahoita laitostaan riittävästi, ei ratkaisu ole leikkiä olevansa yritys, jonka pitää suojella monopoliaan ja keksiä uusia tapoja rahastaa muita toimijoita.

1 Like

Ymmärrän että ketjun otsikko oli provo, enkä ihan saanut kiinni tuon Kansallisgallerian jutun punaisesta langasta. Ja juu ymmärrän pari juttua:

  1. avoimeen tietoon/dataan liittyi aikoinaan paljonkin naiivia hypeä. Ajateltiin että kun kaikki on avointa, niin siitä syntyy jollain mystisella goodwillillä innovaatioita “jotka hyödyttää kaikkia”. Ihan niinkuin ne siitä mahdollisesti tahkottavat rahat ei putoaisi sinne minne yleensäkin, eli globaaleille korporaatioille, ja lisäksi altistaisi dataansa jakavia yksilöitä ties mille. (Ja tämä johti open data -aktiivien siirtymisen enemmän MyData -ajatteluun ja jopa piraattipuoluehenkiseen web privacy aktivismiin.)

  2. Monet journalistiset mediat ovat ottaneet takapakkia sen suhteen, kuinka paljon materiaalia julkaisevat ilmaiseksi. Muutenkin printtimedian ansaintamalleilta putosi pohja, kun mainostaminen siirtyi lähes 100 % Facebookin/Metan ja Googlen omistamiin somealustoihin.

Eräskin konsultti paasasi meille muutama vuosi sitten että “oletteko koskaan miettineet, että eikö kannattaisi laittaa kaikki organisaationne sisäinen viestintä avoimeksi?”

Totesin vaan kuivasti että joo olen miettinyt mm. siinä vaiheessa, kun organisaationi kaikki mailit on luettu jossain ulkovallassa ties kuinka kauan.

Ja kyllä, julkisen sektorin ihmisiä saattaa “avoin data -höpsötys” ottaa pannuun. Resurssit on niin tiukilla että muutenkin itkettää, ja sitten pitää tuottaa jotain hackthonia tietovarannoista: vaikka fakta on, että monien avoimien datojen käyttäminen johtaa harhaanjohtaviin visualisointeihin kun tekijä ei tiedä tiedon kontekstia. Kerran eräs think tank tuotti tavattoman kalliin visualisoinnin kiusaamisesta Suomen kunnissa. Joistain kunnista ei ollut erikseen dataa, ja nämä kunnat loistivat sitten kartassa punaisena. Kunnat eivät tykänneet.

No mutta, en malta olla tarttumatta tuohon ketjun otsikkoon. Oli kuka mitä mieltä tahansa avoimesta datasta as such, on Open Source Intelligence eli OSINT nyt kuuminta hottia. Noin esimerkkinä.

2 Likes