”Älä oleta” voi tukahduttaa vaaran vaiston

On sosiaalisesti kohteliasta olla tekemättä toisesta oletuksia ja asettamatta häntä substantiiveihin, joihin hän ei ole suostunut.

Tietenkin asiaa voi yrittää lähestyä niin, ettei sanoita ääneen kaikkia keskeneräisiä havaintojansa kanssakäymisessä.

Zoroastrialaisen maailmankuvan oppien mukaisesti olisi hyvä olla ”hyvät ajatukset, hyvät puheet sekä hyvät teot” harmoniassa.

Muutoinhan sitä saattaa tulla freudilaisia möläytyksiä esimerkiksi välillä. Jos ajattelee yhtä, mutta esittää muuta.

Toisaalta itselle uskotteleminen, ettei joku ole vaarallinen rikollinen, vaikka hänellä olisi esimerkiksi kyyneltatuointia, voi koitua pahimmillaan itsesabotaasiksi viimeisen päälle varman korrektiuden toivossa.

Juttu on totta kai erikseen, jos toisen vaarallisuutta arvioi vain joku eri väenosia kammoksuva oudoksuja ja foobikko.

Joku nainen voi kokemukseni mukaan myös loukkaantua ja kokea epävarmuutta siitä, etten alkuun osoita tietäväni hänen naiseutta.

Em. epäkohtien (taikka minun, ja muiden ymmärtämättömyyden) vuoksi intersektionaalinen feminismi lienee jäänyt Itä-Pohjolassa vielä vähäiselle jalansijalle, vaikka pienistä epäkohdistakin viis itse sitä tuen.

Jonkin verran on turvallisemman tilan säännöstö, eli safe space, vallannut kaikesta huolimatta alaa varsinkin proge-yhteisöissä. Tarkoitan progressiivisissa enkä viittaa musiikin genreen.

Mitä oletteⁿ mieltä?

En ehkä ymmärrä mitä tarkoitat, mutta tästä tuli mieleen eräällä toisella forumilla jonkun amerikkalaisen selitys “woke” sanasta: hänen kokemuksensa mukaan se tarkoitti tavallisten mustaihoisten keskuudessa vähemmän epätasa-arvoistavien yhteiskunnan rakenteiden tiedostamista, ja enemmän yksinkertaisesti sitä että pitää silmät auki kun liikkuu ulkona: eli että pysyy loitolla white trash punaniskaporukoista, varoo joutumasta poliisin kanssa ongelmiin, ja niin edelleen. Siis tervettä järkeä yhteiskunnassa, jossa voi tulla turpaan ihonvärin takia.

Samaa termiä käytettiin myös “turvallisista” valkoisista kavereista joiden kanssa uskaltaa olla.